Μια συνταγή που συνηθίζεται στον Άγιο Όρος καθώς οι μοναχοί νηστεύουν το κρέας τις περισσότερες ημέρες του χρόνου και προτιμούν τα θαλασσινά. Ενα αχνιστό πιάτο από τα χέρια του Μοναχού Επιφάνιου που ανέδειξε την αγιορείτικη κουζίνα και εκτός των συνόρων.

Με καταγωγή από το χωριό Νικήσανη της Καβάλας, ο Επιφάνιος ήταν εγγεγραμμένος στο μοναχολόγιο της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου, αλλά εγκαταβιούσε στο κελλί του Μυλοποτάμου, το οποίο παρέλαβε ερειπωμένο και μετέτρεψε σε ένα από τα «κοσμήματα» της αθωνικής πολιτείας.

 

 

Ο Αγιορείτης καλόγερος νικήθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης από τον καρκίνο, τον οποίο με γενναιότητα αντιπάλεψε επί πέντε και πλέον χρόνια. Σε μια σειρά από τηλεοπτικές εκπομπές, ο μοναχός Επιφάνιος είχε αποκαλύψει τις παραδοσιακές αγιορείτικες συνταγές, ενώ τα περασμένα χρόνια, είχε εκδώσει και βιβλία μαγειρικής.

Ο εκλιπών Μοναχός είχε απασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης, όταν «σύστησε» τα μυστικά της αγιορείτικης συνταγής στον διάσημο Βρετανό Σεφ Jamie Oliver που επισκέφτηκε την Χαλκιδική για να γνωρίσει την τοπική κουζίνα.

 

Υλικά

1 μεγάλο χταπόδι (½ κιλό)

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

3 μικρές πατάτες ψιλοκομμένες

3 καρότα ψιλοκομμένα

1 ματσάκι άνηθο

1 ματσάκι μαϊντανό

1 ματσάκι σέλινο

250γρ μανέστρα ψιλή

1 κιλό ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη

3 κουταλιές πελτέ ντομάτας

1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο

Πάπρικα γλυκιά

Αλάτι και πιπέρι

Κύμινο

2 κουταλιές ξίδι

Χυμό από τρία λεμόνια

 

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το χταπόδι σε κατσαρόλα, βράζοντάς το ώσπου να μαλακώσει. Κρατάμε 3 κουταλιές από τον ζωμό και κόβουμε σε κομμάτια.

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τα καρότα και τα βάζουμε μαζί με τα κρεμμυδάκια με λίγο νερό σε κατσαρόλα μαζί με το ελαιόλαδο να βράσουν και να μαλακώσουν

Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά μας, άνηθο και μαϊντανό και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Συμπληρώνουμε λίγο ακόμη ζεστό νερό, σταδιακά σε όλη τη διάρκεια του βρασμού και αν χρειαστεί. Τέλος προσθέτουμε τον ζωμό, τη μανέστρα και το χταπόδι σε κομμάτια

Ρίχνουμε στη συνέχεια το ξίδι, τη φρέσκια ντομάτα και τον πελτέ αραιωμένο σε λίγο νερό. Προσθέτουμε μαύρο πιπέρι, ελάχιστο κύμινο και δοκιμάζουμε πριν αλατίσουμε. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και αποσύρουμε.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr