Το υπό κατασκευή Hainan Undersea Data Center είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας της κυβέρνησης της Κίνας με τον ιδιωτικό τομέα και βρίσκεται ανοιχτά της ακτής Sanya, στην επαρχία Hainan.

Το σχέδιο είναι να τοποθετηθούν σε 35 μέτρα βάθος στον πυθμένα του ωκεανού 100 data center blocks έως το 2025, τα οποία θα καταλαμβάνουν περίπου 68.000 τετραγωνικά μέτρα, σχεδόν όσο 13 γήπεδα ποδοσφαίρου, σύμφωνα με την κινεζική υπηρεσία CCTV.

Το θαλασσινό νερό θα λειτουργεί ως φυσικό ψυκτικό υγρό, διατηρώντας χαμηλές τις θερμοκρασίες γύρω από τα κέντρα δεδομένων, εξοικονομώντας, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 122 εκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, όσο είναι η μέση κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 160.000 Κινέζων πολιτών.

Και μπορεί τα οφέλη να είναι σημαντικά, ωστόσο η μεγάλη πρόκληση είναι η τοποθέτηση των υποβρύχιων μονάδων που ζυγίζουν 1.300 τόνους. Πρέπει να κατασκευαστούν έτσι ώστε να αντέχουν την πίεση και τη διάβρωση που προκαλείται από το θαλασσινό νερό, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο πώς ακριβώς αυτά τα τεράστια data blocks θα επηρεάσουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα μέσα στα οποία θα τοποθετηθούν

Κάθε μονάδα θα προσφέρει αρκετή υπολογιστική ισχύ για να διαχειριστεί 4 εκατομμύρια εικόνες υψηλής ανάλυσης κάθε 30 δευτερόλεπτα, περίπου δηλαδή ισοδύναμη με την ισχύ 60.000 PCs. Συνολικά οι 100 μονάδες θα έχουν την ισχύ 6 εκατομμυρίων PCs.

Ωστόσο δεν πρόκειται για μια καινούργια ιδέα. Η Microsoft δοκίμασε να τοποθετήσει κέντρα δεδομένων κάτω από τη θάλασσα το 2016. Ωστόσο, τα logistics που εμπλέκονταν έδειξαν ότι δεν ήταν εύκολο να λειτουργήσουν οι αριθμοί

Σύμφωνα με τη η China Daily η Κίνα είναι η πρώτη που δοκιμάζει τώρα να λειτουργήσει τα πρώτα εμπορικά υποβρύχια data centers, με το καθένα από αυτά να είναι σχεδιασμένο να αντέξει 25 χρόνια.

 

Πηγή:dnews.gr