Περνάς τη μέρα σου καθισμένοι σε μια καρέκλα γραφείου; Αυτή η στάση θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην ψυχική και σωματική σου υγεία.

Είτε παρακολουθείς τηλεόραση, εργάζεσαι σε υπολογιστή ή βρίσκεσαι μέσα στο αυτοκίνητο, το να καθόμαστε για πολλές ώρες είναι πιο συνηθισμένο από ό,τι νομίζουμε. Και νομίζουμε πως μας κάνει καλό, έτσι δεν είναι; Κι όμως, κάνουμε λάθος! Εκτός από τις συνέπειες στον εγκέφαλό μας, αυτή η καθιστική στάση μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική μας υγεία.

Σύμφωνα με μια αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, το να κάθεσαι για παρατεταμένες περιόδους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές παρατήρησαν 49.841 άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω μεταξύ 2013 και 2021. Κάθε συμμετέχων φορούσε έναν ιχνηλάτη δραστηριότητας για να καταγράφει τις κινήσεις και τις περιόδους αδράνειας. Οι ειδικοί παρατήρησαν γρήγορα περιπτώσεις άνοιας σε άτομα που κάθονταν για πολύ ώρα. Αυτός ο όρος δηλώνει «αρκετές ασθένειες που επηρεάζουν τη μνήμη, τη σκέψη και την ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών εργασιών», σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Η παραμονή σε αυτή τη θέση για περισσότερες από 10 ώρες την ημέρα αυξάνει κατά 8% τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας μέσα στα επόμενα 7 χρόνια. Εάν ξεπεράσεις τις 12 ώρες την ημέρα, τότε ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται και αυξάνεται στο 63% ή περισσότερο.

Η άσκηση δεν είναι η λύση
Όταν περνάμε τη μέρα μας καθισμένοι σε μια καρέκλα πίσω από ένα γραφείο, τείνουμε να πιστεύουμε ότι η βραδινή άσκηση μπορεί να επιτρέψει στο σώμα μας να ξοδέψει ενέργεια και επομένως να περιορίσει τις συνέπειες που προκαλεί αυτή η στάση. Αλλά δυστυχώς, αυτό δεν αρκεί… «Φαίνεται ότι κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από τους κινδύνους της καθιστικής ζωής μόνο με την άσκηση», λέει ο David Raichlen, καθηγητής και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Εκτός από την αύξηση του κινδύνου κατάθλιψης, άγχους και άνοιας, το να κάθεσαι για πολύ καιρό μπορεί να είναι πολύ κακό για τη σωματική σου υγεία. Θα μπορούσες να αναπτύξεις μυϊκή εκφύλιση, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, ακόμη και καρκίνο του παχέος εντέρου. Έτσι, για να το αποφύγεις, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις… Σήκω!

 

Πηγή:theissue.gr