Μια μαρινάδα που θα απογειώσει την κλασική συνταγ΄ή για το κοκορέτσι είτε στο φούρνο είτε στη σούβλα.
Το κοκορέτσι είναι το έδεσμα των καλοφαγάδων του Πάσχα για αυτό και έχει σημασία να είναι σωστά μαγειρεμένο και ψημένο γιατί ειδάλλως δεν αξίζει.

Μάλιστα οι μερακλήδες αλλά και οι κρεοπώλες τονίζουν ότι το μυστικό για ένα καλό κοκορέτσι είναι τα κομμάτια της συκωταριάς να είναι όσο το δυνατόν πιο τετραγωνισμένα ούτως ώστε να είναι σταθερά και να ψηθούν ομοιόμορφα. Παράλληλα, είναι σημαντικό να βάζουμε περισσότερα μαλακά κομμάτια ( πνευμόνι, καρδιά, νεφρά, γλυκάδια) απ’ότι συκώτια, τα οποία πικρίζουν όταν ψηθούν και αλλοιώνουν τη γεύση του ιδιαίτερου πασχαλινού εδέσματος.

Η μαρινάδα που θα κάνει το κοκορέτσι σας να ξεχωρίσει
Σημασία έχει και η μαρινάδα που χρησιμοποιήσουμε στις συκωταριές. Οι γνώστες του καλού κοκορετσιού μας αποκάλυψαν την μαρινάδα που κάνει τη διαφορά στην τελική γεύση.

Αφού κόψουμε όλες τις συκωταριές, τις βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ και προσθέτουμε μπόλικο αλατοπίπερο και λίγη ρίγανη. Βέβαια, μπορείτε να προσθέσετε εναλλακτικά θυμάρι.Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ξερό κρεμμύδι, χυμό λεμονιού και σκόρδο.

Ρίχνετε λοιπόν όλα τα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να πάει παντού η μαρινάδα. Το μυστικό είναι να κόψετε την συκωταριά από την Μεγάλη Πέμπτη ή Μεγάλη Παρασκευή και να μείνει η συκωταριά για 2 μέρες στην μαρινάδα για να πάρει τη γεύση και τη νοστιμιά. Σημειωτέον διατηρούμε τη συκωταριά στο ψυγείο, σκεπασμένη καλά μέχρι την Κυριακή του Πάσχα.

Κοκορέτσι στο φούρνο: Τα 4 tips της επιτυχίας για να βγει «λουκούμι»
Η καλής ποιότητας αντεριά αποτελείται από µακριά έντερα. Πρέπει να είναι πεντακάθαρη εσωτερικά γερή, χωρίς σκισίµατα και τρύπες.

Την πλένουµε πάρα πολύ καλά χωρίς να τη γυρίσουµε «το µέσα έξω». Μετά βάζουµε ένα-ένα τα έντερα σε ένα σουρωτήρι, κυκλικά, και αφήνουµε την άκρη κάθε εντέρου να κρέµεται έξω από το σκεύος, για να τις ξεχωρίζουµε εύκολα όταν θα τυλίξουµε το κοκορέτσι. Ραντίζουµε µε άφθονο χυμό λεμονιού και τη βάζουµε στο ψυγείο, µε το σουρωτήρι, µέχρι να τη χρειαστούµε.

Ένα πολύ σημαντικό βήμα είναι το πολύ καλό στέγνωμα των εντέρων.

Αν δεν τα στεγνώσουμε καλά το κοκορέτσι θα βράσει και δε θα ψηθεί.

Αποφεύγουμε την προσθήκη ελαιολάδου καθώς το κοκορέτσι λόγω των βασικών συστατικών έχει από μόνο του αρκετό λίπος οπότε το ελαιόλαδο το βαραίνει γευστικά.

Το παν είναι το δέσιμο του κοκορετσιού.

Πρέπει να έχουμε την τέλεια ισορροπία στο σφίξιμο ώστε να είναι τόσο σφιχτό που δε θα διαλυθεί ή ξεκινήσει να χάνει στροφές, αλλά όχι υπερβολικά σφιχτό ώστε να γίνει πολύ συμπαγές.

Σημειώστε ότι το επιθυμητό είναι ένα μακρύ και λεπτό κοκορέτσι, παρά ένα κοντό και χοντρό, ώστε να μην ξεραθεί από έξω και να είναι άψητο μέσα.

 

Πηγή:dnews