Η πιο βελούδινη, σπιτική τυρένια σάλτσα έτοιμη σε 10 λεπτά!
Υλικά
2 φλιτζ. τριμμένο τυρί τσένταρ
4 κουτ. σούπας βούτυρο
2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 φλιτζ. γάλα
1/2 κουτ. γλυκού ανθό αλατιού
1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα
1/4 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι (κατά προτίμηση, φρεσκοτριμμένο)
Εκτέλεση
Τρίβουμε το τυρί στον τρίφτη (χοντροτριμμένο)
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε στο κατσαρολάκι το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ξεκινάμε αμέσως να ανακατεύουμε. Δίνουμε προσοχή να μην μείνει αλεύρι στα τοιχώματα της κατσαρόλας και ανακατεύουμε μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα, για 30-60 δεύτερα. Το μείγμα μας θα είναι αφρισμένο και δεν πρέπει να έχει εμφανείς σβόλους ή υπολείμματα αλευριού.
Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα, ενώ εξακολουθούμε να κρατάμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία. Θα είναι έτοιμο μόλις το μείγμα αρχίσει να κάνει φουσκάλες, έχει πήξει από το γάλα και αρχίσει να κολλάει στην κουτάλα. Θα χρειαστούμε 2′-3′.
Προσθέτουμε το αλάτι, την πάπρικα, το πιπέρι και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε κι άλλο την ένταση σε χαμηλή και προσθέτουμε το τυρί ανά χούφτες ανακατεύοντας για να λιώσει καλά η κάθε δόση ξεχωριστά.
Tips
Αν περισσέψει: Διατηρείται στο ψυγείο μέχρι 4 μέρες αν το κρατήσουμε σε αεροστεγές σκεύος.
Αν θέλουμε να το ξαναζεστάνουμε
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς για 4΄-6΄. Δεν συνιστάται να χρησιμοποιήσουμε φούρνο μικροκυμάτων.
Για το πάρτι
Για άψογο ντιπάκι που θα νοστιμίσει το finger food κάθε πάρτι, ανακατεύουμε το λιωμένο τυρί με μπούκοβο, ψιλοκομμένη ντομάτα και ψιλοκομμένες καυτερές πιπεριές. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο, φρέσκο κόλιανδρο και σερβίρουμε με τσιπς τορτίγιας.
Πηγή: olivemagazine.gr