Διαβάστε την τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε ο εκλιπών Δρ. Νίκος Σικλόγλου στην εφημερίδα «Ενημέρωση και Αγγελίες» το καλοκαίρι του 2019:

Κάθε συνέντευξη με τον Δρ. Νίκο Σικλόγλου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τουλάχιστον ανατρεπτική, καθώς δίνει πλούσια τροφή για σκέψη και ερεθίσματα για βαθιά ενδοσκόπηση. Αφορμή για τη συνάντησή μας με τον διακεκριμένο Έλληνα της διασποράς, ο οποίος ασκεί το επάγγελμα του γιατρού στην Ιταλία, είναι η έκδοση του βιβλίου του με τίτλο «Όραμα στα μέτρα σου – Πώς να μετατρέπεις τo αδιανόητο σε αναπόφευκτη πραγματικότητα» (Sogni su misura – Come rendere inevitabile l’ impossibile). Όχι όμως μόνο αυτό, αφού το φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία της Ολυμπιακής Ακαδημίας Κλασικών Σπουδών στη σκιά του Ολύμπου, που εδώ και χρόνια αποτελεί το όραμα του, φαίνεται να μπαίνει στην τελική ευθεία ύστερα από τη συνάντηση με τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρο Καράογλου. Η «Ενημέρωση & Αγγελίες» μίλησε με τον Δρ. Σικλόγλου για τη συνάντηση αυτή και όλες τις τελευταίες εξελίξεις, το βιβλίο του και το όραμά του, που στόχο έχει να οδηγήσει στους ανθρώπους στην αυτογνωσία και συνακόλουθα στην ευτυχία.

 

********************************************************************

 

«Εσύ είσαι η σκιά του οράματός σου». Με αυτή τη φράση του Πλούταρχου, του μεγάλου αρχαίου Έλληνα ιστορικού, φιλοσόφου και συγγραφέα κατά νου, ο Δρ. Νίκος Σικλόγλου, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Ιταλία, αλλά η καρδιά, η ψυχή και το μυαλό του βρίσκονται πάντα στην Ελλάδα, προχώρησε στην έκδοση του βιβλίου «Όραμα στα μέτρα σου – Πώς να μετατρέπεις τo αδιανόητο σε αναπόφευκτη πραγματικότητα» (Sogni su misura – Come rendere inevitabile l’ impossibile είναι ο πρωτότυπος τίτλος στα ιταλικά).

 

 

Πρόκειται για ένα μεστό σε νόημα και ουσία πόνημα 500 σελίδων, που στόχο έχει να μυήσει τους νέους και όχι μόνο ανθρώπους στον σημαντικότερο και ουσιαστικότερο στόχο που πρέπει να έχει κάθε άτομο, που δεν είναι άλλος από την ύπαρξη του οράματος. «Το όραμα είναι το σημαντικότερο πράγμα, αν δεν έχεις όραμα τότε δεν υπάρχεις. Χωρίς όραμα αξίζεις γύρω στο μηδέν, για να μην πω κάτω του μηδενός. Άρα λοιπόν το πρώτο καθήκον κάθε νέου ανθρώπου είναι να έχει ένα όραμα. Αυτό πρέπει να γίνει σκοπός και στόχος του» τονίζει ο Δρ. Σικλόγλου.

 

Αν δεν έχεις όραμα είσαι ένα ατύχημα

Όπως εξηγεί, ο κάθε άνθρωπος, πέρα από οποιοδήποτε όριο, πρέπει να δημιουργήσει μόνος του το όραμά του, να το φέρει στα δικά του μέτρα και το σχηματοποιήσει, να του δώσει μορφή. «Εσύ δημιουργείς το όραμά σου. Από το “κοσμικό μενού” μπορείς να διαλέξεις ό,τι θέλεις και όπως το θέλεις. Αν αυτό το κρυσταλλοποιήσεις, είναι σαν να βρήκες τον πρώτο λαχνό της πιο πλούσιας λαχειοφόρου. Δίχως βέβαια να υπάρχει το ποσό που κερδίζεις, αυτό θα φανεί στο τέλος» σημειώνει ο Δρ. Σικλόγλου και συνεχίζει: «Γίνεσαι δικηγόρος όταν αποφασίζεις να γίνεις δικηγόρος ή όταν γραφτείς στον σύλλογο των δικηγόρων; Αυτό είναι και το ερώτημα του Πλάτωνα».

Υπογραμμίζει επίσης πως το όραμα, για να έχει ισχύ, απαιτεί την ύπαρξη της φόρμας. «Το Α και το Ω στη ζωή ενός νέου ανθρώπου, στο σχολείο ή πριν ακόμη πάει στο σχολείο, είναι να βρει τι ακριβώς θέλει να κάνει και να το περιτυλίξει με αγάπη και πίστη ακλόνητη. Το όραμα όμως αν δεν πάρει τη φόρμα που πρέπει δεν μπορεί να έχει ισχύ. Σε αυτή την περίπτωση γίνεσαι ένας νέος με διασκορπισμένο μυαλό και διαμελισμένη προσωπικότητα, άρα γίνεσαι πρόβλημα για την κοινωνία. Πρώτα για σένα, μετά για την οικογένεια, την γειτονιά, την κοινωνία, το κράτος. Είσαι ένα ατύχημα» λέει χαρακτηριστικά.

Βασική τροχοπέδη και εμπόδιο στην αναζήτηση και τη σχηματοποίηση του οράματος είναι τα θέλω και τα οράματα των άλλων. Ιδιαίτερα των κοντινών μας ανθρώπων, εκείνων που μας αγαπούν. Αυτό συμβαίνει παντού ανά την υφήλιο αλλά η Ελλάδα κατέχει… ιδιαίτερη θέση σε αυτόν τον τομέα. «Σε όλες τις χώρες, αλλά στην Ελλάδα πιο πολύ, η πρώτη απάντηση σε ο,τιδήποτε θέλεις να κάνεις είναι “δεν γίνεται, δεν έχουμε, δεν μπορούμε”. Με λίγα λόγια, δεν αποφασίζεις εσύ, αλλά το “δεν γίνεται” των άλλων» όπως επισημαίνει.

Ο Δρ. Σικλόγλου στο βιβλίο του εξηγεί πως το πιο μεγάλο κακό το κάνουν αυτοί που μας αγαπούν: «Δεν αρκεί να αγαπάς και να δίνεις, πρέπει να ξέρεις πώς να αγαπάς και πώς να δίνεις. Τα δικά μας δεδομένα δεν είναι τα δεδομένα των άλλων. Αν θες να καταστραφείς, τότε ο σίγουρος τρόπος είναι να έχεις στο σπίτι δυο ανθρώπους που σε υπεραγαπούν. Για παράδειγμα, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μια επιχείρηση και θέλουν να την αφήσουν στον γιο ή στην κόρη τους. Δεν τους ρώτησαν όμως αν εκείνοι το θέλουν. Και τότε αρχίζει ο… τρίτος παγκόσμιος πόλεμος. Το σίγουρο είναι πως, όταν ένα παιδί έχει την ευλογία των γονέων για την επιλογή του, είναι από τα σπουδαιότερα πράγματα που μπορούν να συμβούν σε έναν νέο άνθρωπο».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ο Δρ. Νίκος Σικλόγλου δεν υπογράφει το βιβλίο με το όνομά του αλλά ως Δρ. Κανένας (Dr. Nessuno). Μια σαφής αναφορά στην «Οδύσσεια» του Ομήρου και στο όνομα που επέλεξε ο Οδυσσέας για να παραπλανήσει τον Πολύφημο. «Γίνεται ένας παραλληλισμός με τον Κανένα του Οδυσσέα, όταν είχε συναντήσει τον Πολύφημο. Να τονίσουμε ότι δυνατός είναι εκείνος που αφανίζει τον εαυτό του και αυτό που είναι. Το θέμα όμως είναι να φτάσεις να γίνεις πρώτα αυτό που είσαι ώστε να μπορέσεις να το εκμηδενίσεις. Μέχρι να φτάσεις εκεί θα μάθεις και θα περάσεις από όλα τα στάδια. Τα στάδια αυτά είναι και η ομορφιά της ζωής».

Να σημειωθεί επίσης πως το βιβλίο, εκτός από τα ιταλικά, κυκλοφορεί ήδη και στην πολωνική γλώσσα και έπεται η έκδοσή του στα ελληνικά. Θα ακολουθήσουν εκδόσεις στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ινδικά, τα κινέζικα κ.α. με στόχο να αποκτήσει παγκόσμια απήχηση.

 

Ο πλούτος της Ελλάδας είναι οι κλασικές σπουδές

Το όραμα του Δρ. Σικλόγου, το οποίο ξεπερνά τα προσωπικά όρια αλλά και τα όρια της Κατερίνης, της Πιερίας, της Μακεδονία και της Ελλάδας αγγίζοντας όλη την υφήλιο, είναι η δημιουργία της Ολυμπιακής Ακαδημίας Κλασικών Σπουδών. Ενός σχολείου, που θα εξειδικεύεται στον πλούτο της Ελλάδας, δηλαδή τις κλασικές σπουδές και θα δίνει μάστερ στη μυθολογία, την αρχαιολογία και τη φιλοσοφία.

«Κάνοντας μια ανασκόπηση προκύπτει η ερώτηση: Η Ελλάδα ήταν ή δεν ήταν σχολείο για αιώνες; Κάθε πόλη είχε τους φιλοσόφους της, τους σοφούς ανθρώπους της. Οι Έλληνες εισήγαγαν την μυθολογία ως επιστήμη για πρώτη φορά στην υφήλιο. Απτό παράδειγμα ότι ανέθεσαν στον Ησίοδο να βάλει σε τάξη τους θεούς και έγραψε τη “Θεογονία”. Κατά τον ίδιο τρόπο ο Όμηρος έβαλε σε τάξη τους ομηρικούς ήρωες. Επομένως, για να μπορέσουμε να καταλάβουμε ποιοι είμαστε και να δώσουμε νόημα στη ζωή μας ο μόνος τρόπος είναι να γνωρίσουμε τη μυθολογία, την αρχαιολογία και τη φιλοσοφία. Η μυθολογία λέει αλήθειες, τις οποίες επιβεβαιώνει η αρχαιολογία και τις κάνει κατανοητές η φιλοσοφία. Αυτά γεννήθηκαν στην Ελλάδα, που ήταν το μεγαλύτερο σχολείο» υπογραμμίζει ο Δρ. Σικλόγλου.

Σε αντίθεση ωστόσο με το παρελθόν, σήμερα η Ελλάδα μαστίζεται από την έλλειψη παιδείας ως συνέπεια της κρίσης και της έξωθεν επιβολής λιτότητας, που είχε ως στόχο την κλοπή της ιστορίας και την πνευματική αφαίμαξή της. «Η κρίση γονάτισε τους Έλληνες ώστε να μπορέσουν να περάσουν τα μέτρα της λιτότητας. Έπρεπε να πάρουν το χρυσάφι, δηλαδή την κλασική μας παιδεία, τζάμπα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι Έλληνες να φτάσουν να μισούν τους πολιτικούς και την ίδια την Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο που το μεγαλύτερο ποσοστό ανθελλήνων βρίσκεται στην Ελλάδα. Και αυτό το παράδοξο συμβαίνει λόγω μη ύπαρξης παιδείας» σημειώνει και συνεχίζει:

«Τολμώ λοιπόν και λέω πως πρέπει να ξανακάνουμε την Ελλάδα σχολείο. Αντί να διδάσκει και να μοιράζει πτυχία ανεργίας, να δίνει μάστερ, ολοκληρωμένη γνώση, εφαρμοσμένη στην καθημερινότητα. Κι αυτό θα γίνεται μέσα σε έξι μήνες. Θα έχεις ένα μόνο βιβλίο, όπου θα περιέχεται η ουσία των πραγμάτων και το οποίο θα μεταφράζεται από ειδήμονες, καθένας στον τομέα του. Στο τέλος θα είσαι ένας άλλος άνθρωπος».

 

Η κλασική παιδεία θεμέλιο της ευτυχίας

Θα μπορούσε βέβαια κάποιος να αναρωτηθεί ποιος θα ήθελε να κατέχει αυτό το μάστερ και γιατί. Ο Δρ. Σικλόγλου έχει την απάντηση και έχει άμεση σχέση με το όραμα που αναλύει στο βιβλίο του: «Οι Ευρωπαίοι για παράδειγμα έχουν ένα μεγάλο πρόβλημα. Τα παιδιά τους πάσχουν από ανία και κατάθλιψη, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στα ναρκωτικά, ακόμη και στην αυτοκτονία. Οι πιο πολλοί που αυτοκτονούν στο Βορρά αναρωτιούνται “τι νόημα έχει η ζωή;”. Σίγουρα το να μιλάμε μόνο για οικονομία δεν είναι η λύση του προβλήματος. Κι αυτό γιατί το νόημα στη ζωή το δίνει το όραμα. Οι άνθρωποι που μετέχουν σε αυτό είναι ευτυχισμένοι. Η λύση, λοιπόν, είναι να δημιουργήσουμε ευτυχισμένους νέους ανθρώπους. Με αυτογνωσία για να μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή τους, τη ζωή της οικογένειάς τους, της πόλης και της χώρας τους. Και την ευτυχία αυτή θα την δώσει η κλασική παιδεία».

Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο, με έδρα την Πιερία και την περιοχή πέριξ του Ολύμπου, έχει ήδη παρουσιαστεί στην UNESCO, η οποία έχει δει θετικά το όλο εγχείρημα. Πρώτος στόχος είναι η ροή των φοιτητών, που θα θέλουν να σπουδάσουν στην Ακαδημία, να προέρχεται από τα πανεπιστήμια όλου του κόσμου. Είναι ευκόλως εννοούμενο πως η κίνηση αυτή θα έχει τουριστική και πολιτική χροιά.

 

 

Η συνάντηση με τον Υπ. Μακεδονίας-Θράκης

Στο πλαίσιο υλοποίησης του οράματος αυτού, έγινε και η συνάντηση με τον νέο Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρο Καράογλου, ο οποίος επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εξέφρασε την πρόθεσή του να βοηθήσει. Ο υπουργός έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα όσον αφορά την υλοποίηση του σχεδίου σχετικά με τη χρηματοδότησή του, τη νομική μορφή του και τις επόμενες κινήσεις για τη γνωστοποίησή του.

Ο Δρ. Σικλόγλου εξήγησε πως υπάρχουν πολλοί που προτίθενται να χρηματοδοτήσουν την Ακαδημία με στόχο να προσφέρουν στους νέους τη δυνατότητα της κλασικής παιδείας. Αναφορικά με τη νομική του μορφή, υπάρχουν ήδη αποφάσεις από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να παραχωρηθούν οι κατάλληλοι χώροι για να χτιστεί η Ακαδημία. «Εμείς θέλουμε οι τοπικές κοινωνίες να έχουν λόγο στην όλη ιστορία, να ελέγχουν αλλά και να βοηθήσουν εκεί που μπορούν» λέει χαρακτηριστικά. Πάνω σε αυτό το κομμάτι ο υπουργός δεσμεύθηκε να διαθέσει νομικούς συμβούλους που θα συνδράμουν στην επικαιροποίηση των αποφάσεων με βάση το σημερινό νομικό πλαίσιο. Παράλληλα έχουν γίνει και επαφές με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, που είναι επίσης σύμμαχοι στο όραμα, όπως σημειώνει.

 

 

Τέλος, στα άμεσα σχέδια του Δρ. Σικλόγλου είναι τον ερχόμενο Μάιο ή εντός του ερχόμενου καλοκαιριού να διοργανωθεί στο Ηρώδειο μια εκδήλωση, πάνω στην οποία θα πέσουν τα φώτα της δημοσιότητας. Πρόκειται για μια παρουσίαση της «Οδύσσειας», με καλλιτέχνες παγκόσμιας εμβέλειας, όπως ο Αλ Πατσίνο, ο Αλαίν Ντελόν ή ο Μπομπ Ντίλαν, η οποία θα προσελκύσει το ενδιαφέρον του κόσμου κάνοντας γνωστό το όραμα της Ολυμπιακής Ακαδημίας Κλασικών Σπουδών.

«Νιώθω ότι αυτή τη φορά έχουμε φτάσει στην αρχή των τελευταίων 100 μέτρων»  καταλήγει ο Δρ. Σικλόγλου εκφράζοντας τη βεβαιότητά του πως επιτέλους θα πάρει σάρκα και οστά το όραμά του, το οποίο θα δώσει στην Πιερία και την Ελλάδα την αίγλη που τους αρμόζει και στους νέους ανθρώπους το «παράθυρο» στην αυτογνωσία και την ευτυχία.