Καλαμαράκια κοκκινιστά με ελιές και μεσογειακά αρώματα
Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για το αγαπημένο θαλασσινό που μπορεί να σερβιριστεί σαν μεζεδάκι ή ορεκτικό αλλά και για κυρίως πιάτο. Τα καλαμαράκια με ελιές συνδυάζουν τα αρώματα της Μεσογείου και είναι ένα πιάτο που θα αρέσει σε όλους.
Υλικά
1 κιλό καλαμαράκια καθαρισμένα και κομμένα
200 γραμμάρια ελιές μαύρες
80 γραμμάρια σάλτσα ντομάτας
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
100 ml λευκό ξηρό κρασί
50 γραμμάρια βούτυρο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4 κοτσάνια μαϊντανό
Αλατοπίπερο κατά βούληση
Λίγη ζάχαρη για την ξινίλα της ντομάτας, αν χρειαστεί
Εκτέλεση
Αφού πλύνετε, καθαρίσετε και αφαιρέσετε το κόκαλο από το εσωτερικό τους, κόψτε σε ροδέλες τα καλαμάρια. Αν επιθυμείτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα έτοιμα καθαρισμένα και κομμένα, φροντίζοντας να τα βάλετε σε ένα στραγγιστήρι και να τα ξεπαγώσετε εντελώς μέχρι να αποκτήσουν την ελαστικότητά τους. Σε μια κατσαρόλα ζεστάνετε το βούτυρο με το ελαιόλαδο και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μαϊντανό για λίγα λεπτά. Προσθέστε το καλαμάρι και τσιγαρίστε το για 5 λεπτά σε μεσαία φωτιά μέχρι να ροδίσει. Βάλτε το λευκό κρασί, ανακατέψτε και αφήστε να εξατμιστεί, συνεχίστε με τη σάλτσα ντομάτας και τις ελιές. Μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, προσέχοντας να μην «σωθεί» από υγρά το φαγητό. Αλατοπιπερώστε και σερβίρετε με φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί σαν μεζεδάκι ή με ρύζι, τηγανιτές πατάτες, μακαρόνια και ανάμικτη σαλάτα σαν κυρίως γεύμα.
Συμβουλή
Μπορείτε να προσθέσετε λίγη πιπερίτσα τσίλι για πιο πικάντικο αποτέλεσμα ή λίγη κάππαρη.
Πηγή: topontiki.gr