Πιθανότατα έχεις ακούσει ότι όταν χάνεις γρήγορα βάρος, είναι συνήθως νερό. Ή ίσως δείχνεις με το δάχτυλο το βάρος του νερού αφού πατήσεις στη ζυγαριά όταν νιώθεις πραγματικά φουσκωμένη.

Ωστόσο, το βάρος του νερού είναι φυσιολογικό και ο τρόπος του σώματός σου να προστατεύεται από την αφυδάτωση — και ναι, μπορεί να φύγει από μόνο του.

Τι είναι η κατακράτηση υγρών ή κατακράτηση νερού;

Το ανθρώπινο σώμα, αποτελείται από περίπου 60% νερό. Αυτό το υγρό βοηθά στην προστασία των οργάνων, των αρθρώσεων και των ιστών μας. Εκτός από αυτό, βοηθά επίσης στην πέψη, την απορρόφηση και τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών.

Το νερό ρυθμίζει επίσης τη θερμοκρασία του σώματος και παίζει ρόλο στην αποβολή των άχρηστων προϊόντων.

Τις περισσότερες φορές, το σώμα μας μπορεί να διατηρήσει μια υγιή ισορροπία νερού, ρυθμίζοντας την ποσότητα που καταναλώνουμε και αποβάλλοντας την περίσσεια μέσω των ούρων και του ιδρώτα. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες συνθήκες που μπορεί να αναγκάσουν το σώμα μας να συγκρατήσει περισσότερο νερό από το συνηθισμένο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, λοιπόν, μιλάμε για κατακράτηση νερού.

Τι μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών;
Η κατακράτηση υγρών, μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση νερού στους ιστούς του σώματος, γεγονός που οδηγεί και σε αυτό το χαρακτηριστικά, δυσάρεστο φούσκωμα. Οι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν αυτή την κατακράτηση υγρών και να σαμποτάρουν τις προσπάθειές σου για απώλεια βάρους είναι:

Μια διατροφή πλούσια σε αλάτι και υδατάνθρακες
Μία από τις πιο κοινές αιτίες κατακράτησης υγρών, είναι το υπερβολικό αλάτι στη διατροφή. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το στο Journal of Clinical Investigation, το αλάτι συνδέεται άμεσα με το νερό και το κρατά παγιδευμένο στο σώμα.

Έτσι όσο περισσότερο αλάτι καταναλώνεις, τόσο μεγαλύτερη κατακράτηση υγρών θα έχεις. Το ίδιο όμως ισχύει και για τους υδατάνθρακες.

Αυτό συμβαίνει αφού τους υδατάνθρακες δεν χρησιμοποιούμε αμέσως για ενέργεια, αλλά τους αποθηκεύουμε ως γλυκογόνο στο σώμα μας. Το γλυκογόνο «τραβάει» το νερό, επομένως όσο περισσότερο γλυκογόνο αποθηκεύουμε, τόσο περισσότερο νερό κατακρατάμε.

Έμμηνος ρύση
Λόγω των κυμαινόμενων ορμονών, πολλές γυναίκες παρατηρούν κατακράτηση υγρών, την εβδομάδα πριν από την περίοδό τους. Η κατακράτηση υγρών μπορεί να φτάσει στο αποκορύφωμά της την πρώτη ημέρα της περιόδου, σύμφωνα με σχετική μελέτη.

Οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο είναι συνήθως το πρόσωπο, τα πόδια, τα χέρια, το στήθος και η κοιλιά.

Αντισυλληπτικά χάπια
Ακριβώς όπως υπάρχει σχέση μεταξύ της κατακράτησης νερού και της εμμήνου ρύσεως, έτσι και ο ορμονική αντισύλληψη, μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει κατακράτηση υγρών στο σώμα.

Τόσο τα οιστρογόνα, όσο και η προγεστίνη στα αντισυλληπτικά χάπια, μπορεί να είναι οι «βασικοί ένοχοι» σε αυτήν την περίπτωση.

Το φούσκωμα εδώ συνήθως δεν είναι σημαντικό και δεν διαρκεί πολύ. Σε κάθε περίπτωση, αν αισθάνεσαι ότι τα αντισυλληπτικά που παίρνεις δεν σου ταιριάζουν, μπορείς να συζητήσεις τις εναλλακτικές επιλογές, με τον/τη γυναικολόγο σου

Αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης
Η κορτιζόλη, είναι περισσότερο γνωστή ως «ορμόνη του στρες», αν και είναι πολύ περισσότερα από αυτό.

Συμμετέχει στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου και αρτηριακής πίεσης, στην εξισορρόπηση του μεταβολισμού, στη μείωση της φλεγμονής, ακόμη και στο σχηματισμό αναμνήσεων.

Αν και η κατακράτηση νερού ως αποτέλεσμα των αυξημένων επιπέδων κορτιζόλης δεν είναι συνηθισμένη, μπορεί να συμβεί.

Επίσης, άτομα με χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικής ορμόνης (γνωστό και ως υποθυρεοειδισμός) μπορεί να εμφανίσουν πρήξιμο γύρω από τα μάτια τους.

Κακή κυκλοφορία αίματος
Καθώς γερνάμε, το κυκλοφορικό μας σύστημα γίνεται πιο αδύναμο. Και μερικές φορές το κυκλοφορικό μας σύστημα εξασθενεί εξαιτίας μιας πιο σοβαρής πάθησης, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι βαλβίδες στις φλέβες των ποδιών μας, οι οποίες υποτίθεται ότι κρατούν το αίμα να ρέει προς τα πάνω στην καρδιά, «καταρρέουν» καθώς γερνάμε, έτσι το αίμα λιμνάζει στα κάτω άκρα και προκαλεί κατακράτηση υγρών.

Ορισμένα φάρμακα
Ορισμένα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορούν επίσης να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Pharmaceutical Technology.

Επίσης, ορισμένα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως τα κορτικοστεροειδή, αναγκάζουν το σώμα σας να συγκρατεί το νάτριο και να χάνει κάλιο, με αποτέλεσμα την κατακράτηση υγρών.

Τα μεγάλα ταξίδια
Το να κάθεσαι για πολλές ώρες σε μια αεροπορική πτήση ή κατά τη διάρκεια ενός οδικού ταξιδιού, μπορεί επίσης να προκαλέσει κατακράτηση νερού.

Οι μύες του σώματος συστέλλονται όταν βρισκόμαστε σε καθιστή θέση για πολύ ώρα», είπε ο Δρ Μακ. Ως εκ τούτου, τα πόδια μπορεί να πρηστούν, καθώς τα υγρά του σώματος και το αίμα λιμνάζουν εκεί.

 

 

Πηγή:thestival.gr