Υλικά Συνταγής
1 φλ. ζάχαρη
3/4 φλ. καλαμποκέλαιο
1½ κουτ. σούπας ξίδι
1½ κουτ. σούπας κονιάκ
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
2/3 φλ. χυμό πορτοκαλιού
1 κ.γλ. σόδα
1 φλ. νερό
1/2 φλ. κακάο
3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
150 γραμ. κουβερτούρα (προαιρετικά)
Για το νηστίσιμο γλάσο σοκολάτας
1 /2 φλ. ζάχαρη
3 κ.σ κακάο
1 κ.σ νηστίσιμο βούτυρο
1/4 φλ. νερό
Εκτέλεση
Για το κέικ χωρίς αυγά και βούτυρο,
συγκεντρώνουμε όλα μας τα υλικά για τη συνταγή. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με κακάο μία μακρόστενη φόρμα του κέικ και 6 ατομικά φορμάκια μίας χρήσεως. Έτσι θα έχουμε ένα μακρόστενο ολόκληρο κέικ & 6 ατομικά κέικ.
Βάζουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το λάδι, το ξύδι, το κονιάκ, το αλάτι, το ξύσμα από 2 πορτοκάλια, τη βανίλια και ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι να υγροποιηθεί η ζάχαρη.
Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Προσοχή! Αφρίζει και χύνεται, γι’ αυτό κάντε το πάνω από το μπολ με τα υλικά!
Προσθέτουμε το χυμό με τη σόδα στο κέικ. Ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα.
Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε το μείγμα.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking powder και το κακάο και τα ρίχνουμε στο κεικ χωρίς αυγά και βούτυρο. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι χωρίς να παραδουλεύουμε το μείγμα μας .
Αδειάζουμε το μισό μείγμα σε λαδωμένη, μακρόστενη φόρμα και το υπόλοιπο σε 6 ατομικά φορμάκια.
Ψήνουμε στον αέρα στους 150 – 160 °C για 20 λεπτά τα μικρά φορμάκια και για 30 λεπτά τη μεγάλη φόρμα. Αφήνουμε το κέικ να σταθεί στη φόρμα για 10 λεπτά, έπειτα το ξεφορμάρουμε και το γαρνίρουμε με λιωμένη σοκολάτα.
Μυστικά για το κέικ χωρίς αυγά και βούτυρο της Αργυρώς
Αν θέλετε μεγάλο κέικ, όπως της φωτογραφίας, βάζετε σε στρογγυλή φόρμα για κέικ το μείγμα και ψήνετε στις αντιστάσεις στους 170 °C στην κάτω σχάρα του φούρνου για περίπου 55 λεπτά.
Μέχρι να φουσκώσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
Ελέγχετε αν ψήθηκε μπήγοντας ένα μαχαίρι στην καρδιά του κι αυτό να βγαίνει καθαρό και στεγνό.
Αφήστε το να σταθεί λίγο στη φόρμα και να σταθεροποιηθεί και μετά το ξεφορμάρετε. Αλλιώς θα σας διαλυθεί.
Δεν έχει μέσα υλικά να κρατούν το μείγμα δεμένο.
Αν θέλετε να ψήσετε σε αέρα, ψήστε το κέικ χωρίς αυγά στη μεσαία σχάρα στους 160º C για περίπου 5 λεπτά λιγότερο.
Πάντα να ελέγχετε αν ψήθηκε το κέντρο από το μείγμα για κέικ, μετά το πέρας του χρόνου ψησίματος.
Αν δεν θέλετε να βάλετε σοκολάτα στο κέικ χωρίς αυγά και βούτυρο σαν γαρνίρισμα, φτιάξτε το νηστίσιμο γλάσο.
Για το γλάσο με σοκολάτα
Βράστε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας όλα τα υλικά για το μείγμα κέικ μαζί, σε μια μικρή κατσαρόλα.
Κακάο, ζάχαρη, νερό και φυτικό βούτυρο να γίνει παχύ σιρόπι.
Μπορείτε να αρωματίσετε το νηστίσιμο γλάσο με βανίλια, ξύσμα πορτοκαλιού ή ό,τι σας αρέσει.
Όταν αρχίσουν να σχηματίζονται χοντρές φουσκάλες είναι έτοιμο.
Αφήστε το λίγο να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί και περιχύστε σιγά σιγά το κέικ.
Αυτό όταν κρυώσει, σταθεροποιείται σαν νηστίσιμο γλάσο.
Αυτή η συνταγή για κέικ χωρίς αυγά και χωρίς μίξερ θα σας γίνει καθημερινή συνήθεια. Στο ψήσιμο και στο ξεφορμάρισμα χρειάζεται προσοχή.
Πηγή: argiro.gr