Ένα ελαφρύ καλοκαιρινό κέικ με ροδάκινα και καρύδα που θα φέρει τα πάνω κάτω, αφού θα το ψήσουμε από την καλή και θα το σερβίρουμε από την ανάποδη. Μια μπάλα παγωτό βανίλια στο πλάι θα γίνει η τέλεια συντροφιά του…

Υλικά

(για ένα ταψάκι διαμέτρου 26 εκ.)

4 ροδάκινα
75 γρ. ζάχαρη
50 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε κυβάκια

Για το κέικ:
1 φλιτζάνι ζάχαρη
4 αβγά
1/2 φλιτζάνι γιαούρτι ή ξινόγαλα
1/2 φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο
1 βανίλια
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι καρύδα ινδική τριμμένη
1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Πλένουμε και κόβουμε τα ροδάκινα σε 8 φέτες το καθένα. Καλύπτουμε τον πάτο του ταψιού με τις φέτες των ροδάκινων, μοιράζουμε από πάνω ομοιόμορφα τα κυβάκια του βουτύρου, σκορπάμε τη ζάχαρη και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά.

Στο μεταξύ χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να ασπρίσει, να τριπλασιαστεί σε όγκο και να γίνει σαν αφρός. Προσθέτουμε το ξυνόγαλα ή το γιαούρτι, το λάδι, τη βανιλίνη και το ξύσμα του λεμονιού χτυπώντας για λίγο ακόμα να ομογενοποιηθούν στη ζύμη.

Σταματάμε το μίξερ και ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το ινδοκάρυδο, αφού κρατήσουμε 2 κουταλιές στην άκρη. Τα ενσωματώνουμε σταδιακά στο μείγμα των αβγών μέχρι να γίνουν ενιαία ζύμη.

Βγάζουμε το ταψάκι με τα ροδάκινα από το φούρνο και αδειάζουμε από πάνω τους το μείγμα του κέικ. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170° C και συνεχίζoυμε το ψήσιμο για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνειά του κέικ. Όταν βυθίσουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του και βγει στεγνό, είναι έτοιμο.

Ξεφουρνίζουμε το κέικ και μετά από 5 λεπτά το αναποδογυρίζουμε με προσοχή σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει. Το μεταφέρουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με την τριμμένη καρύδα που κρατήσαμε.
Σερβίρουμε κόβοντας σε κομμάτια.

 

Πηγή: athensvoice.gr