Αυτή η στρατηγική μπορεί να σας γλιτώσει από την αύξηση του βάρους και τα περιττά κιλά, το hangover και τις ενοχές την περίοδο του Πάσχα.

Κάθε εορτασική περίοδο – με τόσα νόστιμα φαγητά – προσπαθούμε να αποτρέψουμε την αύξηση του σωματικού βάρους και άλλες ανεπιθύμητες παρενέργειες που έχουν τα περιττά κιλά για την υγεία μας.

Ο κανόνας του 50% θα σας βοηθήσει να πετύχετε ακριβώς αυτό. Είναι μια μέθοδος που θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την καλή υγεία κατά τη διάρκεια του Πάσχα και όλων των γιορτών.

Ο κανόνας του 50% είναι απλός: Βάζετε μόνο το 50% της προσπάθειας για την επίτευξη του στόχου σας.

Με άλλα λόγια, πάρτε το στόχο σας, όποιος κι αν είναι αυτός, και κόψτε τον στη μέση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα
Ας υποθέσουμε ότι έχετε θέσει ως στόχο να περπατάτε 10.000 βήματα την ημέρα επειδή σχεδιάζετε να φάτε πολύ το Πάσχα. Αναρωτηθείτε: Είναι αυτός ο στόχος πραγματικά ρεαλιστικός; Πώς θα νιώθατε αν ο στόχος σας ήταν μόλις 5.000 βήματα την ημέρα;

Πιθανότατα θα χαιρόσασταν επειδή πετυχαίνετε πολύ πιο εύκολα τα 5.000 βήματα κάθε μέρα. Επομένως, κατά τη διάρκεια τον γιορτών, μειώστε τον στόχο σας κατά 50%. Έτσι, κάθε φορά που θα τον ξεπερνάτε (που θα το κάνετε τις περισσότερες περιπτώσεις), θα θέλετε να το γιορτάσετε.

Ως αποτέλεσμα, θα έχετε μια πιο υγιεινή εορταστική περίοδο, επειδή θα νιώθετε περισσότερο παρακινημένοι από την επίτευξη (και την υπέρβαση) των στόχων σας. Η επιτυχία θα σας ενθαρρύνει να επιμείνετε και σε άλλες υγιεινές συνήθειες. Καθώς και να διατηρήσετε ακμαία τη δυναμική σας.

Μη ρεαλιστικοί στόχοι για το Πάσχα
Εδώ είναι τρεις συνηθισμένοι (αλλά μη ρεαλιστικοί) κανόνες υγείας που θέτουμε συνήθως αυτή την περίοδο του χρόνου. Δείτε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον κανόνα 50% για να τους τροποποιήσετε και να ενθαρρύνετε τον εαυτό σας να υιοθετήσει υγιεινές συμπεριφορές, χωρίς τις ενοχές.

«Δεν θα φάω γλυκό»
Πόσο ρεαλιστικός είναι αυτός ο στόχος με όλα τα σοκολατένια αυγά και τα πασχαλινά τσουρέκια που κυκλοφορούν; Δοκιμάστε απλώς να φάτε τα μισά από τα επιδόρπια που τρώτε συνήθως.

Ο κανόνας του 50% σας επιτρέπει να απολαύσετε το γλυκό, αλλά σας βοηθά να μην το παρακάνετε. Να έχετε κατά νου και τα τραπέζια στο οποία είστε καλεσμένοι και όλα τα έξτρα γλυκά που θα συναντήσετε.

«Αν δεν έχω ούτε 30 λεπτά για μια προπόνηση, δεν αξίζει τον κόπο»
Μπορεί να αισθάνεστε ότι αν δεν έχετε αρκετό χρόνο για να κάνετε τη συνηθισμένη σας 30 λεπτη προπόνηση, πρέπει να παραιτηθείτε εντελώς από το εγχείρημα. Στην πραγματικότητα, τα 15 λεπτά άσκησης είναι πολύ καλύτερα από το μηδέν.

Οπότε, κατά τη διάρκεια του Πάσχα, όταν περνάτε χρόνο με τους συγγενείς και τους φίλους σας, κόψτε το χρόνο προπόνησής σας στο μισό. Θα εξακολουθείτε να παίρνετε τις ενδορφίνες που σας κάνουν να νιώθετε καλά και θα είστε περήφανοι για τον εαυτό σας, που κατάφερε κάτι θετικό.

«Τα ποτά είναι αναπόφευκτα το Πάσχα, θα τα κόψω μετά τις γιορτές»
Έτσι βλέπουν πολλοί τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια των γιορτών. Επικεντρωθείτε στο πώς θέλετε να αισθάνεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εφαρμόστε τον κανόνα του 50% για να αποφύγετε να ξυπνάτε με πονοκέφαλο ή έλλειψη ενέργειας.