Λαχανοντολμάδες με κρεμώδη σάλτσα, μια συνταγή με πλούσια γεύση και αρώματα! Πρόκειται για μία ελαφρώς διαφορετική εκδοχή των παραδοσιακών ντολμάδων με αυγολέμονο.

 

Υλικά

1 αφράτο λάχανο, 1,5 -2 κιλά
700 γραμμ. κιμά (χοιρινό η μοσχαρίσιο)
3 μέτρια ξερά κρεμμύδια
2 σκ. σκόρδο
1 φλιτζ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 φλιτζ. άνηθος ψιλοκομμένος
2 ντομάτες
½ φλιτζ. ρύζι Καρολίνα
4 φλιτζ. νερό
1 κύβο λαχανικών
Χυμό από 1 λεμόνι
Αλάτι & πιπέρι
½ φλιτζ. ελαιόλαδο

Για την κρεμώδη σάλτσα

5 κουταλιές της σούπας βούτυρο
5 κουταλιές της σούπας αλεύρι
Ζωμός από λαχανοντολμάδες
Χυμός από 2 λεμόνια
Αλάτι & πιπέρι
Άνηθος

 

Διαδικασία

Βάζετε μια μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσει. Με ένα μαχαίρι κόβετε το κοτσάνι στο λάχανο και το βάζετε στην κατσαρόλα με μεριά του κοτσανιού προς τα κάτω. Όσο ζεματίζονται τα φύλλα, ξεκολλάνε απ το λάχανο. Προσοχή μην τα τραβάτε, ξεκολλούν μόνα τους. Βγάζετε τα φύλλα ένα ένα και τα βάζετε σε ένα ταψί, συνεχίζετε μέχρι να τα κάνετε όλα. Αφήνετε να κρυώσουν καλά. Τα μικρά φύλλα ή τα πολύ χοντρά τα κρατάτε για να τα βάλετε στον πάτο της κατσαρόλας.

Για τους λαχανοντολμάδες: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τον κιμά, το τριμμένο κρεμμύδι στον τρίφτη, το πολτοποιημένο σκόρδο, την τριμμένη ντομάτα, τον άνηθο, τον μαϊντανό, το ρύζι, το μισό ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε. Ζυμώνετε καλά τα υλικά μας και αφήνετε στην άκρη.

Χωρίζετε στα δυο τα μεγάλα φύλλα και αφαιρείτε με ένα μαχαιράκι το χοντρό μέρος στη μέση, τα μικρότερα φύλλα τα αφήνετε ολόκληρα. Βάζετε στην άκρη κάθε φύλλου 1 κουταλιά γέμιση, το διπλώνετε ρολλάροντας αλλά και στα πλάγια, ώστε να «εγκλωβίσετε» την γέμιση.

Συνεχίζετε με όλους τους υπόλοιπους. Στρώνετε στον πάτο της κατσαρόλας τα φύλλα που δεν έχετε καταφέρει να τα τυλίξετε, επειδή είναι μικρά ή σπασμένα και από πάνω τοποθετείτε τους ντολμάδες.

Συνεχίζετε με στρώσεις, απλά προσοχή θα πρέπει να είναι σφιχτοί μεταξύ τους για να μην μας ανοίξουν. Σκεπάζετε με ένα πιάτο. Περιχύνετε τους ντολμάδες με ελαιόλαδο, αν θέλετε βάζετε και μερικά κοτσάνια από μαϊντανό και δυόσμο. Προσθέτετε νερό μέχρι να σκεπάσει το πιάτο, τον κύβο λαχανικών και χυμό από 1 λεμόνι. Βάζετε στην φωτιά σε δυνατή φωτιά μέχρι να κοχλάσει και χαμηλώνετε, με μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ώστε να σιγοβράζουν για 45 λεπτά. Κατά της διάρκεια προσθέστε μια κούπα νερό ακόμη.

Για την κρεμώδη σάλτσα στους λαχανοντολμάδες: Βάζετε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο, το αφήνετε να λιώσει σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε με ένα σύρμα και προσθέτετε το ζεστό υγρό από τους λαχανοντολμάδες. Πρέπει περίπου να είναι 2 ½ κούπες το υγρό. Προσθέτετε τον χυμό από 2 λεμόνια, τον άνηθο, αλατοπιπερώνετε. Σερβίρετε πάνω απ τους λαχανοντολμάδες με την ωραία, κρεμώδη σάλτσα μας.