Υλικά

1 φιλέτο παστού μπακαλιάρου, βάρους 500-600 γρ.
2 φύλλα δάφνης
2 αυγά, βιολογικά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
2 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες (ή 1 κουτ. γλυκού κρέμα σκόρδου)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο και καλά στυμμένο
1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης (τριμμένη ή πάρα πολύ ψιλοκομμένη) και καλά στραγγισμένη
½ φλ. τσαγιού άνηθος, ψιλοκομμένος
½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
1 κουτάκι μπίρα (330 ml)
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

 

Εκτέλεση

Ξαλμύρισμα: Βάζουμε το φιλέτο σε μια λεκάνη με κρύο νερό, με το δέρμα προς τα κάτω και τον αφήνουμε να ξαλμυριστεί για 24 ώρες, αλλάζοντας το νερό κάθε 5-6 ώρες ή όσο συχνά μπορούμε. Τον ξεπλένουμε και τον κόβουμε σε 3-4 κομμάτια. Τα βάζουμε σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα και ρίχνουμε νερό που μόλις να τα καλύψει. Προσθέτουμε τη δάφνη και βράζουμε για 10-15 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι τα κομμάτια να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και, όταν κρυώσουν λίγο, τα κομματιάζουμε με τα χέρια σε μικρά κομματάκια και τα στύβουμε καλά.

Για τους λουκουμάδες: Χτυπάμε ελαφρώς τους κρόκους των αυγών. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε τους χτυπημένους κρόκους, το σκόρδο, το κρεμμύδι, την πιπεριά Φλωρίνης, τον άνηθο, την πάπρικα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά με το σύρμα και, σταδιακά, χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα, ρίχνουμε όση από τη μπίρα χρειάζεται ώστε να φτιάξουμε ένα χυλό πηχτό και λείο που να μην σβολιάζει. Προσθέτουμε και τον μπακαλιάρο και ανακατεύουμε καλά.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα και την αδειάζουμε στο μείγμα του μπακαλιάρου. Με μια σπάτουλα ανακατεύουμε με μεγάλες, απαλές κινήσεις από πάνω προς τα κάτω, ώστε να μην χαθεί ο όγκος του μείγματος.

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο μέχρι τη μέση και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει. Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε λίγο-λίγο από το μείγμα και το αδειάζουμε στο καυτό λάδι, σπρώχνοντάς το με ένα άλλο κουτάλι.

Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες σε δόσεις, για 5-6 λεπτά συνολικά, αναποδογυρίζοντάς τους μέσα στο λάδι μέχρι να φουσκώσουν και να χρυσίσουν.

Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τους σερβίρουμε αμέσως όσο είναι καυτοί και αφράτοι.

 

Πηγή: dinanikolaou.gr