Υλικά
800γρ. διάφορα μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 πράσα, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε κύβους
5 λωρίδες μπέικον, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
1 κουτ. γλυκού θυμάρι
100ml ντοματοχυμό
1 κουτ. γλυκού καπνιστό πιπέρι
200γρ. τυρί ρεγκάτο, τριμμένο
100γρ. γραβιέρα, τριμμένο
2 φύλλα σφολιάτας
1 ασπράδι αβγού
λίγο σουσάμι για πασπάλισμα
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175οC στον αέρα. Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σοτάρουμε τα μανιτάρια με 2 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο μέχρι να στεγνώσουν από τα υγρά τους και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε με άλλες 2 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο τα πράσα, το σκόρδο, την πιπεριά και το μπέικον (αν προσθέσουμε) για 2-3 λεπτά και τα προσθέτουμε στο μπολ με τα μανιτάρια. Προσθέτουμε στο μπολ το θυμάρι, τον ντοματοχυμό, το καπνιστό πιπέρι, αλάτι, μαύρο πιπέρι, ανακατεύουμε, αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και προσθέτουμε τα τυριά τριμμένα.
Ανοίγουμε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος το ένα φύλλο σφολιάτας, απλώνουμε ομοιόμορφα τη τη γέμιση και κλείνουμε με το άλλο φύλλο σφολιάτας γυρνώντας τις άκρες να σφραγίσουν τη γέμιση.
Αλείφουμε τη μανιταρόπιτα με το ασπράδι και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε για 50-60 λεπτά στην κάτω θέση του φούρνου και τη σερβίρουμε ζεστή.
Πηγή: olivemagazine.gr