1 ώρα + 30΄

Υλικά για 10 άτομα
12 γρ. φρέσκια μαγιά μπίρας
120 γρ. χλιαρό νερό
300 γρ. αλεύρι δυνατό
50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουτ. σούπας (20 gr) ανθόμελο
1 κουτ. γλυκού φυσικό εκχύλισμα βανίλιας
3 κουτ. σούπας σησαμέλαιο
1 πρέζα αλάτι
60 γρ. σταφίδες ξανθές
20 γρ. κουκουνάρια
50 γρ. ζαχαρωμένες φλούδες πορτοκαλιού

Για το γλάσο
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
2 κουτ. σούπας ζεστό νερό
Για το σερβίρισμα
ζάχαρη άχνη με άρωμα βανίλιας
σαντιγί
κρέμα μασκαρπόνε

Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά σε μισό φλιτζάνι (100 γρ.) χλιαρό νερό, προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας αλεύρι και 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη και αναμειγνύουμε. Αφήνουμε το προζύμι σε χλιαρό μέρος για 30΄ μέχρι να φουσκώσει. Βάζουμε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ, κάνουμε 1 λακκουβίτσα στο κέντρο του και ρίχνουμε μέσα το προζύμι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μέλι, το εκχύλισμα βανίλιας και ενεργοποιούμε το μίξερ να αρχίσει το ζύμωμα. Προσθέτουμε σταδιακά τόσο νερό ώστε να πάρουμε 1 ζύμη ελαστική που δεν κολλάει. Το αλάτι το προσθέτουμε στο τέλος.

Σκεπάζουμε τη ζύμη, τη βάζουμε σε χλιαρό μέρος και αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 1 ώρα). Αλευρώνουμε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας και βάζουμε πάνω τη ζύμη. Την ανοίγουμε λίγο με τα χέρια μας, ρίχνουμε στο μέσο τις σταφίδες, τα κουκουνάρια και τις ζαχαρωμένες φλούδες πορτοκαλιού σε μικρά κομματάκια και τη δουλεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν και να διασκορπιστούν ομοιόμορφα. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10-12 κομμάτια.

Πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μακρόστενο ψωμάκι και τα τοποθετούμε μέσα σε ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Τοποθετούμε σε χλιαρό μέρος και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο (περίπου 40΄). Διορθώνουμε το σχήμα από τα ψωμάκια, χωρίς να τα πιέζουμε πολύ για να μην ξεφουσκώσουν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και ψήνουμε τα ψωμάκια στις αντιστάσεις για περίπου 12΄, μέχρι να ροδίσουν.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο, διαλύοντας τη ζάχαρη στο ζεστό νερό. Μόλις ψηθούν τα ψωμάκια, τα αλείφουμε γρήγορα με το γλάσο της ζάχαρης και τα ξαναβάζουμε στον φούρνο για 2΄, να στεγνώσει το γλάσο. Βγάζουμε τα ψωμάκια από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. Ετοιμάζουμε τη σαντιγί και ανακατεύουμε με το μασκαρπόνε, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Λίγο πριν τα σερβίρουμε, κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση και τα γεμίζουμε με την κρέμα.

 

Πηγή: olivemagazine.gr