Τα αποτελέσματα μιας κλινικής μελέτης για έναν νέο τύπο εμβολίου που επάγει την κυτταρική ανοσία για την καταπολέμηση του δάγκειου πυρετού είναι θετικά και ενθαρρυντικά

Η Unisanté στη Λοζάνη διεξήγαγε μια κλινική μελέτη για έναν νέο τύπο εμβολίου που διεγείρει την κυτταρική ανοσία για την καταπολέμηση του δάγκειου πυρετού. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στο The Lancet eBioMedicine, είναι θετικά και ενθαρρυντικά.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη και η αστικοποίηση διευκολύνουν την εξάπλωση του κουνουπιού ‘τίγρης’, που ευθύνεται για τον δάγκειο πυρετό. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη ζει σε περιοχές υψηλού κινδύνου και τα κρούσματα δάγκειου πυρετού έχουν οκταπλασιαστεί μέσα σε 20 χρόνια. Η ύπαρξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου αποτελεί επομένως προτεραιότητα, δήλωσε η Unisanté σε χθεσινό δελτίο τύπου.

Δύο εμβόλια για τον δάγκειο πυρετό είναι διαθέσιμα επί του παρόντος στην Ευρώπη, αλλά αποδεικνύονται μη ικανοποιητικά όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα. Και αυτό γιατί η τεχνολογία τους βασίζεται στην παραγωγή αντισωμάτων τα οποία, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν να αυξήσουν τη σοβαρότητα της νόσου.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Unisanté αξιολόγησε ένα εμβόλιο που στηρίζεται σε μια καινοτόμο τεχνολογία για την πρόκληση κυτταρικής ανοσίας, η οποία δεν διεγείρει την παραγωγή αντισωμάτων.

Μια νέα προσέγγιση

Το εμβόλιο που με την ονομασία PepGNP-Dengue, αναπτύχθηκε από την Emergex Vaccines, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και βασίζεται σε Τ λεμφοκύτταρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την κυτταρική ανοσία, για την εξάλειψη των κυττάρων που έχουν μολυνθεί από τον ιό και την πρόληψη της αναπαραγωγής του. Αποτελείται από μια νανοδόση συνθετικών θραυσμάτων του ιού συντηγμένων με νανοσωματίδια χρυσού. Ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι ότι χορηγείται υποδερμικά με τη χρήση μικροβελόνας.

Ο στόχος αυτής της μελέτης φάσης 1 ήταν να προσδιοριστεί εάν το εμβόλιο προκαλεί σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες. Συνολικά 26 υγιείς εθελοντές ηλικίας μεταξύ 18 και 45 ετών εμβολιάστηκαν στη Λοζάνη το 2021 και παρακολουθήθηκαν για έξι μήνες μέχρι τον Μάρτιο του 2022.

Στη μελέτη που διεξήχθη από την ομάδα του Blaise Genton και της Alix Miauton, δεν αναφέρθηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες τοπικά (π.χ. πόνος στο σημείο της ένεσης) ήταν οι πιο συχνά αναφερόμενες.

Τα ανοσολογικά αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι το PepGNP-Dengue μπορεί να διεγείρει μια ειδική κυτταρική απόκριση εναντίον του ιού του δάγκειου πυρετού, χωρίς να παράγει αντισώματα. Αυτή η εργασία ενθαρρύνει την περαιτέρω διερεύνηση αυτού του υποψηφίου εμβολίου και θεωρείται πολλά υποσχόμενη και για άλλες ασθένειες όπου η κυτταρική ανοσία είναι σημαντική.

Ένα πιθανό εμβόλιο για την Covid-19, βασισμένο στην ίδια τεχνολογία, δοκιμάστηκε επίσης από την Unisanté σε 26 συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται αυτήν τη στιγμή.

 

Πηγή:dnews.gr