Κάθε φορά που ψάχνεις για ένα φρούτο αντί για μια γλυκιά απόλαυση, είναι μια νίκη για την υγεία σου. Τα φρούτα είναι η καραμέλα της φύσης και σε αντίθεση με τις μπάρες σοκολάτας, η ενσωμάτωσή τους στη διατροφή σου είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ωφελεί την υγεία με πολλούς τρόπους.

Κι ενώ όλα τα φρούτα είναι ευεργετικά, υπάρχει ένα φρούτο που οι διαιτολόγοι λένε ότι είναι το πιο υγιεινό από όλα. Εάν δεν είσαι σίγουρη σε ποιο φρούτο να δώσεις προτεραιότητα, είναι καλό να το προτιμήσεις.

Ποιο είναι το πιο υγιεινό φρούτο;
Οι διαιτολόγοι Elysia Cartlidge και Kristi Ruth συμφωνούν ότι ενώ όλα τα φρούτα έχουν θρεπτικά οφέλη, το πιο υγιεινό είναι τα βατόμουρα. «Αν το έντονο χρώμα τους δεν λέει αρκετά, τα βατόμουρα κατατάσσονται ψηλά στη λίστα με τα πιο υγιεινά φρούτα επειδή είναι γεμάτα με διάφορα θρεπτικά συστατικά – κυρίως ανθοκυανίνες και πολυφαινόλες που είναι ισχυρά φυτοχημικά », λέει η Ruth.

Οι ανθοκυανίνες στα βατόμουρα έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή στον εγκέφαλο καθώς επίσης υποστηρίζουν τη μνήμη, τη γνωστική λειτουργία και τη διάθεση. Αυτό τα καθιστά εξαιρετική τροφή για την υγεία του εγκεφάλου.

Τα αντιοξειδωτικά στα βατόμουρα είναι επίσης καλά για την καρδιαγγειακή υγεία. Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση μύρτιλων συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καθώς και με τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και τη μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Τα φυτοχημικά που βρίσκονται στα βατόμουρα χρησιμεύουν επίσης ως τροφή για τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου, ενώ η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες ενισχύει περαιτέρω τις φιλικές τους ιδιότητες, σύμφωνα με

Τέλος, τα βατόμουρα περιέχουν βιταμίνη C και μαγγάνιο (και τα δύο υποστηρίζουν την υγεία του ανοσοποιητικού) και κατατάσσονται μεταξύ των κορυφαίων πηγών βιταμίνης Κ, η οποία υποστηρίζει την υγεία των οστών.

Με όλα αυτά τα οφέλη, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί αυτό το μικρό και δυνατό φρούτο βγαίνει στην κορυφή. Αλλά και άλλα φρούτα είναι γεμάτα με θρεπτικά οφέλη.

 

Πηγή:theissue.gr