Νέα έρευνα αποκαλύπτει την αμφίδρομη σχέση υπέρτασης και νευρωτισμού…

Οι καταιγιστικοί ρυθμοί της καθημερινότητας, οι ατελείωτες υποχρεώσεις που αφήνουν ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, ο καιρός… Αυτά είναι μερικά από τα πράγματα, τα οποία συνήθως «κατηγορούμε» για την «πεσμένη» μας διάθεση, τα ανεξήγητα νεύρα, το στρες ή ακόμα και τον θυμό. Στην λίστα έρχεται να προστεθεί και η υπέρταση, καθώς όπως διαπιστώθηκε σε νέα μεγάλης κλίμακας γενετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό General Psychiatry, η υψηλή διαστολική αρτηριακή πίεση είναι πιθανό να προκαλέσει νευρωτισμό.

Επικίνδυνος για την υγεία ο νευρωτισμός
Ο νευρωτισμός είναι ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που χαρακτηρίζεται από την τάση του ατόμου να βιώνει αρνητικά συναισθήματα όπως άγχος, φόβο, ψυχικό στρες, θυμό, ενοχές ακόμα και κατάθλιψη. Έρευνες μάλιστα, τον έχουν συνδέσει με δυσμενείς συνέπειες για την υγεία.

«Τα άτομα που σημειώνουν υψηλότερα σκορ νευρωτισμού τείνουν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων ασθενειών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ ενώ έχουν και αυξημένο κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας», δήλωσε η δρ Angelina Sutin, καθηγήτρια Τμήμα Επιστημών Συμπεριφοράς και Κοινωνικής Ιατρικής στο Florida State University.

Πώς συνδέεται με την υπέρταση
Οι ερευνητές πίσω από την μελέτη, εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ της αρτηριακής πίεσης και ορισμένων χαρακτηριστικών της προσωπικότητας χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται Μεντελική τυχαιοποίηση. Βασίστηκαν σε πολλά μεγάλης κλίμακας σύνολα δεδομένων που περιείχαν γενετικά δεδομένα που εξήχθησαν από δείγματα αίματος που παρέχονται από άτομα κυρίως ευρωπαϊκής καταγωγής.

Οι ερευνητές εξέτασαν τέσσερα χαρακτηριστικά της αρτηριακής πίεσης – συστολική αρτηριακή πίεση, διαστολική αρτηριακή πίεση, παλμική πίεση και υψηλή αρτηριακή πίεση. Εξέτασαν επίσης τέσσερις ψυχολογικές καταστάσεις – άγχος, καταθλιπτικά συμπτώματα, νευρωτισμό και υποκειμενική ευεξία.

Η ανάλυσή τους έδειξε ότι η διαστολική αρτηριακή πίεση είχε «σημαντικές αιτιακές επιδράσεις» στον νευρωτισμό αλλά όχι στο άγχος, τα καταθλιπτικά συμπτώματα ή την υποκειμενική ευεξία. Τα άλλα χαρακτηριστικά της αρτηριακής πίεσης δεν είχαν καμία σχέση με τις τέσσερις ψυχολογικές καταστάσεις.

Ενώ απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την πλήρη κατανόηση των μηχανισμών που συνδέουν την αρτηριακή πίεση και τις ψυχολογικές καταστάσεις, η μελέτη δίνει μια νέα τροπή στην υπάρχουσα συσχέτιση.

Αμφίδρομη η σχέση
Οι ειδικοί εξηγούν ότι η σχέση ανάμεσα στην υπέρταση και τον νευρωτισμό είναι αμφίδρομη. «Ο νευρωτισμός είναι ο ισχυρότερος παράγοντας πρόβλεψης – που σχετίζεται με την προσωπικότητα – των διαταραχών ψυχικής υγείας» αναφέρει η δρ Angelina Sutin, «γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο προβλημάτων ακόμα και σωματικής υγείας».

Ενώ απαιτείται περαιτέρω έρευνα για μια πιθανή θεραπεία του νευρωτισμού, η δρ Lewina Lee, επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, επισημαίνει ότι η θεραπεία καταστάσεων που σχετίζονται με τον νευρωτισμό – όπως το άγχος, η κατάθλιψη και η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) μπορεί να αποτρέψει την επανεμφάνιση καρδιακής νόσου.

 

 

Πηγή: vita.gr