Η γνωστή πανδημία έπληξε όπως αναμένονταν και το πολιτιστικό προϊόν. Αναπόφευκτα υπέστειλαν τις δραστηριότητες πολλοί συλλογικοί φορείς που εκφράζουν  και δημιουργούν στους τομείς του πνεύματος και της τέχνης. Ο προγραμματισμός για τη νέα χρονιά τούτη την ώρα σε μερική αναστολή και άγνωστο για πόσο ακόμα.

Το ρηθέν από πολλούς «πάμε λουκέτο» συνταιριάζει σε ένα βαθμό και στην πολιτιστική οικογένεια, σημαντικό κομμάτι της οποίας αποτελεί και η Εταιρεία  Πιερικών Μελετών- Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, η οποία περιόρισε αλλά δεν ανέκοψε κάθε δραστηριότητα, γύρω από τις παραγωγές και τις προγραμματισμένες επιλογές της για  την τρέχουσα χρονιά.

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Πιερικών Μελετών- Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, Γρηγόρης Μιτσοκάπας, απαντώντας στο παρακάτω ερωτηματολόγιο, σκιαγραφεί τη σημερινή εικόνα του καθόλα αξιόλογου πνευματικού φορέα της Πιερίας και προδιαγράφει το «μέλλει γενέσθαι» οπότε και όταν ο πολιτισμός … αποτινάξει την καραντίνα.

 

Κύριε πρόεδρε, συμμερίζεστε την άποψη πολλών ότι λόγω της πανδημίας, η κατανάλωση του πολιτισμού απώλεσε τον συλλογικό της χαρακτήρα και έγινε αποκλειστικά ατομική υπόθεση.

Δυστυχώς έτσι είναι, αν και η τέχνη θεωρείται ο  καλύτερος σύντροφος  σε  στιγμές επιλεγμένης ή μη μοναξιάς για τον άνθρωπο. Παρ΄ όλα αυτά ο περιορισμός και η απαγόρευση κάθε μορφής συνύπαρξης οδήγησαν στην αναστολή της κοινής συλλογικής δημιουργίας και πλέον όλοι εμείς που αγωνιούμε για ανάδειξη και προσφορά στο κοινωνικό σύνολο του επονομαζόμενου πνευματικού και πολιτιστικού προϊόντος, αναστείλαμε μερικώς κάθε πρωτοβουλία. Τόσο ο σύλλογός μας όπως γνωρίζετε όσο και οι αντίστοιχοι, «κλειδώσαμε» για τούτη την περίοδο και προσδοκούμε στην ανατολή μιας άλλης μέρας που θα μας επιτρέψει να ξεδιπλώσουμε τα ονειρατά μας.

Βέβαια επικοινωνώ διαρκώς με τα διοικητικά μέλη της Εταιρείας Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, αλλά και με τους συνεργάτες, ώστε με το τέλος της κρίσης να υλοποιήσουμε έστω λιγότερα από όσα προγραμματίσαμε και τα οποία μας τα στέρησε η …χαμένη άνοιξη. Τουλάχιστον αυτή την περίοδο μέσα από την ατομική μας οντότητα, θεωρώ ότι μπορούμε να μελετήσουμε, να προγραμματίσουμε. Δεν σταματούμε να σχεδιάζουμε.

 

Η Εταιρεία Πιερικών Μελετών – Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης με τα πολλαπλά τμήματα που δραστηριοποιεί, εκ των πραγμάτων πέρασε στην αδράνεια. Αυτή την περίοδο και μέχρι το τέλος της άνοιξης οι καθιερωμένες «Εαρινές Ημέρες Μουσών» περνούν σε οριστική αναστολή;

Τα μέτρα της πανδημίας βρήκαν την Εστία στην εκκίνηση των «Εαρινών Ημερών Μουσών», έναν δεκαετή θεσμό, μια γιορτή της τέχνης και του πνεύματος, ο οποίος εκ των πραγμάτων ανεστάλη εν τη γενέσει. Και φέτος το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ήταν πολυποίκιλο και κάλυπτε όλο το φάσμα των πολιτισμικών δημιουργιών. Με μεγάλη λύπη να αναφέρω την ακύρωση της επετειακής συναυλίας για την 25η Μαρτίου, σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Κατερίνης, με θέμα τη «Φιλική Εταιρεία»

(μουσικό-λαογραφικό-φιλολογικό αφιέρωμα). Όπως επίσης σειρά άλλων, τις προπασχαλινές συναυλίες στο αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης, στο Κουρσουμ Τζαμί των Τρικάλων, την Καθολική Εκκλησία του Βόλου και την μεγάλη στην πόλη μας σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Κατερίνης και με την συμμετοχή είκοσι πέντε Νορβηγών χορωδών συναυλία με το έργο του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη Σταύρου Κουγιουμτζή «Ύμνοι Αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων» Φανταστείτε πόσες πρόβες χρειάστηκαν για αυτό το έργο.

Ακόμα στερηθήκαμε την ετήσια έκθεση της φωτογραφικής ομάδας ΙΡΙΔΑ, καθώς και τις παραγωγές της εφορείας Λόγου και Τέχνης, του Φιλοσοφικού Καφενείου αλλά και τις δημιουργίες πολλών Πιεριέων καλλιτεχνών και βέβαια την αυλαία  των «Εαρινών Ημερών Μουσών» την παράσταση δηλαδή που προγραμματίστηκε στο θέατρο του Δημοτικού Πάρκου Κατερίνης από την εφορεία χορευτικού. Θα απολαμβάναμε ένα μοναδικό ρεπερτόριο με πρωταγωνιστές τους λιλιπούτειους  χορευτές.

Όσο για το πέμπτο επιστημονικό συνέδριο της Ε.Π.Μ με θέμα «Η Πιερία στα Βυζαντινά και νεώτερα χρόνια», σας γνωρίζω ότι συνεχίζουμε την έρευνα και την ανάλογη προετοιμασία, ανεπηρέαστοι από την πανδημία.

Αισιοδοξούμε όμως ότι ίσως ανταμώσουμε όλοι, όπως κάθε καλοκαίρι στην φετινή πανσέληνο του Αυγούστου (3-8-2020), στην καθιερωμένη συναυλία στην αρχαία Πύδνα, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου.

 

Το Υπουργείο Πολιτισμού-Αθλητισμού ζήτησε εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής πολιτισμού, ώστε οι πολίτες να μην αποκοπούν από τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Η Εστία μπορεί να συνδράμει σε αυτή την κατεύθυνση.

Διαχρονικά η Εταιρεία Πιερικών Μελετών – Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης ανταποκρίθηκε στις προσκλήσεις και προκλήσεις της πολιτείας. Το ίδιο θα κάνει και σήμερα. Αναμένουμε το πλάνο της πρότασης και εδώ είμαστε αν και στην μουσική, στο θέατρο και στον χορό, η αμεσότητα  καλλιτέχνη και θεατή είναι μαγική.

 

Πως μπορεί να υλοποιηθεί στην πράξη, η θεώρηση της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου «Μένουμε σπίτι αλλά δεν χάνουμε την επαφή με την ιστορία, την τέχνη και το πολιτισμό μας.»

Τακτοποιούμε τα πνευματικά μας αρχεία, ψηφιοποιούμε το πολιτιστικό υλικό που διαθέτουμε, δημοσιοποιούμε παραγωγές μας για να υπενθυμίσουμε στο ευρύ κοινό μουσικά, θεατρικά και λοιπά έργα που αναδείξαμε στο άμεσο και απώτερο παρελθόν, μελετούμε βιβλία και διατριβές, ταξινομούμε δημοσιεύσεις έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας. Γενικά δημιουργούμε και επεξεργαζόμαστε ιδέες και προτάσεις με θεματολόγιο τη μουσική, τη λαογραφία, τη γραφή  και γενικά με ότι εκφράζεται ο καθένας μας.

 

Κύριε πρόεδρε. Πολλοί θεωρούν με το τέλος της κρίσης όλα θα αλλάξουν. Ίσως λίγα πράγματα θα είναι ίδια με το χθες. Συμφωνείτε;

Είναι βέβαιο ότι η παγκόσμια κοινωνία θα επηρεαστεί. Όπως και ο πολιτισμός. Με το φόβο του κορονοϊού η παρουσία των πολιτών σε εκδηλώσεις θα υλοποιείται επιφυλακτικά, πολλοί θα τις αποφεύγουν. Η ψυχολογία και η οικονομική δυσπραγία σίγουρα θα επηρεάσουν αρνητικά μερίδα της κοινωνίας. Ελπίζω και εύχομαι να τα ζήσουμε σε μικρό βαθμό και γρήγορα να τα ξεπεράσουμε. Ας είμαστε αισιόδοξοι.

 

Γνωρίζω ότι είστε θιασώτης της άποψης ότι ο πολιτισμός δεν… φυλακίζεται, δεν μπαίνει σε καραντίνα,  δεν σταματά. Τι πιστεύετε;

Επειδή η παράδοση εμπεριέχετε στο πολιτικό, στο πολιτιστικό, στο θρησκευτικό και σε άλλα λεξιλόγια με ότι ορισμό έχει ο κάθε ένας μας στο νου του, ωστόσο πρέπει να παραδεχτούμε όμως ότι η παράδοση είναι αέναη ροή πολιτιστικής ιστορίας. Αυτό το συνεχές ιστορικό αποτύπωμα θα κληρονομήσουν οι νεώτεροι.  Πάνω σ αυτό το αποτύπωμα  η Εταιρεία Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών της Κατερίνης εργάζεστε άοκνα εδώ και εξήντα έξη συναπτά έτη.

Η παράδοση λοιπόν δεν είναι κάτι στατικό. Ασχολήθηκαν χρόνια πολλά οι πριν από εμάς και κατέγραψαν ήθη, έθιμα χορούς και τραγούδια της Πιερικής ενδοχώρας. Η Εστία μάλιστα υπήρξε η κύρια πρέσβειρα όλων αυτών σε όλα τα μήκη και πλάτη της υδρογείου, στην Αμερική, Καναδά, Ευρώπη, Κίνα, και αλλού.

Όμως παράδοση πλέον είναι  και το ρεμπέτικο τραγούδι αλλά και τα ακούσματα της παλιάς Αθήνας. Ο Νίκος Γούναρης επί παραδείγματι έγραψε καταπληκτικά δημοτικά τραγούδια, ενώ ο Στέλιος Καζαντζίδης τραγούδησε πανέμορφα δημοτικά τραγούδια τα οποία δυστυχώς τα ξεχνάμε παρασυρόμενοι από τις επιταγές των επαγγελματιών της παράδοσης.

Για όλα αυτά ασχολούμαστε ενδελεχώς  εμείς μέσα από τα αντίστοιχα τμήματα της Εστίας. Συνεπώς και τώρα μεσούσης της καραντίνας συνεχίζουμε τη δουλειά μας.

Εν κατακλείδι. Καμιά πανδημία, καμιά καραντίνα, κανένας περιορισμός δεν σταματά, δεν αναστέλλει το πολιτιστικό μας όραμα. Η Εταιρεία Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών συνεχίζει απτόητη.

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ παραχωρήθηκε στον Περικλή Χατζηγιάννη