Πέντε τροφές για το σπίτι που δεν «πεθαίνουν» όσος καιρός και αν περάσει
Και όμως, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα τα οποία ο χρόνος δεν τα αγγίζει. Διατηρούν όλες τις θρεπτικές τους ουσίες, την ποιότητα και υγιή όψη. Δες ποια είναι και γέμισε το ντουλάπι.
Έχεις βαρεθεί να αγοράζεις γάλα, βούτυρο, φρούτα και τέτοιου είδους προϊόντα και να καταλήγεις να τα πετάς επειδή δεν πρόλαβες να τα καταναλώσεις πριν λήξουν;
Ξέρεις ότι υπάρχουν κάποια προϊόντα που -αν τα αποθηκεύεις σωστά- δεν χαλάνε σχεδόν ποτέ; Καιρός να αλλάξεις συνήθειες, να αρχίσεις να προμηθεύεσαι ακριβώς όσα χρειάζεσαι από τα προϊόντα που έχουν ημερομηνία λήξης και να διατηρείς σε ένα ντουλάπι για τις μεγάλες πείνες τα ακόλουθα τρόφιμα.
1. Λευκό ρύζι
Ερευνητές βρήκαν ότι το άσπρο ρύζι διατηρεί το διατροφικό του περιεχόμενο και τη γεύση του για 30 χρόνια, όταν αποθηκεύεται σε δοχεία/ τάπερ που κλείνουν καλά ώστε να μην μπουν ζουζούνια.
Το καστανό ρύζι, από την άλλη, διαρκεί το πολύ μέχρι 6 μήνες, λόγω των φυσικών ελαίων.
2. Μέλι
Το μέλι είναι ίσως η μοναδική τροφή που κρατά πραγματικά για πάντα, χάρη στη μαγική του χημεία (περιέχει ένα ένζυμο που αποτρέπει τη δημιουργία βακτηρίων).
Το νέκταρ των λουλουδιών αναμειγνύεται με τα ένζυμα των μελισσών, αλλάζοντας τη σύνθεσή του, αφού διαλύεται σε απλά σάκχαρα τα οποία εναποθέτουν οι μέλισσες στην κερήθρα. Η δράση ανεμιστήρα που δημιουργούν τα φτερά τους και τα ένζυμα από το στομάχι τους δημιουργούν ένα υγρό που έχει πολύ υψηλή οξύτητα και χαμηλή υγρασία –περιβάλλον εντελώς αφιλόξενο για ανάπτυξη βακτηρίων.
Το μόνο που μπορεί να πάθει είναι να κρυσταλλώσει, αλλά πολύ εύκολα ζεσταίνεται και αποκτάει τη ρευστή του φόρμα.
Το παλιότερο βάζο με μέλι στον κόσμο πιστεύεται ότι είναι 5,5 χιλιάδων χρόνων.
3. Φασόλια
Υπάρχουν έρευνες που έχουν δείξει πως ακόμα και μετά από 3 δεκαετίες, κρατάνε αν και μπορεί να έχει αλλοιωθεί κάπως η γεύση τους.
4. Αλκοολούχα ποτά
Δεν χρειάζεται να βιαστείτε να καταναλώσετε το μπουκάλι ουίσκι που έχετε στην κάβα σας.. Δεν θα πάθει τίποτα!
Τα οινοπνευματώδη ποτά μένουν αναλλοίωτα στο χρόνο, αρκεί να μην τα ζεσταίνει ο ήλιος ή κάποια εστία θέρμανσης. Ίσως χάσουν λίγο το άρωμά τους αλλά μόνο αυτό.
5. Αλάτι
Το επιτραπέζιο αλάτι και το θαλασσινό αλάτι είναι πραγματικά… αθάνατα!
Θα διατηρηθούν για πάντα φρέσκα και θα νοστιμίζουν το φαγητό σας ακόμη κι αν τα αγοράσατε πριν πολλά χρόνια.
Πηγή: news247.gr