Συστατικά
Για το προζύμι

350 γρ. νερό
250 γρ. αλεύρι σκληρό
6 γρ. μαγιά ξηρή
Για τη ζύμη

400 γρ. αλεύρι σκληρό
20 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
10 γρ. αλάτι
1/2 κ.γ. πράσινο χρώμα ζαχ/κης σε πάστα
1/2 κ.γ. μπλε χρώμα ζαχ/κης σε πάστα
1/2 κ.γ. κίτρινο χρώμα ζαχ/κης σε πάστα
1/2 κ.γ. κόκκινο χρώμα ζαχ/κης σε πάστα

Για τη σύνθεση

2 1/2 λίτρα νερό
20 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
7 γρ. σόδα μαγειρική
50 γρ. ελαιόλαδο
10 γρ. σουσάμι, μαύρο
10 γρ. σουσάμι, άσπρο
10 γρ. ανθό αλατιού
1/3 κ.γ. σκόρδο, σε σκόνη

Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το προζύμι

Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, το αλεύρι, τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να γίνει χυλός.
Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 3 ώρες.

Για τη ζύμη

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το έτοιμο προζύμι, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και χτυπάμε με τον γάντζο, σε μέτρια ταχύτητα για 20 λεπτά.
Αφαιρούμε από το μίξερ, χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίδια κομμάτια και τα βάζουμε σε 4 μπολ.
Βάζουμε από ½ κ.γ. χρώμα ζαχαροπλαστικής σε κάθε κομμάτι και ζυμώνουμε πολύ καλά με τα χέρια μας μέχρι να απορροφηθεί όλο το χρώμα.
Τα σκεπάζουμε με μία πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά.
Στη συνέχεια, ενώνουμε όλα τα κομμάτια της ζύμης και τα πλάθουμε σε ένα ρολό.
Κόβουμε σε 15 κομμάτια (60 γρ. το κάθε ένα) και ανοίγουμε σε κορδόνι 50 εκ. Τυλίγουμε σε σχήμα πρέτσελ, τα βάζουμε σε ταψί και τα σκεπάζουμε με μία πετσέτα. Αφήνουμε 20 λεπτά να φουσκώσουν.

Για τη σύνθεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τη σόδα και αφήνουμε το μείγμα να βράσει.
Βάζουμε τα πρέτσελ σε δόσεις για 1 λεπτό. Κάθε 30’’ τα γυρνάμε πλευρά.
Αφαιρούμε σε σχάρα για να φύγει η περιττή υγρασία.
Σε ένα μπολ βάζουμε το λευκό και το μαύρο σουσάμι, αλάτι, το σκόρδο και ανακατεύουμε
Αλείφουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με το μείγμα με το σουσάμι και ψήνουμε για 12 λεπτά.
Αφαιρούμε και σερβίρουμε.

Tip
Δεν τα ψήνουμε σε πολύ υψηλή θερμοκρασία γιατί θα χάσουν το χρώμα τους.

Πηγή:akispetretzikis.com