Παρόλο που η διατροφή δεν είναι ο μοναδικός επιβαρυντικός παράγοντας για την ανάπτυξη υψηλής χοληστερόλης, θα πρέπει πάντα να προσέχετε τι βάζετε στο πιάτο σας.

Τελικά πόσα αυγά μπορούμε να τρώμε την ημέρα.

Λόγω των πολυάριθμων πλεονεκτημάτων τους, είναι απολύτως σωστό να τρώτε ένα ολόκληρο αυγό, συμπεριλαμβανομένου του κρόκου, κάθε μέρα!

Αλλά αυτό μόνο αν δεν πάσχετε από καρδιαγγειακή νόσο και αν έχετε υγιή επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας.

Μπορείτε όμως και να αναμειγνύετε δύο ασπράδια αυγού με κάθε κρόκο για λίγο έξτρα πρωτεΐνη.

Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, όποιο πάσχει από καρδιαγγειακή νόσο ή εμφανίζει υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, θα πρέπει να περιορίζει την κατανάλωση αυγών σε μόλις τρία έως τέσσερα ολόκληρα αυγά την εβδομάδα – ένας κανόνας που είναι χρήσιμος και για όποιον θέλει να τρώει περισσότερα από ένα αυγό κάθε φορά.

Ο λόγος για τον οποίο πρέπει να αποφεύγετε να καταναλώνετε περισσότερους από έναν κρόκο αυγού κάθε μέρα είναι επειδή ο κρόκος έχει κορεσμένα λιπαρά και μπορεί να αυξήσει το επίπεδο της LDL χοληστερόλης (της κακής χοληστερόλης) στο αίμα σας.

Όταν μαγειρεύετε αυγά, θα πρέπει ακόμη να αποφεύγετε να προσθέτετε επιπλέον ζωικά λίπη, όπως βούτυρο ή μπέικον, επειδή και αυτά περιέχουν κορεσμένα λίπη.

Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε αντί αυτού ελαιόλαδο.

Ποιοι πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση αυγών
Λιγότερα αυγά πρέπει να τρώνε όσοι πάσχουν από:

Καρδιακές παθήσεις
Υπερλιπιδαιμία (υψηλή χοληστερόλη).
Διαβήτη τύπου 2
Προσοχή! Oρισμένα άτομα άνω των 65 ετών ενδέχεται να πρέπει να απέχουν ακόμη κι από την κατανάλωση ενός αυγού κάθε μέρα λόγω του κινδύνου υψηλής χοληστερόλης.

Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι η χοληστερόλη για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω επηρεάζεται λιγότερο από τη διατροφή τους σε σχέση με κάποιον που είναι 30 ετών και νεότερος, οπότε μπορούν να τρώνε έως και δύο ολόκληρα αυγά την ημέρα, αν έχουν φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης.

 

Πηγή:dnews