Συστατικά

Για το κέικ

40 γρ. βούτυρο
80 γρ. σπορέλαιο
80 γρ. ελαιόλαδο
180 γρ. νερό
500 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
100 γρ. αμύγδαλα, τριμμένα
75 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.σ. μαγιά ξηρή
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. μαστίχα

Για το σιρόπι

500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
200 γρ. νερό
1 κ.σ. ανθόνερο
φλούδες, από 1 λεμόνι
χυμό, από 1/2 λεμόνι
Για τη σύνθεση

50 γρ. αμύγδαλα

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το κέικ

Βάζουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να λιώσει.
Σε ένα μπολ βάζουμε το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο, το νερό, το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε.
Σε άλλο μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι, τα αμύγδαλα, το αλεύρι, τη μαγιά, το μπέικιν, το αλάτι και ανακατεύουμε.
Σε ένα γουδί βάζουμε τη ζάχαρη, τη μαστίχα και χτυπάμε μέχρι να σπάσει τελείως η μαστίχα. Μεταφέρουμε στο μπολ με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε.
Μεταφέρουμε τα στερεά υλικά στο μπολ με τα υγρά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Μόλις αρχίσει να δένει η ζύμη συνεχίζουμε με τα χέρια μας.
Λαδώνουμε ένα ταψί 26 εκ. και βάζουμε μέσα το μείγμα. Χαράσσουμε σε ρόμβους. Βάζουμε σε κάθε κομμάτι από ένα αμύγδαλο και αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει για 1 ½ ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Χαράσσουμε ξανά στα ίδια σημεία και ψήνουμε για 45 λεπτά.

Για το σιρόπι

Ξεκινάμε να φτιάχνουμε το σιρόπι λίγα λεπτά πριν βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο γιατί θέλουμε καυτό σιρόπι και καυτό γλυκό.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το ανθόνερο, τις φλούδες και τον χυμό από το λεμόνι και αφήνουμε να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη.
Περιχύνουμε το καυτό σιρόπι στο καυτό γλυκό με τη βοήθεια μιας κουτάλας.
Αφήνουμε στην άκρη να απορροφηθεί όλο το σιρόπι και να κρυώσει το γλυκό και σερβίρουμε.

 

 

Πηγή: akispetretzikis.com