Εάν είμαστε στα 30 ή στα 40 και κατηγορούμε τον μεταβολισμό για την υποχώρηση της φυσικής μας κατάστασης, έχουμε μερικά εκπληκτικά νέα: πιθανότατα δεν έχει αλλάξει πολύ από την ηλικία των 20.

Σε αντίθεση με την δημοφιλή (αντίθετη) πεποίθηση, ο ρυθμός με τον οποίο οι άνθρωποι καίνε θερμίδες παραμένει σχετικά σταθερός από τα 20 έως τα 50 χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα. Μόνο στην ηλικία των 60 ετών και μετά, οι μεταβολικοί ρυθμοί αρχίζουν πραγματικά να μειώνονται.

Οι ερευνητές ανέλυσαν θερμίδες που καταναλώθηκαν από περισσότερα από 6.600 άτομα ηλικίας μεταξύ μιας εβδομάδας ως 95 ετών σε 29 χώρες, στην καθημερινότητά τους.

Τα αποτελέσματα απέδειξαν ότι τα μωρά βιώνουν μια αύξηση του μεταβολικού ρυθμού, με ένα παιδί ενός έτους να καταναλώνει θερμίδες 50% γρηγορότερα σε σχέση με το μέγεθος του σώματός του απ′ ότι οι ενήλικες. Ωστόσο, αυτή η αύξηση μειώνεται πολύ σταδιακά στην παιδική ηλικία και σταθεροποιείται σε ένα μεγάλο βαθμό στην ενηλικίωση.

Η μελέτη ρίχνει νέο φως στην ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι τα εφηβικά χρόνια ως και η ηλικία των 20 χρόνια είναι η περίοδος που η καύση θερμίδων φτάνει στο αποκορύφωμά της, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αντ ’αυτού, (η καύση θερμίδων) κορυφώνεται μέχρι την ηλικία του ενός έτους, βυθίζεται στα 60 και παραμένει σχετικά σταθερή στο ενδιάμεσο.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, ήταν το αποτέλεσμα (της εργασίας) μιας διεθνούς ομάδας επιστημόνων, συμπεριλαμβανομένου του καθηγητή Τζον Σπίκμαν από το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν.

Ο καθηγητής Σπίκμαν αναφέρει: «Ο μεταβολισμός του βρέφους μπορεί εν μέρει να εξηγήσει γιατί τα παιδιά που δεν τρώνε αρκετά κατά την διάρκεια αυτού του αναπτυξιακού ”παραθύρου” είναι λιγότερο πιθανό μεγαλώνοντας να γίνουν υγιείς ενήλικες. Μετά από αυτή την αρχική αύξηση στην βρεφική ηλικία, τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι ο μεταβολισμός επιβραδύνεται κατά περίπου 3% κάθε χρόνο μέχρι να φτάσουμε στα 20 μας, ώσπου να φτάσει σε νέα φυσιολογικά επίπεδα».

Παρά τις ραγδαίες αυξήσεις κατά την εφηβεία, οι ερευνητές αναφέρουν ότι δεν υπήρχε αύξηση των ημερήσιων αναγκών σε θερμίδες στην εφηβεία μετά τον έλεγχο του μεγέθους του σώματος.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ενεργειακές δαπάνες κατά τη διάρκεια των δεκαετιών των 20, 30, 40 και 50 είναι οι πιο σταθερές, με τον μεταβολισμό να μην μειώνεται ξανά μέχρι την ηλικία των 60 ετών. Η επιβράδυνση είναι σταδιακή – μόλις 0,7% το χρόνο – αλλά κάποιος στα 90 του χρόνια χρειάζεται 26% λιγότερες θερμίδες την ημέρα από κάποιον στη μέση ηλικία.

Εάν νιώθετε το σώμα σας στα 30 ή στα 40 σας σε σύγκριση με τα 20 σας χρόνια, λυπούμαστε που θα σας στεναχωρήσουμε, αλλά ο τρόπος ζωής σας μπορεί να είναι ο «ένοχος».

Ο καθηγητής Χέρμαν Πόντζερ, από το Πανεπιστήμιο Ντιουκ της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ δηλώνει: «Πραγματικά πιστεύαμε ότι η εφηβεία θα ήταν διαφορετική και δεν είναι (έτσι).

Η μέση ηλικία ήταν μια άλλη έκπληξη. Ίσως μας έχουν πει ότι όλα είναι ”κατηφορικά” μετά τα 30 όταν πρόκειται για το βάρος μας, αλλά ενώ αρκετοί παράγοντες θα μπορούσαν να εξηγήσουν τις πυκνές ”γραμμές” στην μέση που εμφανίζονται συχνά κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών εργασίας μας, τα ευρήματα (ωστόσο) δείχνουν ότι ο μεταβολισμός που αλλάζει δεν είναι ένας από αυτούς».

 

Πηγή: huffingtonpost.gr

Πηγή φωτό: unsplash.com