«Περιμέναμε να δώσουμε 500 τόνους ψάρι στην Ιταλία για το Πάσχα των Καθολικών. Οι αγορές έχουν κλείσει, HORECA, εστίαση και ξενοδοχεία, έκλεισαν, αντιμετωπίζουμε ολική καταστροφή».
«Το μύδι εξολοθρεύτηκε. Με την αγορά της Ιταλίας κλειστή, τις εξαγωγές παγωμένες, τα εστιατόρια κλειστά μέσα στη Σαρακοστή, τα μύδια είναι εγκλωβισμένα στα μυδοτροφεία και εμείς στην κρίση. Το μύδι δεν είναι ρύζι, έτσι και ανεβεί η θερμοκρασία του νερού, έχει καταστραφεί».

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν σε δύο ανθρώπους των υδατοκαλλιεργειών. Στον κ. Γιάννη Γιαρένη, ιχθυοκαλλιεργητή και επιχειρηματία, επικεφαλής της μεγαλύτερης καθετοποιημένης μονάδας εκτροφής ψαριών σε Μακεδονία και Θράκη, της «Αλιεία Α.Ε.». και, στον κ. Σπύρο Τσιάρα, μυδοκαλλιεργητή από την περιοχή της Χαλάστρας, με παραγωγικές μονάδες σε Χαλάστρα και Ασπροβάλτα.

Το GRTimes.gr, προσπάθησε να καταγράψει την κατάσταση που διαμορφώνεται για ένα πολύ δυναμικό κλάδο της οικονομίας μας, έναν κλάδο εξαγωγικό, που τουλάχιστον σε ό,τι αφορά ειδικά στη μυδοκαλλιέργεια, έχει μεγάλη σημασία για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας αφού στο Θερμαϊκό παράγεται ίσως και το 80% της ελληνικής παραγωγής.

Σε κάθε τηλεφωνική επικοινωνία και συνέντευξη, το μήνυμα ήταν το ίδιο: Καταστρεφόμαστε και θα πάει χαμένη και η επόμενη χρονιά. Με τις αγορές του εξωτερικού και της εστίασης κλειστές, με την ζήτηση μειωμένη ως και 50% στην εσωτερική αγορά για λιανεμπόριο και οικιακή κατανάλωση, διαμορφώνονται συνθήκες καταστροφής για ένα κλάδο που επενδύει σε ευπαθή προϊόντα.

Κάθε πρωί το πρώτο πράγμα που κάνουν, είναι να ελέγχουν τη θερμοκρασία. Αν ανεβεί η θερμοκρασία στους 27-28 βαθμούς Κελσίου, τα μύδια δεν αντέχουν και αρχίζουν να πεθαίνουν. Αυτό το «φρούτο της θάλασσας», που είναι στα καλύτερά του για κατανάλωση την άνοιξη και το καλοκαίρι, θα έπρεπε ήδη από τις αρχές Μαρτίου να ταξιδεύει για τις αγορές της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας. Κι’ αν δεν είχαν κλείσει εστιατόρια και ταβέρνες, πάνω σε κάθε τραπέζι, δίπλα στις τηγανιτές πατάτες θα σερβίρονταν και τα πιάτα με τα τηγανητά και τα αχνιστά μυδάκια.

Διαβάστε τη συνέχεια στο grtimes.gr