Καλοκαιρινά σουβλάκια πολύχρωμων λαχανικών με μαλακό χαλλούμι σε πίτες ολικής άλεσης με δροσερό λεμονάτο ελαφρύ γιαούρτι.

Ένα γεύμα που όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία απολαμβάνουμε και πιο πολύ, ελαφρύ, δροσερό, με ανάλαφρες γεύσεις και τόσο υγιεινό για να μην νιώθουμε καμία τύψη μετά.

 

 

Εξοπλισμός

2 μέτρια μπολ
12 ξυλάκια για σουβλάκια
1 σχαροτήγανο

 

Υλικά

225 γρ χαλλούμι ΔΩΔΩΔΗ σε κυβάκια
1 πιπεριά κόκκινη κομμένη καρέ
1 πιπεριά κίτρινη κομμένη καρέ
2 κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες
12 ντοματίνια
½ λεμονιού το ξύσμα
1 κγ ρίγανη
1 ΚΣ ελαιόλαδο
¼ κγ αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
2 ΚΣ μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για τις πίτες:
120 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
260 γρ αλεύρι ολικής άλεσης
2 κγ μπέικι πάουντερ
350 γρ γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ αγελάδος 2%
1 πρέζα αλάτι
½ κγ ρίγανη

Για γαρνίρισμα:
150 γρ γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ αγελάδος 2%
1 ΚΣ ελαιόλαδο
1 ΚΣ μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
¼ ξύσμα λεμονιού

 

Οδηγίες

Βάζω τα ξυλάκια για τα σουβλάκια μέσα σε ένα ταψάκι με νερό για να μην καούν κατά το ψήσιμο.
Κόβω το χαλλούμι ΔΩΔΩΝΗ σε κυβάκια, τις πιπεριές σε τετράγωνα κομμάτια και τα κολοκυθάκια σε ροδέλες.

Βάζω τα λαχανικά σε ένα μπολ, ραντίζω με 1 ΚΣ ελαιόλαδο, ¼ κγ αλάτι, 1 πρέζα πιπέρι, 1 κγ ρίγανη, ξύσμα ½ λεμονιού, 2 ΚΣ ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύω.

Περνάω στα ξυλάκια τα λαχανικά με το χαλλούμι εναλλάξ τα ντοματίνια, πιπεριά, χαλλούμι, κολοκυθάκι κοκ. μπερδεύοντας τα χρώματα τους.

Για τις πίτες σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω τα άλευρα, το μπέικιν πάουντερ, τη ρίγανη και τα ανακατεύω. Προσθέτω σταδιακά το γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ αγελάδος 2% μέχρι να γίνει μια σφιχτή/ σκληρή ζύμη (αν χρειαστεί περισσότερη υγρασία προσθέτω γιαούρτι, αν χρειαστεί να σφίξει αλεύρι ολικής).

Τη μοιράζω σε 12 ίσα μέρη (μπορώ να τη ζυγίσω) και πλάθω κάθε ένα σε μπαλίτσα. Τις ανοίγω σε αλευρωμένη επιφάνεια είτε με τα χέρια είτε με τον πλαστή σε διάμετρο περίπου 20 εκ.

Κάθε μια που τελειώνω τη μεταφέρω σε ταψί με λαδόκολλα (ή με πετσέτα αλευρωμένη) και τη σκεπάζω με πετσέτα μέχρι να ολοκληρωθούν όλες.

Τις αλείφω με λίγο ελαιόλαδο, τις χαράσσω με ένα μαχαίρι καρέ και τις ψήνω στο σχαροτήγανο που έχω προθερμάνει, σε δυνατή ένταση.

Όταν ψηθούν από την μια πλευρά τις γυρίζω και από την άλλη. Τις βγάζω μια πιατέλα ή ένα ξύλινο board.
Συνεχίζω με το ίδιο σκεύος το οποίο αλείφω με λίγο ελαιόλαδο.

Τοποθετώ πάνω του τα σουβλάκια των λαχανικών και μόλις πάρουν χρώμα τα γυρίζω και από την άλλη πλευρά. Τα λαχανικά κρατάνε λίγο ενώ το χαλλούμι μαλακώνει.

Για το γαρνίρισμα ετοιμάζω 150 γρ γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ αγελάδος 2% και το αναμιγνύω με 1 ΚΣ ελαιόλαδο, 1 πρέζα αλάτι, άλλη μια πιπέρι, ξύσμα ¼ λεμονιού, 1 ΚΣ μαϊντανό τα ανακατεύω και σερβίρω μαζί με τις πίτες.

Όταν ετοιμαστούν τα σουβλάκια με τα λαχανικά τα τοποθετώ πάνω στις πίτες με το γιαούρτι, ραντίζω με λίγο φρέσκο χυμό λεμονιού, μαϊντανό και είμαστε έτοιμοι για σερβίρισμα!

 

 

 

 

Πηγή: paxxi.gr