Το ρικότα δεν θεωρείται ακριβώς τυρί, αλλά ένα παραπροϊόν που προκύπτει κατά την παραγωγή τυριών. Αν μεταφράζαμε την ιταλική λέξη «ricotta» στα ελληνικά, θα σήμαινε «μαγειρεμένο δύο φορές». Αν το φτιάξουμε στο σπίτι, θα καταλάβουμε και τον λόγο…
Και παρά το… διπλό της υπόθεσης, είναι μια διαδικασία πολύ πιο ξεκούραστη απ’ ό,τι φανταζόμασταν.
Συνταγή για 250 γρ. ρικότα
950 ml φρέσκο γάλα
1 κουτ. γλυκού αλάτι
3 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
Εκτέλεση
Βάζουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι με το αφήνουμε να βράσει. Μόλις φτάσουμε στο σημείο βρασμού προσθέτουμε το αλάτι και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Μετά από μερικά λεπτά, μέσα στο γάλα θα αρχίσουν να σχηματίζονται «κομματάκια». Κλείνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Στραγγίζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας με ένα μεγάλο, ψιλό σουρωτήρι και μεταφέρουμε ό,τι μείνει μέσα στο σουρωτήρι σε ένα ειδικό σκεύος για τυρί ρικότα. Το βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες.
Αν θέλουμε να αρωματίσουμε το τυρί μας
Μπορούμε να προσθέσουμε ξύσμα από πορτοκάλι ή λεμόνι, ή μυρωδικά, όπως είναι ο βασιλικός και ο μαϊντανός. Επίσης, αν θέλουμε να το κάνουμε πιο πικάντικο ή καυτερό, μπορούμε να προσθέσουμε πάπρικα ή μπούκοβο.
Δεν ήταν παιχνιδάκι;
Πηγή: olivemagazine.gr