Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη με τον πολιτευτή Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας

Πήρε το «βάπτισμα του πυρός» στην κεντρική πολιτική σκηνή ως υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Πιερία στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου 2019. Τώρα, δύο χρόνια μετά, ο Σπύρος Κουλκουδίνας μιλά στην «Ε» για τις πολιτικές εξελίξεις, την πανδημία του κορωνοϊού και το πώς αυτή αντιμετωπίστηκε, τα εμβόλια, τον Όλυμπο που τόσο αγαπά και τις αναπτυξιακές προοπτικές της Πιερίας.

Συνέντευξη στον Άγγελο Θεοδωράκη

****************************************

Δύο χρόνια από τις εθνικές εκλογές όπου για πρώτη φορά συμμετείχατε στο ψηφοδέλτιο. Τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε με τη πολιτική; Τι μπορεί να οδηγήσει έναν νέο άνθρωπο να ασχοληθεί με αυτήν ενεργά, ειδικά όταν έχει προηγηθεί μια μακρά περίοδος απαξίωσης της πολιτικής και των πολιτικών;

Η ενασχόλησή μου με την πολιτική ξεκίνησε από μικρή ηλικία. Είναι τρόπος ζωής για εμένα. Η συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο ήταν μια πρόκληση και ταυτόχρονα μια φυσική πολιτική εξέλιξη μετά από όλα αυτά τα χρόνια της έντονης δραστηριοποίησής μου.

Θεωρώ ότι η γενιά μου έχει και λόγο και ρόλο μετά από την περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης που αντιμετώπισε η χώρα. Με επηρέασε ακόμη και η απόφαση πολλών φίλων μου να φύγουν στο εξωτερικό, να αναζητήσουν την ευκαιρία τους επαγγελματικά σε άλλες χώρες. Με ταρακούνησε.

Γι’ αυτό και πιστεύω ότι η Ελλάδα του μέλλοντος πρέπει να είναι υπόθεση και της δικής μου γενιάς.

Βλέπετε πρόωρες εκλογές; Τι μπορείτε να προβλέψετε σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η χώρα μας βγαίνει από μια μακρά περίοδο δύσκολης συγκυρίας λόγω της υγειονομικής κρίσης;

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει εκλεγεί για να υλοποιήσει το πρόγραμμα της σε ορίζοντα τετραετίας και κάθε άλλη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών θεωρώ ότι είναι άκαιρη.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει σε όλους τους τόνους πως αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και εργάζεται βλέποντας μόνο τα προβλήματα της χώρας και των πολιτών και όχι τις κάλπες.

Η Πιερία έχει εκλέξει τρεις βουλευτές της ΝΔ. Έχοντας κατά τη γνώμη μου μια καθαρή εικόνα αυτή τη στιγμή, γιατί διανύουμε το δεύτερο χρόνο θητείας της κυβέρνησης, ποια είναι η άποψη σας για τους βουλευτές της Πιερίας;

Έχουν κληθεί να υπηρετήσουν τον τόπο σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία και πιστεύω ότι όπως όλα τα στελέχη του κόμματος και το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, ο καθένας στον τομέα ευθύνης του, δίνουν τον αγώνα τους.

Με ποιους τρόπους πιστεύετε ότι μπορεί η Πιερία να γίνει ακόμα πιο παραγωγική και ανταγωνιστική σε όλους τους τομείς;

Αρκεί να το πιστέψουμε και να παλέψουμε γι’ αυτό. Τουρισμός και γεωργία, οι δυο πυλώνες στήριξης της τοπικής μας οικονομίας. Το ακούμε χρόνια. Είναι καιρός να κάνουμε κάτι πιο ουσιαστικό και για τους δυο αυτούς τομείς. Παραδείγματα πολλά, ας υιοθετήσουμε πρακτικές που υλοποιούνται σε επιτυχημένες ιδιωτικές πρωτοβουλίες, να ενισχύσουμε τον τομέα των εξαγωγών των αγροτικών μας προϊόντων με δυναμικές μεθόδους και τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Για τον τουρισμό έχουν επίσης γραφτεί πολλά. Αν θέλουμε να κάνουμε το «επόμενο βήμα» οφείλουμε να στηρίξουμε επενδύσεις που εκτός από διαμονή και το γνωστό μοντέλο «ήλιος – θάλασσα» προσφέρουν στον επισκέπτη και έναν συνδυασμό δραστηριοτήτων που δεν θα βρει πουθενά αλλού. Αναφέρομαι στον Όλυμπο καθώς και στον σπουδαίο αρχαιολογικό πλούτο μας. Να συνδυάσουμε δηλαδή όλα τα πλεονεκτήματα μας σε μια ελκυστική πρόταση για τους ξένους αλλά και εγχώριους επισκέπτες.

Είστε φαρμακοποιός, έχετε εικόνα από τη κατάσταση, ξέρετε και ενημερώνεστε καθημερινά για το θέμα της πανδημίας, έρχεστε σε επαφή με πάρα πολύ κόσμο και ακούτε αρκετές απόψεις. Ακούγονται και γράφονται πολλά για τα εμβόλια. Με την ιδιότητα του φαρμακοποιού θα μπορούσατε να πείτε κάτι στον κόσμο που παρακολουθεί με αγωνία και προβληματισμό μια πιο εμπεριστατωμένη επιστημονική άποψη;  

Αυτό που θέλω να υπενθυμίσω σε όσους εύλογα ίσως ανησυχούν ή προβληματίζονται είναι πως η ιατρική επιστήμη έχει καταφέρει στην πορεία των ετών με την εξέλιξή της να καταπολεμήσει ασθένειες που μέχρι πριν λίγα χρόνια κόστιζαν τη ζωή σε εκατομμύρια συνανθρώπους μας. Και είναι γεγονός πως οι αμφισβητίες των εμβολίων υπάρχουν από τότε που υπάρχουν και τα εμβόλια.

Τα εμβόλια για τα οποία πολύς λόγος γίνεται -δυστυχώς από αδαείς- εξαφάνισαν ασθένειες και, χωρίς υπερβολή, άλλαξαν την πορεία του ανθρώπου πάνω στη Γη. Κάνοντας μια πρόχειρη ιστορική αναδρομή έχουμε πολλά παραδείγματα. Από την ευλογιά, τη χολέρα και τον τύφο, μέχρι την πολιομυελίτιδα και τον ιό της γρίπης.

Όλα τα εμβόλια έχουν πιθανότητες εκδήλωσης παρενεργειών. Δεν μπορεί όμως αυτό να χρησιμοποιείται σήμερα ως δικαιολογία για κάποιους να ενσπείρουν τον φόβο στους πολίτες που ευτυχώς δείχνουν να εμπιστεύονται την ιατρική κοινότητα.

Όσο για το επιχείρημα πως όλα έγιναν βιαστικά και πολύ γρήγορα, θα μου επιτρέψετε να πω πως η παγκόσμια ιατρική κοινότητα, από την στιγμή που ο πλανήτης βρέθηκε στο επίκεντρο της πανδημίας, ασχολήθηκε αποκλειστικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της.   Εταιρίες με εμπειρία ετών, με επιστήμονες κύρους που εργάστηκαν νυχθημερόν για να αναπτύξουν το εμβόλιο που θα έβαζε τέλος στην παγκόσμια καραντίνα.

Το δεύτερο που θέλω να πω είναι πως εμβολιάστηκα λόγω επαγγέλματος από τους πρώτους και το έκανα χωρίς ενδοιασμό και χωρίς δισταγμό. Έκλεισα τα αυτιά μου στις θεωρίες συνωμοσίας, σε τσιπάκια και άλλα παρανοϊκά που διοχετεύτηκαν κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εμπιστεύτηκα την επιστήμη.

Πριν λίγο καιρό η Πιερία και συγκεκριμένα το νοσοκομείο Κατερίνης αντιμετώπισε δύσκολες καταστάσεις με την έξαρση της πανδημίας και η Πιερία «πλήρωσε» βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές. Τι πιστεύετε ότι πήγε λάθος;  

Το Νοσοκομείο Κατερίνης, γιατροί, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, η διοίκηση έδωσαν μια πολύ μεγάλη μάχη, σε συνθήκες θα μου επιτρέψετε να πω «πολέμου» και θεωρώ ότι υπό αυτές ακριβώς τις συνθήκες όπως και όλα τα περιφερειακά, επαρχιακά νοσοκομεία έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό.

Σας θυμίζω ότι ο «άγνωστος ιός» βρήκε την παγκόσμια ιατρική κοινότητα απροετοίμαστη και μεγάλα νοσοκομεία της χώρας σε κατάσταση κατάρρευσης.

Τα λέω αυτά, γιατί αισθάνομαι ότι σε πολλές περιπτώσεις, αδικήθηκε η υπερπροσπάθεια αυτών των ανθρώπων, απαξιώθηκε κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ναι, χάθηκαν ανθρώπινες ζωές και στο νοσοκομείο Κατερίνης όπως και σε όλα τα νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο.

Ναι, δεν είχαμε τον απαιτούμενο αριθμό νοσηλευτών και κυρίως γιατρών για να υποστηρίξουν τις συνέπειες της πανδημίας.

Ναι, οφείλαμε να υψώσουμε της φωνή μας και να διεκδικήσουμε στελέχωση με επιστημονικό προσωπικό. Όλοι μας. Να αποτελέσει την αφορμή για να στηρίξουμε τη λειτουργία του όχι μόνο εν μέσω πανδημίας αλλά και μετά από αυτήν.

Αποδείχθηκε ότι η δικλείδα ασφαλείας που νιώθαμε από τη γειτνίασή μας με τη Θεσσαλονίκη και τα μεγάλα νοσοκομεία στη διάρκεια της πανδημίας, μας άφησε εκτεθειμένους.

Δικαιούμαστε το καλύτερο και οφείλουμε να το διεκδικήσουμε και στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας. Αυτή είναι η άποψή μου.

Ας αναφερθούμε στο τόπο μας, που κατά την άποψή μου υστερεί αρκετά σε αθλητικές υποδομές. Για παράδειγμα, θεωρώ ότι εγκαταστάσεις αντισφαίρισης έχουν φτάσει σε ένα σημείο να είναι επικίνδυνες για τους δημότες που αθλούνται και φεύγουν σε γειτονικές πόλεις όπως το Λιτόχωρο και η Λεπτοκαρυά. Το άθλημα είναι το πλέον αναπτυσσόμενο στην Ελλάδα και η Πιερία όντας μια αθλητική περιοχή δεν έχει τις εγκαταστάσεις που πρέπει. Αυτό παρατηρείται και στα υπόλοιπα αθλήματα που οι χώροι είναι περιορισμένοι και οι σύλλογοι δεν λαμβάνουν καμία βοήθεια. Έχετε συμπεριλάβει στο πρόγραμμα σας θέματα που αφορούν τον αθλητισμό;

Θα διαφωνήσω μαζί σας. Δεν πιστεύω ότι υστερούμε σε αθλητικές υποδομές. Ναι,  χρειάζονται ακόμη περισσότεροι αθλητικοί χώροι, αλλά είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Έχουμε φιλοξενήσει μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, τόσο στο Α΄ ΔΑΚ, όσο και στο γήπεδο «Πύρρος Δήμας» στο Λιτόχωρο, ενώ και τα σωματεία και οι ποδοσφαιρικές ομάδες έχουν αξιοπρεπέστατους αθλητικούς χώρους με υποδομές που σε άλλες περιοχές της χώρας δεν υπάρχουν.

Οι αθλητικοί σύλλογοι επιτελούν σπουδαίο έργο και με τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ήδη οι δήμοι έχουν καταθέσει προτάσεις για εκσυγχρονισμό και βελτιώσεις στις  αθλητικές υποδομές τους στο πρόγραμμα «Α.Τρίτσης».

Σίγουρα θέλουμε περισσότερα. Αποτελεί επένδυση στο μέλλον των παιδιών μας και πρέπει να είναι πάγια προτεραιότητα μας.

Αν και διανύσαμε μια μακρά περίοδο καραντίνας, έχετε διατηρήσει την επαφή σας με τους πολίτες; Με ποιο τρόπο ενημερώνεστε για προβλήματα, θέματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες; Πώς χτίζεται η σχέση εμπιστοσύνης με δεδομένο ότι ο πολιτικός χρόνος των εκλογών δεν μπορεί να προσδιοριστεί; 

Λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας δεν έχασα την επαφή με τον κόσμο όλο αυτό το δύσκολο διάστημα. Πρέπει να σημειώσω βέβαια ότι οι σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες είναι μια διαρκής διαδικασία. Δεν τελειώνει ποτέ και δεν έχει να κάνει με τον πολιτικό χρόνο των εκλογών, αν και δικαιολογημένα ίσως κάποιες φορές οι πολίτες αισθάνονται το αντίθετο. Για εμένα δεν ισχύει.

Από τη δραστηριότητά σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαπίστωσα ότι αγαπάτε ιδιαίτερα την πεζοπορία στον Όλυμπο. Δυστυχώς στον Όλυμπο και τα προηγούμενα χρόνια αλλά και φέτος, έχουν καταγραφεί πολλά ορειβατικά ατυχήματα και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν στοιχίσει ανθρώπινες ζωές. Πιστεύετε ότι υπάρχουν ελλείψεις σε θέματα ασφάλειας και σωστής ενημέρωσης;

Αναφέρεστε στον Όλυμπο και πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι σε πολλές περιπτώσεις τα ατυχήματα είναι αποτέλεσμα της υπερεκτίμησης των δυνατοτήτων μας. Ο Όλυμπος έχει πολλές ιδιαιτερότητες, δικό του μικροκλίμα, απότομες εναλλαγές των καιρικών συνθηκών που δεν μπορεί να προβλέψει ένας άπειρος ή νέος ορειβάτης και σε πολλές περιπτώσεις και έμπειροι ορειβάτες. Σας θυμίζω ότι έχουν σημειωθεί ορειβατικά ατυχήματα με θύματα εξαιρετικά έμπειρους ορειβάτες.  Συμφωνώ ότι πρέπει να επενδύσουμε στον τομέα της ενημέρωσης. Συμφωνώ ότι θα πρέπει να υιοθετήσουμε πρακτικές που απαιτούν σε νέους ορειβάτες τη συνοδεία από έμπειρους οδηγούς βουνού.

Σε ό,τι αφορά τις υποδομές ασφάλειας, θα πω ότι και με τη συνδρομή των ορειβατικών συλλόγων καθώς και μεμονωμένων έμπειρων ορειβατών, γίνεται πολύ καλή δουλειά ως προς τη σήμανση και τον καθαρισμό των διαδρομών. Περιθώρια βελτίωσης πάντα υπάρχουν όπως και ανοικτό πεδίο διαλόγου για να  γίνει ο Όλυμπος ασφαλέστερος.

Κλείνοντας θα σας ζητήσω να απευθύνετε ένα μήνυμα στο κόσμο που καλείται να αντιμετωπίσει σε επαγγελματικό και οικονομικό επίπεδο τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.

Αισιοδοξία και πίστη ότι η μεγάλη δοκιμασία πέρασε. Βγαίνουμε πιο δυνατοί, πιο έμπειροι και πρέπει να κρατήσουμε τα θετικά: Την ομοψυχία που δείξαμε ως λαός, τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, την αυταπάρνηση γιατρών, νοσηλευτών, φαρμακοποιών και όλων όσοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή.