ΚΑΙ ΝΕΑ ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ-ΜΑΙΟ;

Προς νέα αναβολή πάει το θέμα ψήφισης των μέτρων που αφορούν τους αγρότες μας που ήταν προγραμματισμένα για τον Φεβρουάριο, όπως υποστηρίζουν διάφορα ΜΜΕ, για να μην υπάρξει σύγκρουση από τα μέτρα που θα ληφθούν και αφορούν το ασφαλιστικό. Ήδη οι Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ) που προέρχονται από την περιφέρεια έχουν πάρει τα μηνύματά τους από τους αγρότες και κτηνοτρόφους των αγροτικών περιοχών, πως δεν μπορούν να δεχθούν την φορολόγηση έτσι όπως την προγραμματίζει η κυβέρνηση, η οποία τους εξοντώνει όπως λένε οι ίδιοι. Έτσι λοιπόν πιθανόν να δούμε να παίρνει κι άλλη αναβολή η λήψη των φορολογικών μέτρων που αφορούν τους αγρότες μας, για το τέλος της προσεχούς άνοιξης (Απρίλιο με Μάιο, αναφέρουν οι πληροφορίες), μπροστά στην ετοιμότητα και αποφασιστικότητα που έχουν οι αγρότες μας να κατεβάσουν τα τρακτέρ στις Εθνικές οδούς, αλλά και να κόψουν την χώρα σε πολλά κομμάτια!

 

 

 

ΠΟΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΑ ΑΠΟΜΕΙΝΟΥΝ

ΑΡΑΓΕ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2016;

Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης ο αριθμός των Ελλήνων αγροτών διαρκώς μειώνεται, όπως θα ενημερωθήκατε από δημοσιεύματα των ΜΜΕ. Οι παλαιότεροι αγρότες εγκαταλείπουν, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των νέων που κάποια στιγμή αυτά τα χρόνια επιχείρησαν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα, εγκατέλειψαν, όταν κατάλαβαν ότι οι αγροτικές επιδοτήσεις δεν αρκούν, με το 82% των Ελλήνων αγροτών μάλιστα να εισπράττει επιδότηση μικρότερη των 5.000Ευρώ ετησίως. Στα χρόνια της κρίσης ο αριθμός των απασχολουμένων στη γη έχει μειωθεί κατά το 15-20% -πάνω από 100.000-, και από 540.000 πήγε στις 460.000 απασχολούμενους το 2014. Και αντιλαμβάνεστε με τις ακόμη πιο σκληρές και επώδυνες πολιτικές αποφάσεις που επίκειται να ληφθούν από την κυβέρνηση, το πόσοι και ποιοι αγρότες θα απομείνουν στο επάγγελμα το 2016, που θα κρατήσουν τις δικές τους Θερμοπύλες!

ΛΕΜΟΝΙΑ 20 ΛΕΠΤΑ/ΚΙΛΟ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ 5 ΛΕΠΤΑ/ΚΙΛΟ

ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ: 1 ΕΥΡΩ ΛΕΜΟΝΙΑ-80 ΛΕΠΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ

Οι παραγωγοί των υπέροχων Ελληνικών ποιοτικότατων λεμονιών εισπράττουν από τους εμπόρους 20-25 λεπτά το κιλό και οι συνάδελφοί τους παραγωγοί των εξίσου νοστιμότατων Ελληνικών πορτοκαλιών βάζουν στην τσέπη τους μετά βίας 5-7 λεπτά το κιλό, στην φετινή σαιζόν. Ο ταλαίπωρος ο καταναλωτής πληρώνει για 1 κιλό λεμόνια πάνω από 1 Ευρώ και για τα πορτοκαλάκια του 60-80 λεπτά το κιλό. Τα υπόλοιπα που πάνε; Ή πιο σωστά ποιος ή ποιοι τα τσεπώνουν εις βάρος του τελικού καταναλωτή; Θα βρεθεί άραγε μια υπεύθυνη και συντεταγμένη πολιτεία να ελέγξει αυτά τα καρτέλ που στοιχειώνουν χρόνια την καθημερινότητά όλων μας, όπου χάνουν και οι πωλητές των λαϊκών αγορών, και εμείς οι καταναλωτές, αλλά και αυτοί που πασχίζουν να τα καλλιεργήσουν με τα πολύ υψηλά κόστη παραγωγής τους και να βγάλουν ένα στοιχειώδες κέρδος για να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους;

ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟ ΚΑΨΙΜΟ ΚΑΙ

ΦΟΥΖΙΚΛΑΔΙΟ ΣΤΑ ΜΗΛΟΕΙΔΗ

Το βακτηριακό κάψιμο αποτελεί μια από τις σοβαρότερες ασθένειες των καλλιεργούμενων δένδρων. Η ασθένεια ευνοείται από βροχερό καιρό και υψηλές τιμές σχετικής υγρασίας. Συμπτώματα είναι η απότομη ξήρανση και μαύρισμα των βλαστών, κλαδιών και καρπών. Η επέκταση της ασθένειας γίνεται από τους νεαρούς βλαστούς στα κλαδιά όπου δημιουργούνται έλκη. Το βακτήριο μεταφέρεται με τα έντομα, τον αέρα, το νερό της βροχής και τα εργαλεία κλαδέματος. Η αντιμετώπιση της ασθένειας γίνεται με την εκρίζωση των δένδρων και το κάψιμο των προσβεβλημένων κλαδιών και δένδρων. Μετά το κλάδεμα να γίνει ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα. Ο μύκητας του φουζικλαδίου προσβάλλει τα φύλλα, τα άνθη και τους καρπούς και δημιουργεί καστανές κηλίδες. Στους ετήσιους βλαστούς δημιουργεί και μικρά έλκη. Ο μύκητας αναπτύσσεται το χειμώνα στα πεσμένα φύλλα που είναι προσβεβλημένα. Η επικράτηση βροχερού καιρού και μετρίων θερμοκρασιών την άνοιξη ευνοεί την αύξηση της μυκητολογικής αυτής ασθένειας. Η εγκατάσταση του οπωρώνα θα πρέπει να γίνεται σε θέση που δεν συγκρατεί υγρασία. Επίσης η διαμόρφωση των δένδρων να οδηγεί στον σωστό αερισμό αυτών. Ενδείκνυται η συγκέντρωση και κάψιμο των προσβεβλημένων βλαστών.

ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΠΙΔΟΤΟΥΝ ΓΕΝΝΑΙΑ

ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ!

Όταν το Ελληνικό κράτος δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για τους νέους μελισσοκόμους, η Αμερική ανακοίνωσε απόφαση με την οποία ενθαρρύνει όλο τον κόσμο να ξεκινήσει μελισσοκομία.
Φυσικά η επιδότηση δεν έχει σκοπό να αναδείξει επαγγελματίες μελισσοκόμους, αλλά ερασιτέχνες διασκορπισμένους κατά μήκος ολόκληρης της πολιτείας με έμμεσο σκοπό τη επικονίαση των φυτών και την εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος. Έρευνες μάλιστα έδειξαν ότι χάρη στις μέλισσες υπάρχουμε και ζει ολόκληρος ο πλανήτης. Χωρίς αυτές δεν υπάρχει μέλλον!
Έτσι λοιπόν η Virginia της Αμερικής αποφάσισε να πληρώσει όποιον θέλει να ξεκινήσει μελισσοκομία και ανακοίνωσε ότι: Κάθε μελισσοκόμος που παίρνει κυψέλες θα πληρώνεται 200 δολάρια (185 Ευρώ) για τη κάθε μία, και το συνολικό ποσό που μπορεί να εισπράξει ένας νέος μελισσοκόμος ανέρχεται στα 2.400 δολάρια (2200 Ευρώ) κάθε χρόνο. Πολύ σημαντικά ποσά, και ισχυρό κίνητρο για να γίνει κάποιος μελισσοκόμος και να απαλλαχθεί από τα βεβαρημένα έξοδα του μελισσοκομικού εξοπλισμού.
Η Αμερική το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα με τις εξαφανίσεις των μελισσιών και παρατηρείτε μια μεγάλη πτώση στους μελισσοκόμους της πολιτείας. Έτσι το κράτος εκεί αποφάσισε να διαθέσει ένα μεγάλο κονδύλι με σκοπό την αναβίωση της μέλισσας και τη δημιουργία χιλιάδων νέων μελισσοκόμων που σκοπό έχουν να δώσουν ζωή στο τόπο, τη χλωρίδα και τη βιοποικιλότητα. Είναι λοιπόν τόσο δύσκολο να κάνουμε κι εμείς κάτι παρόμοιο;

ΤΟ ΤΥΡΙ ΑΠΟ ΓΑΛΑ ΓΑΪΔΟΥΡΑΣ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ 1.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΙΛΟ!

Το donkey cheese (κοινώς: γαϊδουρίσιο τυρί) προσφέρει η Σερβική κουζίνα, ως ο ακριβότερο τυρί στον κόσμο που παρασκευάζεται από γάλα γαϊδούρας, με τιμή 1.000 Ευρώ/κιλό. Παράγεται, στην Zasavica της Σερβίας, από 100 αρμεγόμενες γαϊδούρες και για 1 κιλό απαιτούνται 25 λίτρα γάλακτος, ενώ η τιμή του μπορεί να φτάσει μέχρι και 3.000 €/κιλό. Είναι ένα ιδιαίτερο τυρί, που έχει έντονα ξινή γεύση και δυνατή μυρωδιά, είναι πλούσιο σε λιπαρά και στην εμφάνιση θυμίζει το ανθότυρο. Διατίθεται κυρίως στο εξωτερικό, σε γκουρμέ κουζίνες και υψηλής γαστριμαργικής ποιότητας εστιατόρια. Υποθέτω ότι η είδηση αυτή θα ανοίξει την όρεξη πολλών να γίνουν εκτροφείς γαϊδουριών για να οικονομήσουν. Δεν θα σας το συνέστηνα όμως. Κάντε έρευνα αγοράς και προσεκτικά βήματα.