Μπορεί να είναι το πιο απλό γλύκισμα της ελληνικής παράδοσης, αλλά μια επιτυχημένη χυλωμένη συνταγή για ρυζόγαλο είναι πραγματική απόλαυση.

Το ρυζόγαλο για να είναι πεντανόστιμο πρέπει να πήξει με το άμυλο του ρυζιού. Αυτό είναι και το σκεπτικό της όλης συνταγής. Έχουμε εδώ μια δοκιμασμένη συνταγή, που θα δώσει την ιδανική βελούδινη υφή σε κάθε κουταλιά.

 

Μερικά μυστικά της συνταγής

Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά ένα ρυζόγαλο χωρίς τη σωστή δοσολογία μπορεί να καταλήξει… νερό. Μετρήστε, λοιπόν, σωστά τα υλικά, ώστε να πήξει όπως πρέπει.

Ένα ακόμη μυστικό είναι να μη βιαστείτε να το σερβίρετε. Όσο μένει, το ρύζι πίνει τα υγρά και δένει την κρέμα.

Φυσικά, δεν θα καταφέρετε τίποτα με οποιοδήποτε ρύζι. Καλό είναι να επιλέξετε καρολίνα ή γλασέ, ακόμη και αρμπόριο, που έχει την τάση να απελευθερώνει περισσότερο άμυλο και να δένει την κρέμα.

 

Υλικά

5 φλιτζάνια (1,12 λίτρα) νερό
½ κουτί (200ml) εβαπορέ
135 γρ. ρύζι γλασέ ή καρολίνα
170 γρ. ζάχαρη
Τη φλούδα από 1 λεμόνι
Μια πρέζα αλάτι

 

Εκτέλεση

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό να πάρει βράση με τη φλούδα λεμονιού.

Ξεπλένουμε το ρύζι και προσθέτουμε στο νερό που βράζει. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά και στο τέλος προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε να διαλυθεί και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για 4-5 λεπτά ακόμη.

Ρίχνουμε το εβαπορέ και αφήνουμε το ρυζόγαλο να πάρει άλλη μια βράση για 5 λεπτά ακόμη. Σβήνουμε τη φωτιά.

Μοιράζουμε το μείγμα σε ατομικά μπολ, προσέχοντας να αφαιρέσουμε τη φλούδα. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και να πήξει.

Σερβίρουμε με κανέλα.