Υλικά
6 φλ. νερό
1 ½ φλ. καλαμποκάλευρο
2 κ.σ. βούτυρο
3-4 κ.σ ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκ. σκόρδο
2-3 χρωματιστές πιπεριές κομμένες σε καρέ
600 γραμ. κιμάς κοτόπουλο ή γαλοπούλα
1 συσκευασία ντομάτες αποφλοιωμένες ολόκληρες
1 κ.γλ. κύμινο σκόνη
1/2 κ.γλ. ρίγανη
1/2 κ.γλ. πιπέρι καγιέν
λίγες ελιές γεμιστές με πιπεριά κόκκινη
200 γραμ. γραβιέρα
Για το σερβίρισμα
ντομάτα
αβοκάντο
κρεμμύδι
κόλιανδρο
σαλάτα
Εκτέλεση
Ξεκινάμε τη μεξικάνικη πίτα ταμάλες, βράζοντας το νερό σε κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε 2 κ.γ. αλάτι. Βροχηδόν ρίχνουμε το καλαμποκάλευρο και ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε να δέσει και να πυκνώσει το μίγμα. Πρέπει να γίνει σαν πουρές.
Αφού πήξει η κρέμα αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και σκεπάζουμε να μείνει ζεστό μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλο τηγάνι και βαθύ. Ροδίζουμε τον κιμά, μετά το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τις σπάμε με κουτάλα και προσθέτουμε και τα μπαχαρικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 10′, να πιει σχεδόν τα υγρά της η σάλτσα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 -200ºC βαθμούς. Βουτυρώνουμε πυρίμαχο οβάλ ή τετράγωνο σκεύος.
Κάνουμε μια στρώση, περίπου 2 φλ. από την κρέμα καλαμποκιού, αδειάζουμε όλο τον κιμά σε μια στρώση και καλύπτουμε με τον υπόλοιπο πουρέ καλαμποκιού. Πασπαλίζουμε με το τυρί και ψήνουμε για περιπου 35′, να κάνει ελαφριά κρούστα. Αφήνουμε να σταθεί για 15′ και σερβίρουμε με σαλάτα άισμπεργκ, αβοκάντο, ντομάτα, κρεμυδι και φρέσκο κόλιανδρο.
Πηγη: argiro.gr