Το να μην κοιμάσαι αρκετά και η ποιότητα του ύπνου σου μπορεί να επηρεάσει ακόμα και το πόσο θα ζήσεις.

Δεν κοιμάσαι αρκετά; Το πόσο κοιμάσαι μπορεί να έχει αντίκτυπο στο πόσο θα ζήσεις και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ξέρεις και να έχεις πάντα στο μυαλό σου όταν λες «Δεν πειράζει, ας ξενυχτήσω ακόμα ένα βράδυ».

Κανείς δεν αισθάνεται καλύτερα όταν δεν κοιμάται αρκετά. Η στέρηση ύπνου δεν είναι μόνο το αίσθημα της κούρασης. Συνδέεται με σοβαρές χρόνιες παθήσεις της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη και της εξασθενημένης λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Υπονομεύει επίσης την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε το στρες.

Η επιρροή του ύπνου δεν σταματά εκεί. Έρευνες δείχνουν ότι οι κακές συνήθειες ύπνου έχει βρεθεί ότι μειώνουν τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου. Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος. Αν και δεν μπορεί να υποσχεθεί μακροζωία, διατηρεί τις ζωτικές σωματικές μας διεργασίες να κινούνται όπως πρέπει. Ας μιλήσουμε για το ποιες συνήθειες ύπνου πρέπει να προσθέσουμε στη ρουτίνα του ύπνου σου από απόψε κιόλας.

Τι συμβαίνει ενώ κοιμάσαι
Αν και δεν κινείσαι, το σώμα σου είναι ενεργό και υπάρχουν βασικές ψυχικές και σωματικές διεργασίες που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ας ξεκινήσουμε με τον εγκέφαλο. Η γνωστική λειτουργία εξαρτάται από τον ύπνο. Ο ύπνος επιτρέπει στον εγκέφαλο να σχηματίσει νέες νευρικές οδούς για να ολοκληρώσει άλλες γνωστικές λειτουργίες, όπως η μάθηση, η συγκέντρωση και η επίλυση προβλημάτων. Σύμφωνα με το Harvard Health, ο εγκέφαλός μας χρησιμοποιεί επίσης τον ύπνο ως χρόνο απομάκρυνσης των τοξινών που συσσωρεύονται όσο είσαι ξύπνια.

Η παγίωση της μνήμης συμβαίνει επίσης ενώ κοιμόμαστε. Σκέψου το ως εξής: όταν είσαι ξύπνια, προσλαμβάνεις τις πληροφορίες, αλλά αυτές απλώς αιωρούνται στο μυαλό μας. Πρέπει να κοιμηθείς για να καταλάβεις τι σημαίνει και να είσαι σε θέση να την ανακαλέσεις από τη μακροπρόθεσμη μνήμη.

Σωματικά, ο ύπνος βοηθά το σώμα μας να επιδιορθωθεί, συμπεριλαμβανομένων των μυών, των οργάνων και των κυττάρων. Αναπτύσσει επίσης ιστούς και απελευθερώνει ορμόνες που βοηθούν στην ανάπτυξη και την αποκατάσταση του σώματος. Μια άλλη βασική λειτουργία που ο ύπνος επιτρέπει στο σώμα να κάνει είναι η καταπολέμηση των ασθενειών. Ενώ κοιμάσαι, το ανοσοποιητικό σύστημα απελευθερώνει κυτοκίνες, μια μικρή πρωτεΐνη που μειώνει τη φλεγμονή ή τη μόλυνση.

3 συνήθειες ύπνου που πρέπει να εφαρμόσεις αν θέλεις να ζήσεις περισσότερο
Πολλά συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου, τα οποία είναι απαραίτητα για τη συνολική υγεία. Δοκίμασε αυτές τις συμβουλές ύπνου για να διασφαλίσεις ότι είσαι όσο το δυνατόν πιο υγιείς.

Κοιμήσου για περίπου 7 ώρες τη νύχτα
Για αρχή, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι κοιμάσαι αρκετά. Σύμφωνα με το CDC, οι ενήλικες πρέπει να κοιμούνται κατά μέσο όρο 7 ή περισσότερες ώρες κάθε βράδυ. Δεν αρκεί οποιοδήποτε είδος ύπνου, πρέπει να είναι αδιάκοπος και ξεκούραστος, θα πρέπει να έχεις όσο το δυνατόν περισσότερο βαθύ ύπνο. Ο βαθύς ύπνος είναι ένα από τα πιο σημαντικά στάδια, καθώς δίνει στον εγκέφαλο και το σώμα μας την ευκαιρία να ξεκουραστούν και να ανακάμψουν από την ημέρα.

Εντάξει, η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να επιλέξεις τι είδους ύπνο θα έχεις. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις όσο είσαι ξύπνια για να προετοιμάσεις τον εαυτό σου ώστε να προχωρήσεις με επιτυχία στα στάδια του ύπνου και να πάρεις την ποσόστωσή που μπορείς για βαθύ ύπνο.

Χρησιμοποίησε αυτές τις συμβουλές για να μεγιστοποιήσεις την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου σου:
1.Απόφυγε την καφεΐνη 6 ώρες πριν από τον ύπνο: Είναι καλύτερο να περιορίσεις την κατανάλωση καφεΐνης στο πρωί και νωρίς το απόγευμα. Σταμάτησε την κατανάλωσή της περίπου 4 έως 6 ώρες πριν από την ώρα του ύπνου σου, ώστε να μην επηρεάζει την ικανότητά σου να κοιμηθείς.

2.Μην πίνεις αλκοόλ πριν από τον ύπνο: Για ορισμένους ανθρώπους, το αλκοόλ μπορεί να τους χαλαρώσει αρκετά ώστε να αποκοιμηθούν εύκολα. Ωστόσο, αυτή η ευδαιμονία δεν διαρκεί. Το αλκοόλ είναι ένα κατασταλτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος που ηρεμεί τα διεγερτικά νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου. Καθώς το σώμα σου μεταβολίζει το αλκοόλ, τα κύτταρα αυτά ανακάμπτουν και ξυπνάς.

3.Επένδυσε σε βασικά είδη ύπνου: Για να έχεις τον καλύτερο ύπνο, βεβαιώσου ότι η κρεβατοκάμαρά σου είναι ένα πραγματικό καταφύγιο ύπνου. Από τα κλινοσκεπάσματα μέχρι το στρώμα και τις κουρτίνες, οι σωστές επιλογές για τις ανάγκες του ύπνου έχουν σημασία.

4.Ασκήσου λίγες ώρες πριν από τον ύπνο: Ο χρόνος της προπόνησής σας καθορίζει εν μέρει το πόσο καλά θα κοιμηθείς. Οι έντονες ώρες άσκησης δεν πρέπει γενικά να εκτελούνται ακριβώς πριν από τον ύπνο, καθώς αυξάνουν τους καρδιακούς παλμούς και διεγείρουν το νευρικό σύστημα, δυσκολεύοντας τον ύπνο. Είναι καλύτερο να κρατάς τις έντονες προπονήσεις για τουλάχιστον μία ώρα πριν από τον ύπνο.

5.Προσπάθησε να διαχειριστείς το άγχος: Το άγχος μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την ικανότητά σου να κοιμηθείς. Για να διαχειριστείς τα συμπτώματα άγχους πριν από τον ύπνο, χρησιμοποίησε μια εφαρμογή διαλογισμού ή κοιμήσου με μια κουβέρτα με βάρη για να διαχειριστείς τα συμπτώματα άγχους πριν από τον ύπνο.

Επίμεινε στη ρουτίνα του ύπνου σου:
Έχεις παρατηρήσει ποτέ ότι κουράζεσαι περίπου την ίδια ώρα κάθε βράδυ; Αυτό συμβαίνει για έναν πολύ καλό λόγο. Το σώμα μας έχει έναν φυσικό κύκλο ύπνου αφύπνισης που ονομάζεται κιρκάδιος ρυθμός. Είναι αυτό που μας βοηθά να χαλαρώσουμε αρκετά ώστε να κοιμηθούμε, πλημμυρίζοντας τον εγκέφαλό μας με μελατονίνη.

Η διατήρηση της ίδιας ώρας ύπνου και αφύπνισης βοηθά να διατηρήσεις τον κιρκάδιο ρυθμό σου ευθυγραμμισμένο. Ένας διαταραγμένος κιρκάδιος ρυθμός θα προκαλέσει υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και προβλήματα συγκέντρωσης. Όσο πιο συχνά μπορείς, προσπάθησε να κοιμάσαι και να ξυπνάς την ίδια ώρα κάθε μέρα ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Ο ύπνος είναι η βάση της υγείας μας. Ο επαρκής ύπνος είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να εξασφαλίσεις ότι θα ζήσεις μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή.

 

 

Πηγή:theissue.gr