Μελιτζάνες στον φούρνο με γιαούρτι και τυριά

Θυμίζει υγιεινή εκδοχή του μουσακά και είναι ένα πολύ νόστιμο πιάτο που σε μικρές μερίδες μπορεί να σερβιριστεί και ως ορεκτικό.

 

Υλικά

  • 2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες
  • 300γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 φλιτζάνι γραβιέρα Αμφιλοχίας τριμμένη
  • 1 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
  • 1 κιλό πιπεριές πράσινες και κόκκινες, σε λεπτές λωρίδες
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 800γρ. ντοματάκια κονκασέ (2 κονσέρβες)
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 2 ντομάτες ώριμες, σε ροδέλες
  • 3-4 αβγά
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • ελαιόλαδο

Καθαρίζετε τις μελιτζάνες και τις κόβετε σε στρογγυλές ή μακρόστενες φέτες πάχους 1,5εκ. περίπου. Τις αλατίζετε και τις αλείφετε με λάδι με πινέλο. Τις αραδιάζετε σε ταψί και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Ανακατεύετε τα δύο είδη τυριών. Βάζετε σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρολάκι τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει και κατόπιν το σκόρδο. Προσθέτετε τις πιπεριές και τις σοτάρετε μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε το ντοματάκι κονκασέ, τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνετε. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να βράσουν 15-20 λεπτά περίπου. Ανακατεύετε μέσα τον μαϊντανό.

Σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος βάζετε μια στρώση ψημένες μελιτζάνες και από πάνω τη μισή ποσότητα της σάλτσας. Πασπαλίζετε με το 1/3 του μίγματος των τυριών, σκεπάζετε με μελιτζάνες, την υπόλοιπη σάλτσα, το 1/3 τυριών και τελειώνετε με τις υπόλοιπες ψημένες μελιτζάνες. Τις σκεπάζετε με ροδέλες φρέσκιας ντομάτας. Ανακατεύετε τα αβγά με το γιαούρτι και τα υπόλοιπα τυριά και περιχύνετε το φαγητό. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190-200°C για 35 λεπτά.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη, Food Styling: Αντωνία Κατή

PROTO THEMA S.A.