Το λαχανικό «κατά της κούρασης» που είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και προστατεύει τα μάτια μας
Το μαγνήσιο εμπλέκεται σε πολλές από τις φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος και το σπανάκι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αυτό.
Δεν είναι τυχαίο ότι μιλάμε όλο και περισσότερο για τη σημασία του μαγνησίου στη διατροφή μας. Ούτε είναι τυχαίο το ότι το σπανάκι βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των υπερτροφών που προτείνουν οι διατροφολόγοι, καθώς είναι ένα από τα είδη λαχανικών με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αυτό το μέταλλο.
«Το μαγνήσιο εμπλέκεται σε πολλές από τις φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος και το σπανάκι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αυτό», εξηγεί η ψυχοδιατροφολόγος Itziar Digón στη Vogue.es. «Για να μην αναφέρουμε ότι μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους, χωρίς να επηρεάζεται η θρεπτική ποιότητα του μαγνησίου». Η διατροφολόγος Paula Martín Clares περιγράφει το σπανάκι ως μια υπερτροφή που συνιστάται για την υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των οστών, καθώς, εκτός από μαγνήσιο, περιέχουν ασβέστιο, σίδηρο , κάλιο και φώσφορο, βιταμίνες της ομάδας Β (εξαιρετικές για το νευρικό σύστημα).
Γιατί να πάρετε περισσότερο μαγνήσιο
Το γεγονός ότι οι διατροφολόγοι επιμένουν στην ανάγκη λήψης μαγνησίου – όχι λιγότερο από τη βιταμίνη D , ένα από τα θρεπτικά συστατικά που έχουμε περισσότερο έλλειψη, αν και εμπλέκεται σε περισσότερες από διακόσιες λειτουργίες του σώματός μας – έχει να κάνει με την ικανότητα αυτού του ορυκτού να συμμετέχει στην παραγωγή ενέργειας και να διατηρεί τους μύες και το ανοσοποιητικό σύστημα σε καλή κατάσταση. Επιπλέον, όπως επισημαίνει η Clares, μειώνει την αίσθηση της κούρασης.
Η Isabel Viña Blas, γιατρός με εξειδίκευση στην ενδοκρινολογία και τη διατροφή, λέει: «Μετά το κάλιο, είναι το μέταλλο που υπάρχει περισσότερο στα κύτταρά μας», παρατηρεί. «Ο ρόλος του μαγνησίου στον οργανισμό είναι πολύ εκτεταμένος, δεδομένου ότι είναι απαραίτητο για περισσότερες από τριακόσιες μεταβολικές αντιδράσεις, οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι η σύσπαση και χαλάρωση των μυών – συμπεριλαμβανομένων των αγγειακών και της καρδιάς – και η μετάδοση των νεύρων παρορμήσεις» . Και προσθέτει ένα άλλο γεγονός: διάφορες μελέτες αποκαλύπτουν ανεπάρκεια μαγνησίου στο 60% του παγκόσμιου πληθυσμού, η οποία οδηγεί σε κοινά συμπτώματα που συνδέονται με την κούραση , όπως μυϊκό βάρος και αϋπνία.
Όλα τα οφέλη του σπανακιού
Το σπανάκι είναι χαμηλό σε θερμίδες (25 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια) και πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το συκώτι, το κόλον και τα μάτια. Η μόνη αντένδειξη, προειδοποιεί, αφορά όσους πάσχουν από πέτρες στα νεφρά, οι οποίοι δεν πρέπει να τις καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες λόγω της περιεκτικότητάς τους σε οξαλικά, το κύριο συστατικό των λίθων. Κατά τα λοιπά, οι ειδικοί συμφωνούν στο γεγονός ότι το σπανάκι προάγει την πεπτική ευεξία και συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
Πώς και πότε να τρως σπανάκι
Το σπανάκι μπορεί να καταναλωθεί τόσο ωμό – κατά προτίμηση τα λάχανα και καλύτερα για μεσημεριανό παρά βραδινό – ή μαγειρεμένο (τηγανητό ή βραστό). Η θερμότητα, στην πραγματικότητα, δεν καταστρέφει τις ιδιότητές τους, ιδιαίτερα όσον αφορά το μαγνήσιο.
«Είναι αλήθεια ότι τα λαχανικά, όταν μαγειρεύονται, μπορούν να χάσουν μια ορισμένη ποσότητα βιταμινών, ειδικά τις υδατοδιαλυτές», εξηγεί η Digón. «Ωστόσο, μέταλλα όπως το μαγνήσιο, ο σίδηρος ή το ασβέστιο αυξάνουν την ικανότητα απορρόφησής τους από τον οργανισμό, επειδή αλλάζει η μοριακή τους δομή και γίνονται πιο βιοδιαθέσιμα. Για αυτόν τον λόγο, αν επιλέξετε να φάτε σπανάκι το βράδυ, η συμβουλή μου είναι να το μαγειρέψετε, καθώς τα ωμά τρόφιμα απαιτούν μεγαλύτερη πεπτική ικανότητα και μπορεί να είναι φλεγμονώδη».
Πηγή:theissue.gr