Από τη νηστεία στην κρεατοφαγία! Τι πρέπει να προσέξεις για να μην αυξήσεις το βάρος σου;
Η περίοδος της νηστείας φτάνει στο τέλος της και εσύ επιτέλους θα σταματήσεις να καταναλώνεις καθετί “πράσινο” που είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες! Οφείλω να σου πω συγχαρητήρια που όλο αυτό το χρονικό διάστημα στάθηκες στο ύψος σου και άφησες στην άκρη κάθε είδους πειρασμό που θα χάλαγε αυτό το στοίχημα με τον εαυτό σου. Παρόλο που η νηστεία κρύβει θρησκευτική σημασία, οι περισσότερες πλέον βαδίζουμε σε αυτό το μονοπάτι για λόγους αποτοξίνωσης ή απλά σαν πρόκληση του ίδιου μας του εαυτού. Η αλήθεια είναι πάντως, ότι αυτή η περίοδος βοηθάει το σώμα να αποβάλει τις τοξίνες, το λίπος και όλα τα βλαβερά που του επέφερες τις χειμωνιάτικες μέρες.
Αφού λοιπόν σου έδωσα όλα τα εύσημα για τη προσπάθειά σου, ήρθε η ώρα να γίνω λίγο πιο αυστηρή. Η περίοδος της νηστείας τελειώνει. Και τώρα τι; Γυρνάμε πάλι στις παλιές μας συνήθειες; Ξεκινάμε να καταναλώνουμε οτιδήποτε μας έλειψε σαν μην υπάρχει αύριο; Αυτές τις ερωτήσεις πρέπει να τις κάνεις στον εαυτό σου και να θέσεις κάποια όρια. Μην ξεχνάμε ότι έρχεται και το καλοκαίρι.
ΑΠΟ ΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ ΣΤΟ ΚΡΕΑΣ
Όπως σου ανέφερα, η νηστεία είναι ο ιδανικότερος τρόπος για να αποτοξινωθεί ο οργανισμός σου από τα ζωικά λιπαρά. Τι γίνεται όμως στη μετάβαση από τη χορτοφαγική διατροφή στην απόλυτη κρεατοφαγία; Η υπερβολή που συνήθως χαρακτηρίζει τα γεύματα της Πασχαλινής περιόδου, ταλαιπωρεί σημαντικά τον οργανισμό. Η νηστεία συνήθως περιλαμβάνει χαμηλές ποσότητες πρωτεΐνης, σε αντίθεση με όλα τα κρεατικά του πασχαλινού τραπεζιού, τα οποία όταν διασπώνται παράγουν αμμωνία. Το σώμα λοιπόν, “ζορίζεται” για να αποβάλει τα υψηλά ποσά της αμμωνίας. Δεν είπε κανείς να μη φας κρέας ειδικά το Πάσχα! Ας είμαστε ρεαλιστές. Το θέμα είναι να φας έξυπνα για να μην επιβαρυνθείς πολύ και επιπλέον για να μην έχεις γαστρεντερικές διαταραχές.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ
1. Το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ, κάνε μια προσπάθεια να φας μόνο τη σούπα, που συνήθως σερβίρεται ως μαγειρίτσα ή κρεατόσουπα, που θα προετοιμάσει το πεπτικό σου σύστημα για την επόμενη μέρα. Αν κάτι τέτοιο δεν σε ευχαριστεί μπορείς να επιλέξεις να φας κάποιο ψητό ή ένα δύο αυγά με ψωμί και σαλάτα. Καλό είναι, με λίγα λόγια, να μη φας από όλα, γιατί το πιο πιθανό είναι να νιώσεις φούσκωμα και πιθανότατα να έχεις διάρροια.
2. Την Κυριακή του Πάσχα το πρωί, χρειάζεται επίσης προσοχή, για τους ίδιους λόγους που σου ανέφερα. Μην πέσεις λοιπόν, με τα μούτρα σε κουλούρια με βούτυρο και σε τσουρέκια, αλλά σε καμία περίπτωση μην πας στον οβελία εντελώς νηστική γιατί θα σε πιάσει το στομάχι σου.
3. Την Κυριακή του Πάσχα το μεσημέρι, επειδή ήδη έχεις διανύσει μια εβδομάδα (ή και περισσότερο) νηστείας, η πέτσα από το αρνί που είναι κυρίως λίπος, είναι σίγουρα πολύ δύσπεπτη. Προσπάθησε να επιλέξεις ένα πιο άπαχο κομμάτι και περιόρισε όσο γίνεται τα τυριά.
4. Το βράδυ της Κυριακής, δεν χρειάζεται να συνεχίσεις το τσιμπούσι, εξάλλου και τη Δευτέρα το μεσημέρι μάλλον θα συνεχίσεις την κρεατοφαγία. Όλα αυτά τα εδέσματα οδηγούν σε κατακράτηση υγρών, οπότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να φας φρούτα που είναι πλούσια σε κάλιο και θα σε βοηθήσουν να διώξεις το πρήξιμο. Μια άλλη καλή λύση επίσης, θα ήταν και ένα γιαούρτι.
5. Για να μην έχεις επιπλέον ενοχλήσεις, κατανάλωσε αλκοόλ και γλυκά με μέτρο, ειδικά αν τόσο καιρό τα απέφευγες.
Αφού λοιπόν σου δώσαμε χρήσιμες συμβουλές για το πως θα κινηθείς από τη νηστεία και τη κρεατοφαγία, ήρθε η ώρα να σου δώσω τις ευχές και να σου πω καλό Πάσχα. Μην ξεχνάς ότι ό,τι τρώμε είμαστε!
Πηγή: thessalikigi.gr