Εκτός από το αίσθημα κούρασης και υπνηλίας, τι άλλο μπορεί να σας δείχνει ότι χρειάζεστε περισσότερο ύπνο;

 

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν δίνουν πολύ σημασία στον ύπνο τους και, μπορεί να νιώθουν εντάξει «επιβιώνοντας» με ελάχιστες ώρες καθημερινά, θεωρώντας ότι αποτελεί ένδειξη των δυνατοτήτων ή της παραγωγικότητάς τους.

Ο ποιοτικός ύπνος, ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία του οργανισμού και το αίσθημα ευεξίας.

Η στέρηση ύπνου – ή ο μη επαρκής ύπνος κάθε βράδυ – είναι απίστευτα συνηθισμένη, μας λένε οι ειδικοί. Και ενώ ορισμένα συμπτώματα στέρησης ύπνου – όπως το αίσθημα κόπωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας – είναι προφανή, άλλα είναι πιο δύσκολο να παρατηρηθούν.

Για αυτό, ο δρ Emerson Wickwire, καθηγητής και επικεφαλής του τμήματος της Ιατρικής του ύπνου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Maryland, μοιράζεται τα «ύπουλα» σημάδια της στέρησης ύπνου που πρέπει να προσέχετε.

4 ενδείξεις ότι στερήστε τον ύπνο σας
Το ξαφνικό αίσθημα υπνηλίας κατά την διάρκεια της ημέρας συγκαταλέγεται στα ενδεικτικά σημάδια στέρησης ύπνου. Υπάρχουν όμως και πιο ανεπαίσθητες συνέπειες, όπως:

Αρρωσταίνετε συχνά
Η στέρηση ύπνου μπορεί επίσης να επηρεάσει την φυσική σας ανοσία. Αυτό συμβαίνει επειδή κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα σας επισκευάζεται, σύμφωνα με τους ειδικούς από την American Thoracic Society.

Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα σας παράγει αυξημένο αριθμό κυτοκινών (πρωτεϊνών) που δημιουργούν μια φλεγμονώδη απόκριση, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να αναρρώσετε όταν είστε άρρωστοι, καταπολεμώντας τη μόλυνση ή τον τραυματισμό, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Σε επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Sleep, αναφέρεται ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερες από έξι ώρες τη νύχτα είναι πιο επιρρεπείς στο να αρρωστήσουν με το κοινό κρυολόγημα.

Δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε ή ξεχνάτε
«Δεκαετίες κλινικών, πειραματικών και επιδημιολογικών στοιχείων δείχνουν ότι ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη γνωστική λειτουργία», λέει ο δρ Emerson Wickwire.

Αυτό σημαίνει ότι η στέρηση ύπνου έχει αρκετές αρνητικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο. Για παράδειγμα, «ο μη επαρκής ή ποιοτικός ύπνος, επιδεινώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς μας να θυμόμαστε, να συγκεντρωνόμαστε και να παίρνουμε καλές αποφάσεις», εξηγεί ο δρ Emerson Wickwire.

Πράγματι, σε επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, αναφέρεται ότι οι ενήλικες στα 50 και τα 60 τους χρόνια, που κοιμόντουσαν έξι ώρες ή λιγότερο τη νύχτα είχαν 30% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια αργότερα στη ζωή τους σε σύγκριση με εκείνους που κοιμόντουσαν κανονικά, επτά ώρες κάθε βράδυ.

Ξαφνικά παχύνατε
Αν το βάρος σας έχει αυξηθεί ανεξήγητα, τότε η έλλειψη ύπνου μπορεί να ευθύνεται. Όταν δεν κοιμάστε αρκετά, οι ορμόνες σας επηρεάζονται. Η στέρηση ύπνου απορρυθμίζει τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη και τη διάσπαση της γλυκόζης, η οποία μπορεί να επηρεάσει την αύξηση βάρους, σύμφωνα με την American Thoracic Society.

Και χρειάζεται μόνο μια μικρή διαταραχή στην καθημερινή ρουτίνα ύπνου σας για να νιώσετε αυτές τις συνέπειες.

«Με μόλις μια νύχτα μερικής στέρησης ύπνου, αισθανόμαστε περισσότερο πεινασμένοι, λιγότερο χορτάτοι και έχουμε πιο έντονη επιθυμία για τροφές πλούσιες σε θερμίδες, σε ζάχαρη και σε λιπαρά» αναφέρει ο δρ Emerson Wickwire.

Άστατη διάθεση
Έχετε διαπιστώσει ποτέ ότι μετά από μια άγρυπνη νύχτα μπορεί να έχετε περισσότερη ένταση, εκνευρισμό, οξυθυμία και λιγότερη υπομονή; Αυτό συμβαίνει επειδή «ο ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας» σύμφωνα με τον δρ Emerson Wickwire.

Πράγματι, ο ύπνος παίζει καθοριστικό ρόλο σε ορισμένες εγκεφαλικές λειτουργίες που ρυθμίζουν τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές, σύμφωνα με τους ειδικούς από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Έτσι, όταν μας λείπει, είναι πιο πιθανό να βιώσουμε απότομες εναλλαγές στη διάθεση ή να νιώσουμε κατάθλιψη, άγχος ή ευερεθιστότητα.

 

Πηγή:vita.gr