Υλικά
1.000 γρ. πατάτες καθαρισμένες
250 γρ. γραβιέρα γλυκιά, χοντροτριμμένη
200 ml κρέμα γάλακτος
20 γρ. βούτυρο, λιωμένο
1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
θαλασσινό αλάτι

Για το σερβίρισμα
1 κουτ. γλυκού θυμάρι, ψιλοκομμένο

Διαδικασία
Κόβουμε ολόκληρες τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες, στο μαντολίνο ή με μαχαίρι και τις απλώνουμε σε απορροφητικό χαρτί. Αλείφουμε με λίγο βούτυρο ένα πυρίμαχο σκεύος περίπου 28 εκ. και πασπαλίζουμε τον πάτο με ένα λεπτό στρώμα γραβιέρας. Ξεκινάμε να κάνουμε στρώσεις εναλλάξ με πατάτες και γραβιέρα, κάθε φορά αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και τελειώνουμε τις στρώσεις με γραβιέρα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο, το σκόρδο, το μοσχοκάρυδο και περιχύνουμε τις πατάτες.

Καλύπτουμε το σκεύος με αντικολλητικό χαρτί και καπάκι. Ψήνουμε για 50’ στους 200C, ξεσκεπάζουμε, συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να αποκτήσει η κρούστα χρυσό χρώμα και αποσύρουμε. Σερβίρουμε το ντοφινουάζ ζεστό, πασπαλισμένο με θυμάρι, ως κυρίως γεύμα ή συνοδευτικό.

Tips
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ποικιλία από γραβιέρες, γλυκιά και πικάντικη.

 

Πηγή:olivemagazine.gr