Gatό de almendras Mallorquin: Κέικ αμυγδάλου της Μαγιόρκα
Υλικά
8 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
300 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
300 γρ. αμύγδαλα, αλεσμένα σε σκόνη (βρίσκουμε και έτοιμη αμυγδαλόσκονη σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία, συχνά και ως «αλεύρι αμυγδάλου»)
1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
ξύσμα από 1 λεμόνι
λίγο λιωμένο βούτυρο και αλεύρι, για το ταψί
ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα
Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τους κρόκους με 200 γρ. από την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε τη σκόνη αμυγδάλου, την κανέλα και το ξύσμα και ανακατεύουμε απαλά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Πλένουμε και σκουπίζουμε σχολαστικά τα χτυπητήρια του μίξερ και σε άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη σε πλούσια μαρέγκα.
Ρίχνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα αμυγδάλου, ανακατεύοντας με μεγάλες, απαλές κινήσεις με τη μαρίζ.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 24 εκ. και αδειάζουμε εκεί το μείγμα. Το ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 160°C για περίπου 50 λεπτά.
Το αφήνουμε να κρυώσει, το ξεφορμάρουμε και το πασπαλίζουμε με άχνη.
Πηγή: gastronomos.gr