Η δρομέας από την Πιερία που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στον «Δρόμο των Αθανάτων» μήκους 142 χλμ. μιλά στην εφημερίδα «Ενημέρωση & Αγγελίες»

Πολύ σημαντική ήταν η διάκριση για τη γυμνάστρια-δρομέα Καλλιόπη Καρτσαμπά από την Πιερία, η οποία κατάφερε να κατακτήσει τη δεύτερη θέση και το ασημένιο μετάλλιο στον 5ο «Δρόμο των Αθανάτων», έναν αγώναυπεραπόστασης 142 χιλιομέτρων, που καλύπτει τη διαδρομή Τρίπολη – Σπάρτη – Μυστράς – Καλαμάτα και ο οποίος διεξήχθη το διήμερο 26 και 27 Οκτωβρίου 2019. Στον φετινό «Δρόμο των Αθανάτων» έλαβαν μέρος 96 δρομείς. Η Καλλιόπη Καρτσαμπά, δρομέας του ΑΠΣ Πιερίας «Ζευς» και της Iron Team, διένυσε τη διαδρομή σε 18 ώρες, 26 λεπτά και 4,494 δευτερόλεπτα κατακτώντας τη δεύτερη θέση στις γυναίκες και την 33η στο σύνολο. Παράλληλα, με την επιτυχία της αυτή πήρε το «εισιτήριο» και εξασφάλισε τη συμμετοχή της στον Διεθνή Αγώνα «Σπάρταθλον», απόστασης 250 χλμ! Η Καλλιόπη μίλησε στην «Ε» για τον αγώνα, την εμπειρία της και τους επόμενους στόχους της.

 

 

Συνέντευξη στη Μαρία Τσιώνη

«Ε»: Πως αποφασίσατε να πάρετε μέρος στο συγκεκριμένο αγώνα που καλύπτει απόσταση 142 χλμ; Ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχατε σε αγώνα υπεραπόστασης;

Κ.Κ.: Με τις υπεραποστάσεις αποφάσισα να ασχοληθώ το 2018. Τον πρώτο μου αγώνα τον έτρεξα στις 21 Απριλίου 2019 στη Θάσο και συγκεκριμένα στον «4ο Θεαγένειο Αγώνα Δρόμου» απόστασης 104 χιλιομέτρων». Εκεί κατέλαβα τη 2η θέση στις γυναίκες. Λόγω της πολύ καλής μου επίδοσης αποφασίσαμε με τον προπονητή μου να μπούμε στη διαδικασία πρόκρισης για το Σπάρταθλον (246 χιλιόμετρα). Το Σπάρταθλον είναι ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος, που λαμβάνει χώρα στο τέλος του Σεπτέμβρη κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Είναι ένας από πλέον δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου. Το Σπάρταθλο αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες. Επομένως ο «Δρόμος των Αθανάτων 142 χιλιόμετρα» ήταν το πρώτο σκαλοπάτι για το βασικό στόχο. Πήρα λοιπόν μέρος για να μπορέσω να προκριθώ για το Σπάρταθλον.

 

«Ε»: Περιγράψτε μας την εμπειρία από τη συμμετοχή σας. Πως καταφέρνει το σώμα και το πνεύμα να ανταποκριθεί σε έναν τέτοιον αγώνα;

Κ.Κ.: Ίσως είναι από τις λίγες φορές που η πλούσια ελληνική γλώσσα δεν μπορεί να περιγράψει όλα αυτά που βιώσαμε στον αγώνα. Το σώμα και το πνεύμα μπορεί να ανταποκριθεί με την κατάλληλη προετοιμασία και των δύο. Πρέπει να είσαι απόλυτα συνειδητοποιημένος και προσηλωμένος σε αυτό που πρόκειται να κάνεις. Υπερ – απόσταση σημαίνει πέρα από τα ανθρώπινα όρια. Η εκκίνηση δόθηκε στη Τρίπολη με 30 βαθμούς Κελσίου, διασχίσαμε τον Ταΰγετο μέσα στη νύχτα και η ανατολή του ηλίου μας βρήκε να κοιτάμε τη πόλη της Καλαμάτας από ψηλά.

 

 

«Ε»: Υπήρξε στιγμή που σκεφτήκατε να εγκαταλείψετε και αν ναι τι ήταν εκείνο που σας έδωσε δύναμη να συνεχίσετε;

Κ.Κ.: Ποτέ! Ποτέ δεν σκέφθηκα να εγκαταλείψω! Αντλούσα δύναμη από χαρούμενες σκέψεις και αγαπημένα πρόσωπα που ήταν κλειδωμένα στο μυαλό μου!

 

«Ε»: Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας;

Κ.Κ.: Ο στόχος είναι ένας! Η γραμμή εκκίνησης του Σπάρταθλον! Σαφώς και θα λάβω μέρος και σε άλλους αγώνες πριν από το Σπάρταθλον. Πάντα με τη καθοδήγηση του προπονητή μου, ο οποίος είναι ο Νικόλαος Σιδερίδης από την Καβάλα και η προπονητική ομάδα της Ironteam.

 

 

«Ε»: Είστε μέλος του ΑΠΣ Δρομέων Πιερίας «Ζευς» και έχετε διατελέσει και γραμματέας του συλλόγου. Πόσο πιστεύετε ότι έχει συμβάλει στο δρομικό κίνημα στην Πιερία;

Κ.Κ.: Είχα τη μεγάλη τιμή να διατελέσω γραμματέας του συλλόγου μας. Εκεί γνώρισα από κοντά τη μαγεία του δρομικού κινήματος. Ο Α.Π.Σ. Δρομέων Πιερίας «Ζευς» έχει μεταμορφώσει το δρομικό κίνημα στη Πιερία. Έχει φέρει δεκάδες κόσμου στα γήπεδα. Πολλοί δρομείς έχουν αλλάξει  ριζικά προς το καλύτερο τη ζωή τους εξαιτίας αυτού. 

Θα ήθελα πάρα πολύ να ευχαριστήσω κάποιους ανθρώπους, που με στήριξαν από την αρχή και βοήθησαν σε αυτήν την προσπάθεια. Τον κ. Γιάννη Συμεωνίδη, την κα Ευαγγελία Ξυπτερά, τον κ. Δημήτρη Μεντεκίδη, τον κ. Γρηγόρη Μπαράκο, τον κ. Γιάννη Γάκη, τους καλούς μου φίλους Χρήστο Φέρλια και Κώστα Ιωαννίδη, τον κ. Αλέκο Πούλιο, τον κ. Νικόλαο Αρβανιτίδη. Την οικογένεια μου, τους μαθητές μου, όλους τους δικούς μου ανθρώπους που ξενύχτησαν παρακολουθώντας τη πορεία μου μέσα στον αγώνα με τα live αποτελέσματα, τα ΔΣ των συλλόγων που διδάσκω, όλη την ομάδα της Iron team, το support μου που ήταν δίπλα μου στον αγώνα.

Το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι: «Φτάσε όπου δεν μπορείς»! Δεν υπάρχει τίποτα αδύνατον για αυτόν που πραγματικά θέλει με όλη του τη καρδιά να πετύχει τους στόχους του! Θα έρθουν πολλά εμπόδια στη πορεία αυτή, θα σε γονατίσουν ίσως να σε κάνουν να θέλεις και να παραιτηθείς… Αυτό είναι το πιο εύκολο… Η μαγκιά είναι να βρεις το κουράγιο να σηκωθείς ξανά και να ΦΤΑΣΕΙΣ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ!