Συστατικά
300 γρ. φιστίκια
200 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
ξύσμα, από 1 πορτοκάλι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
3 αβγά, μέτρια
100 γρ. πολέντα
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, χωρίς γλουτένη
1 πρέζα αλάτι
Για το σιρόπι
250 γρ. χυμό πορτοκαλιού
1 στικ κανέλα
1 κ.σ. μέλι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για το σερβίρισμα
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
φρούτα
δυόσμο
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το κέικ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
Σε ένα μπλέντερ προσθέτουμε τα φιστίκια και χτυπάμε για να διαλυθούν.
Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, τα φιστίκια, την κρυσταλλική ζάχαρη, το ξύσμα από ένα πορτοκάλι, το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για να αφρατέψει το μείγμα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε τα αυγά, την πολέντα αναμεμειγμένη με το μπέικιν πάουντερ χωρίς γλουτένη, το αλάτι και χτυπάμε για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Αφαιρούμε το μείγμα από το μίξερ και το μεταφέρουμε σε μία βουτυρωμένη στρογγυλή φόρμα 23 εκ. στρωμένη με λαδόκολλα.
Ψήνουμε για 40-50 λεπτά. Αφαιρούμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για το σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε τον χυμό πορτοκάλι και μεταφέρουμε στη φωτιά.
Ρίχνουμε το στικ κανέλας, το μέλι, το εκχύλισμα βανίλιας και αφήνουμε μέχρι να ζεσταθεί το σιρόπι.
Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στο κρύο κέικ.
Για το σερβίρισμα
Όταν το κέικ απορροφήσει πολύ καλά το σιρόπι, απλώνουμε το γιαούρτι και διασκοσμούμε με φρούτα και δυόσμο.