Κεμπάπ μανιταριών με κόκκινη σάλτσα στο φούρνο
Υλικά
Για τα κεμπάπ
3 κουτ. σούπας λιναρόσπορο
1½ φλιτζάνι ρεβίθια, βρασμένα
5 μανιτάρια πορτομπέλο, πολύ ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
½ φλιτζάνι ψίχουλα ψωμιού
½ φλιτζάνι νιφάδες βρώμης (κουάκερ)
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή
2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το ψήσιμο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σάλτσα
30ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
50ml κρασί κόκκινο
400γρ. σάλτσα ντομάτας
1 ξυλάκι κανέλα
1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Για τη σάλτσα: Σε μια κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνετε το τριμμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε για 2 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτετε το κρασί και, μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτετε τη σάλτσα ντομάτας, την κανέλα, το κύμινο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε. Σκεπάζετε με καπάκι και αφήνετε τη σάλτσα να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Βάζετε τον λιναρόσπορο σε ένα μπολ και προσθέτετε 4 κουταλιές της σούπας νερό. Το αφήνετε στην άκρη. Χτυπάτε σε μούλτι το κουάκερ.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τα ρεβίθια και τα λιώνετε με ένα πιρούνι. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, τον λιναρόσπορο και το τριμμένο κουάκερ και ανακατεύετε καλά. Αλείφετε ένα παραλληλόγραμμο σκεύος με λίγο λάδι. Λαδώνετε λίγο τα χέρια σας, πλάθετε μακρόστενα κεμπάπ και τα αραδιάζετε στο σκεύος.
Ψήνετε τα κεμπάπ για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Βγάζετε το σκεύος από τον φούρνο και ρίχνετε τη σάλτσα ντομάτας. Επαναφέρετε το ταψάκι στον φούρνο και συνεχίζεται το ψήσιμο για 15 λεπτά. Σερβίρετε τα κεμπάπ με χιονάτο ρύζι.
Πηγή: olivemagazine.gr