kapsisΣυνέντευξη του Yφυπουργού για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και υποψήφιου ευρωβουλευτή
με την Ελιά κ. Παντελή Καψή στην Σμαρώ Γιαννούλη και στην Εφημερίδα «Ε & Α»

Σ.Γ.: Η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές μετά από πέντε χρόνια σηματοδοτεί και το τέλος της κρίσης;

Π.Κ.: Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές είναι πολύ σημαντική. Είναι αναγκαία για ψυχολογικούς λόγους και θα συμβάλει και στην αναθέρμανση της οικονομίας. Δείχνει ότι η χώρα ανακτά πλέον την αξιοπιστία της και οι θυσίες των Ελλήνων επιβραβεύονται. Η έξοδος στις αγορές όμως δεν πρέπει να μας καθησυχάζει. Από εδώ και πέρα θα πρέπει να στραφούμε στις μεταρρυθμίσεις που θα σηματοδοτήσουν τη ριζική ανασυγκρότηση της οικονομίας της χώρας. Με όπλο την ανάκαμψη της οικονομίας θα πρέπει να προχωρήσουμε πιο δυναμικά από ποτέ στο δρόμο αυτόν. Αν δεν το κάνουμε, θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την επόμενη κρίση.

Σ.Γ.: Μιλάτε για μεταρρυθμίσεις, βγήκαμε στις αγορές. Οι δυσκολίες του κόσμου όμως παραμένουν. Η ανεργία βρίσκεται σε πολύ ψηλά επίπεδα. Τι θα πρέπει να περιμένει αυτός ο κόσμος;

Π.Κ.: Έχετε δίκιο. Άμεση προτεραιότητά μας θα πρέπει να είναι η προστασία των πιο ευάλωτων, των ανέργων, των αποκλεισμένων από την αγορά εργασίας. Γι’ αυτό και βασικό στοιχείο της πολιτικής της Ελιάς είναι η αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικών επιδομάτων, όπως για παράδειγμα με τη θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Δυστυχώς, η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος αυτού έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα. Για τη μείωση της ανεργίας θα απαιτηθεί χρόνος. Για την ανακούφιση των ανέργων όμως δεν πρέπει να υπάρχει καθυστέρηση.

Σ.Γ.: Οι Ευρωεκλογές θα είναι το πρώτο μεγάλο τεστ για το εγχείρημα της Ελιάς. Είστε αισιόδοξος;

Π.Κ.:Η Ελιά είναι ένα νέο και φιλόδοξο εγχείρημα που προέκυψε μέσα από την ανάγκη να ενωθεί ο χώρος της Κεντροαριστεράς που ακόμα και σήμερα αποτελεί πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία. Και δεν είναι υπερβολή αυτό που λέω. Όπου οι δυνάμεις του χώρου είναι ενωμένες, σημειώνουν νίκες. Το είδαμε πρόσφατα σε εκλογές επαγγελματικών φορέων και θα το δούμε σύντομα στους μεγάλους δήμους της χώρας αλλά και σε περιφέρειες. Η Ελιά είναι η ενωτική πρόταση της Κεντροαριστεράς και πιστεύω ότι τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών θα μας εκπλήξουν θετικά.

 

“Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε γίνει σοφότεροι”

Σ.Γ.: Τι απαντάτε σε όσους αντιμετωπίζουν με καχυποψία την Ελιά υποστηρίζοντας ότι αποτελεί πολιτική σανίδα σωτηρίας για το ΠΑΣΟΚ;

Π.Κ.: Η ΕΛΙΑ δεν ταυτίζεται με το ΠΑΣΟΚ. Τα ονόματα που έχουν ανακοινωθεί για το ευρωψηφοδέλτιο αναδεικνύουν την ανανέωση της παράταξης, με τη συμμετοχή προσώπων και κινήσεων πέρα από το ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, όμως, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι την τελευταία τετραετία το ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνο που κράτησε υπεύθυνη στάση και σήκωσε μόνο του το βάρος της ευθύνης όταν άλλοι την κρίσιμη στιγμή σφύριζαν «αντιμνημονιακά», μιλούσαν για Ζάππεια, επένδυαν στη ρήξη με την Ευρώπη και «έβλεπαν» φανταστικούς συμμάχους σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Αναμφισβήτητα, στο ΠΑΣΟΚ έγιναν λάθη και κάποιοι πρόδωσαν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Σε αυτούς πρέπει να είμαστε αυστηροί. Το ΠΑΣΟΚ όμως αλλά και ευρύτερα ο κεντροαριστερός χώρος έχουμε γίνει σοφότεροι αυτά τα τελευταία χρόνια, και αυτό μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει για την παράταξη αλλά κυρίως για την ίδια τη χώρα.

 

“Να τερματιστούν οι  πολιτικές λιτότητας”

Σ.Γ.: Κατά τη γνώμη σας, ποια είναι αυτή τη στιγμή η καλύτερη προοπτική για την Ευρώπη και πώς αυτή συνδέεται με τη χώρα μας;

Π.Κ.: Ως γνωστόν, η κρίση βρήκε την ΕΕ εντελώς απροετοίμαστη και τις συνέπειες τις βιώσαμε σκληρά στην Ελλάδα. Σταδιακά, η Ευρώπη άρχισε να συνειδητοποιεί το πρόβλημα, απέκτησε μηχανισμούς και άρχισε να κινείται σε λογικές μεγαλύτερης συνεργασίας και αλληλεγγύης. Πολλά ακόμα μένουν να γίνουν. Το μέλλον της ΕΕ πρέπει να βασίζεται στην προώθηση της οικονομικής ενοποίησης και τη στενότερη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ξεκινήσει ήδη, και χαίρομαι που υπάρχουν δυνατές φωνές υπέρ της κατεύθυνσης αυτής.
Όμως το αίτημα για «περισσότερη Ευρώπη» πρέπει πρωτίστως να συνδέεται με τερματισμό των πολιτικών λιτότητας και αλλαγή της οικονομικής στρατηγικής με άξονα τις πολιτικές ανάπτυξης, απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής.

 

 

Σ.Γ.: Για ποιο λόγο αποφασίσατε να είστε υποψήφιος με το ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς;
Π.Κ.: Τα τελευταία χρόν
ια, και μετά από 35 χρόνια επαγγελματικής σταδιοδρομίας, ανέλαβα δύο φορές υπουργικά καθήκοντα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Θεώρησα υποχρέωσή μου να αναλάβω όταν το διακύβευμα ήταν η παραμονή της χώρας στο ευρώ, αλλά και η δημιουργία μιας ανεξάρτητης δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Τώρα η υποψηφιότητα μου με την Ελιά στις Ευρωεκλογές συνδέεται πρωτίστως με τις αλλαγές που θα γίνουν στην Ευρώπη και από τις οποίες θα κριθεί και η πορεία της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, όμως, με την παρουσία μου στο ευρωψηφοδέλτιο επιθυμώ και να αναδείξω τη σημασία της ενωμένης Κεντροαριστεράς που συμβολίζει η δημιουργία της Ελιάς.