Scroll to top

Κ. Δημητριάδης: «Τελειωμό δεν έχει ο κατήφορος»


- 7 Φεβρουαρίου 2018

 • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΑΛΗΘΕΙΑ» ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΥ ΣΤΙΣ 28/1/2018

  Τραγελαφικές καταστάσεις ζήσαμε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δίου – Ολύμπου στις 28-1-2018. Διαλείμματα, διακοπές, παζάρια, φασαρίες, πλήρης αταξία, ξεπεσμός και εξευτελισμός των θεσμών.
  Επί έξι περίπου ώρες έψαχναν, μάταια, να βρουν την απαραίτητη πλειοψηφία για τη ψήφιση των θεμάτων που διακαώς τους ενδιέφεραν, όπως η…  ενοικίαση παραλιακού φιλέτου μπροστά στο κύμα σε εξευτελιστική τιμή εκκίνησης και μάλιστα την ώρα που συζητιούνταν το θέμα, οι εργασίες ήταν σε εξέλιξη. Η εισήγηση ήρθε για εκμίσθωση 15.720 τ.μ. για 25 χρόνια αντί τιμήματος 7.860 ευρώ. Μετά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης άλλαξε, κατά την ώρα της ψηφοφορίας, το τίμημα εκκίνησης (προκειμένου να ψηφιστεί) και έγινε 15.000 ευρώ. Η τιμή, θεωρούμε, είναι και πάλι εξευτελιστική και καλούμε (ως δημοτική παράταξη) όλους τους ενδιαφερόμενους ντόπιους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό που σύντομα θα προκηρυχθεί.
  Αυτό το θέμα όμως ήταν μόνο το «ορεκτικό», γιατί το «κυρίως πιάτο» ήταν το τελευταίο θέμα (28ο στην ημερήσια διάταξη) και αφορούσε το «φέσωμα» του Δήμου με 2.350.000 ευρώ.
  Εξαιτίας, δηλαδή, της θεομηνίας που έπληξε την περιοχή μας τον περασμένο Νοέμβριο και την κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η δημοτική αρχή έχει τη δυνατότητα να προβαίνει σε αναθέσεις έργων και προμηθειών χωρίς διαγωνισμούς, με απευθείας διαπραγμάτευση. Επειδή όμως η χρηματοδότηση των έργων αυτών ίσως καθυστερεί ή δεν είναι βέβαιη, ζήτησε τη σύναψη δανείου ύψους 2.350.000 προκειμένου να υπάρξει η πολυπόθητη ρευστότητα.
  Έργα δευτερεύουσας σημασίας και σπουδαιότητας αλλά και μηδαμινής αναγκαιότητας χαρακτηρίζονται απαραίτητα και κατεπείγοντα μόνο για να αυξήσουν το ποσό και να φτάσουν στο ποσό που τελικά εισηγήθηκαν.
  Έπειτα από πολλές διακοπές της συνεδρίασης και παζάρια στους διαδρόμους, το προτεινόμενο ποσό του δανείου κατέβηκε στα 1.628.000 ευρώ.
  Κύριοι, η τοποθέτησή σας αυτή και η στάση σας θα σας στιγματίζει για τα επόμενα 25 χρόνια, όσα και τα χρόνια αποπληρωμής του δανείου. Δεν μας φτάνανε οι υπέρογκες χρεώσεις σε δημοτικά τέλη και φόρους, δεν μας φτάνανε οι δόσεις αποπληρωμής προηγούμενων δανείων, θέλετε να μας χρεώσετε και εσείς, επιβαρύνοντας τον Δήμο και υποθηκεύοντας το μέλλον των επόμενων γενεών; Για ποιον τόσο σημαντικό λόγο; Να σας πούμε εμείς, λοιπόν, για την ύπαρξη προεκλογικής ρευστότητας και μόνο. Εμείς αρνούμαστε να σας παρακολουθήσουμε και δηλώνουμε πως δεν θα επιτρέψουμε και άλλη υποβάθμιση, και άλλο κατήφορο και εξευτελισμό.
  Υπάρχουν όμως και διαδικαστικά θέματα που θέλουν απαντήσεις όπως:
  Ψήφισαν όλοι οι σύμβουλοι ή διεκόπη η ψηφοφορία; Μήπως από κάποιους μπήκανε και προϋποθέσεις; Ποια ήταν η εισήγηση, με ποια έργα, με πόσες μελέτες, σε ποιο ύψος ήταν το δάνειο και αν άλλαξε ποτέ. Χρειάζεται για τη σύναψη του συγκεκριμένου ύψους δανείου σχετική, απόλυτη ή αυξημένη πλειοψηφία; Υπήρξε τέτοια; Είναι απαραίτητη η ύπαρξη μελετών για την σύναψη δανείου ή όχι; Υπήρχαν (οι μελέτες) κατά την ώρα της ψηφοφορίας; Αν μειώθηκε το ύψος του δανείου κατά 722.000 ευρώ, ποια έργα βγήκαν από την αρχική εισήγηση;
  Μερικές από τις απαντήσεις για τα παραπάνω, θα τις βρείτε στο οπτικοακουστικό υλικό που έχει καταγραφεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και άλλες στα άρθρα 264 και 265 του Ν. 3852/10 και στο άρθρο 176 του Ν. 3463/06.
  Κλείνοντας τη σύντομη ενημέρωση καλούμε για άλλη μια φορά τους δημότες του Δήμου μας να προσέρχονται και να παρακολουθούν τα δημοτικά συμβούλια του Δήμου μας για να σχηματίσουν μόνοι τους άποψη για τα όσα συμβαίνουν στο Δήμο γι’ αυτούς, χωρίς αυτούς…
  Για την δημοτική παράταξη «Αλήθεια»
  Ο επικεφαλής Κώστας Δημητριάδης

 • Δείτε επίσης...