Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία της τακτικής άσκησης για την υγεία και τη μακροζωϊα.

Παρόλα αυτά, παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η έντονη άσκηση μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες, αυξάνοντας τους κινδύνους για τον οργανισμό μας.

Πλέον, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Journal of Sports Medicine ανατρέπει αυτά τα δεδομένα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η έντονη άσκηση μπορεί να συμβάλει στη μακροζωία.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, παρακολουθώντας μια ομάδα ελίτ δρομέων που μπορούν να τρέξουν ένα μίλι σε λιγότερο από τέσσερα λεπτά, διαπίστωσαν ότι αυτοί οι αθλητές μπορούν να ζήσουν κατά μέσο όρο πέντε χρόνια περισσότερο από τον γενικό πληθυσμό.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Αντρέ λα Γκέρτσε, PhD, αθλητικός καρδιολόγος και διευθυντής του εργαστηρίου Heart, Exercise and Research Trials (HEART), δήλωσε:

«Θέλαμε να δούμε τι συμβαίνει όταν το σώμα στρεσάρεται και υπερβαίνει τα όριά του. Αν και υπήρχαν ευρήματα που έδειχναν ότι η έντονη άσκηση μπορεί να έχει επιζήμιες επιδράσεις, φαίνεται ότι τελικά αυτό δεν ισχύει».

Η έρευνα

Για τη μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν συνολικά 200 άνδρες δρομείς ελίτ από 28 χώρες της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης, της Ωκεανίας και της Αφρικής, με μέσο όρο ηλικίας τα 23 έτη.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η μέση ηλικία θανάτου των συμμετεχόντων ήταν τα 77 έτη, δηλαδή πέντε χρόνια περισσότερα από το προβλεπόμενο προσδόκιμο ζωής με βάση την ηλικία, το φύλο, το έτος γέννησης και την εθνικότητα.

Παρόμοια αποτελέσματα μακροζωίας βρέθηκαν και για τους ελίτ ποδηλάτες

Ο Αντρέ λα Γκέρτσε ανέφερε ότι τα ευρήματα αυτά είναι συνεπή με άλλες έρευνες, όπως μία που αφορούσε τους ποδηλάτες του Tour de France, οι οποίοι επίσης φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

«Γνωρίζουμε ότι οι επίλεκτοι αθλητές έχουν πιο γερή καρδιά λόγω της παρατεταμένης αερόβιας απόδοσης.

Πέντε επιπλέον χρόνια ζωής σε σύγκριση με τον μέσο όρο είναι πολύ σημαντικά, ειδικά όταν πολλοί από αυτούς τους δρομείς όχι μόνο ζουν περισσότερο αλλά και καλύτερα».

Πώς μπορούμε να ζήσουμε περισσότερο

Φυσικά, δεν μπορούμε όλοι να είμαστε κορυφαίοι αθλητές.

Πώς λοιπόν μπορούμε εμείς να παρατείνουμε τη διάρκεια της ζωής μας;

Ο λα Γκέρτσε συνιστά:

Καλή διατροφή
Αποφυγή της κατανάλωσης αλκοόλ
Επαρκή και ποιοτικό ύπνο
Τακτική σωματική δραστηριότητα
«Κάθε είδους άσκηση ωφελεί την καρδιαγγειακή υγεία εφόσον γίνεται με συνέπεια και ασφάλεια. Ας εμπνευστούμε από τους επίλεκτους αθλητές και ας στοχεύσουμε σε μια μέτρια άσκηση όσο το δυνατόν συχνότερα», πρότεινε ο ίδιος.

«Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν περαιτέρω μελέτες άλλων τύπων αθλητών, καθώς αυτή η μελέτη αφορούσε αποκλειστικά δρομείς», κατέληξε.

 

Πηγή:dnews