Υλικά

1 1/2 κιλό μοσχάρι χτένι, σε μικρά κομμάτια
45 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
180 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
30 γρ. πελτέ τομάτας
8 γρ. αλεύρι
240 ml κόκκινο κρασί
500 ml σάλτσα τομάτας
480 ml ζωμό λαχανικών
6-8 μανιτάρια πορτομπέλο
3-4 κλωναράκια δενδρολίβανο
αλάτι, πιπέρι
αλεύρι και νερό για τη ζύμη
300 γρ. καπνιστό τυρί, σε κύβους

 

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία, αλείφουμε το κρέας ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το κρέας στην κατσαρόλα (ιδανικά σε δύο δόσεις για να μην ρίξουμε τη θερμοκρασία) και το αφήνουμε να θωρακιστεί από όλες τις πλευρές, ανακατεύοντας σταδιακά για περίπου 2-3 λεπτά. Αφαιρούμε προσωρινά το κρέας και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και συνεχίζουμε για 2-3 λεπτά.

Στη συνέχεια, επαναφέρουμε το κρέας στην κατσαρόλα μαζί με τα υγρά που θα έχουν μείνει στο μπολ, προσθέτουμε τον πελτέ και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Μόλις απορροφηθεί το αλεύρι, σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και το αφήνουμε σχεδόν να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και το ζωμό λαχανικών και ανακατεύουμε καλά μέχρι να πάρουν μια βράση.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα. Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τα μανιτάρια, τα ψιλοκόβουμε και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Στη βάση του πήλινου τοποθετούμε τα μανιτάρια, προσθέτουμε ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Μεταφέρουμε με προσοχή όλο το κρέας και τη σάλτσα από την κατσαρόλα πάνω από τα μανιτάρια και βυθίζουμε μέσα το φρέσκο δενδρολίβανο.

Σε ένα μπολ προσθέτουμε περίπου μισό κιλό αλεύρι και στη συνέχεια όσο νερό χρειαστεί έτσι ώστε να φτιάξουμε μια σφιχτή ζύμη. Δεν μας πειράζει η γεύση γιατί θα χρησιμεύσει για να κλείσουμε το πήλινο. Αλευρώνουμε μια επιφάνεια εργασίας και με ένα πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη για να μπορεί να καλύψει το πήλινο πιέζοντας καλά τις άκρες ώστε να κολλήσει στην επιφάνεια.

Ψήνουμε στο φούρνο για 2.30 ώρες. Αφαιρούμε το πήλινο από το φούρνο και με προσοχή, ξεκολλάμε τη ζύμη από τα τοιχώματα. Προσθέτουμε το καπνιστό τυρί μέσα στη σάλτσα. Αφήνουμε 5 λεπτά να λιώσει και σερβίρουμε.

 

 

Πηγή: olivemagazine.gr