Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 

Τώρα είναι η εποχή τους. Γέμισαν οι πάγκοι στις λαϊκές αγορές από αυτά τα υπέροχα φασόλια, τα μπαρμπουνοφάσουλα, που λέγονται και «χάντρες». Ζωντανά και φρέσκα, γλυκά και νόστιμα, με ιδιαίτερη γεύση και αίσθηση στο στόμα. Πάνω στην ανοιχτόχρωμη επιφάνειά τους, σχηματίζουν ποικιλόμορφα ροζ σχέδια που τα κάνει να φαίνονται πολύ χαριτωμένα και παιχνιδιάρικα!

Για κύριο φαγητό, ή για μεζέ ούζου. Με λίγη καυτερή πιπεριά δίνουν μια τέλεια πικάντικη γεύση.

 

 

ΥΛΙΚΑ

· 1 κιλό μπαρμπουνοφάσουλα με τη φλούδα (θα δώσουν μισό κιλό όταν καθαριστούν).

· 1 κρεμμύδι

· 1 σκελίδα σκόρδο

· 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης

· 2 μέτριες φρέσκες ντομάτες ή ένα κουτί τοματοχυμό

· 1/2 ματσάκι μαϊντανό

· 1/2 φλ. ελαιόλαδο

· Αλάτι και πιπέρι

· Καυτερή πιπεριά προαιρετικά

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τα φασόλια και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά και το μαϊντανό.

Τις πιπεριές μπορείτε να τις κόψετε σε όποιο μέγεθος σας αρέσει ή να τις λιώσετε στο μούλτι. Όπως και το κρεμμύδι φυσικά.

Βάζουμε στην κατσαρόλα 5 κ. σούπας από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρώς το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνουμε τη σάλτσα.

Δεν βάζουμε από την αρχή όλο το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το υπόλοιπο κατά το τέλος του μαγειρέματος 5-10 λεπτά πριν σβήσουμε τη φωτιά για να διατηρήσουμε το άρωμα και τις βιταμίνες του.

Προσθέτουμε το μαϊντανό, τις πιπεριές, τα φασόλια και την καυτερή πιπεριά.

Γεμίζουμε την κατσαρόλα με ζεστό νερό μέχρι να καλυφθούν τα φασόλια. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και να χυλώσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό. Δέκα λεπτά πριν το σβήσουμε προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Όταν το κατεβάσετε, να έχει αρκετό ζουμάκι γιατί όσο κρυώνει το ρουφάει και θα γίνει το φαγητό στεγνό. Όπως όλα τα λαδερά είναι πολύ πιο νόστιμο όταν κρυώσει και ακόμη καλύτερο την επόμενη μέρα.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!