Υλικά

3 τόνοι νερού μεγάλοι
1κιλό πατάτες
3 ντομάτες ψιλοκομμένες
κανέλα
δαφνόφυλλο
Μακαρόνια Α
αλάτι
πιπέρι
ζωμός λαχανικών
1 πρέζα ζάχαρη
Ξηρός δυόσμος
φυτικό βούτυρο
μαϊντανός
1/3 φλυντζάνι λάδι
1/2 φλυντζανάκι κονιάκ
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
χυμο ντομάτας

Εκτέλεση

Τσιγαρίζω τα κρεμμύδια με το σκόρδο μαζί με ένα ξυλάκι κανέλα και ένα δαφνόφυλλο. Προσθέτω αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα ζάχαρη. Μετά προσθέτω τους τόνους στραγγισμένους από το νερό, λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και στο τέλος τις ντομάτες (και λίγο χυμό ντομάτας) και το κονιάκ. Χαμηλώνω τη φωτιά και το αφήνω σκεπασμένο να βράζει μέχρι να στεγνώσουν τα υγρά.

Βράζω ένα πακέτο μακαρόνια Α σε νερό μαζί με ένα ζωμό λαχανικών, λίγο ξηρό δυόσμο και λίγη κανέλα.

Σουρώνω τα μακαρόνια, βάζω τη μισή δόση σε ένα ταψί και από πάνω στρώνω τη σάλτσα τόνου και μετά πιο πάνω την άλλη μισή δόση μακαρονιών.

Πλένω καλά τις πατάτες, τις κόβω στα τέσσερα και τις βράζω για περίπου 40 λεπτά. Τις κρυώνω με κρύο νερό, τις ξεφλουδίζω και τις λιώνω με ένα κουτάλι. Τις τοποθετώ σε μια κατσαρόλα μαζί με 2 κουταλιές σούπας φυτικό βούτυρο και περίπου ένα ποτήρι ή περισσότερο ζωμό λαχανικών για να γίνει αραιός ο πουρές μας. Τον απλώνω στα μακαρόνια και ψήνω στους 170° αέρα για 50 λεπτά ή περισσότερο μέχρι να κοκκινίσει ο πουρές. Στα 40 λεπτά μπορώ να πασπαλίσω με τριμμένη φρυγανιά.

 

Πηγή: supersyntages.gr