Υλικά

60 αμπελόφυλλα
500 γρ. ρύζι καρολίνα
2 τριμμένα μέτρια ξερά κρεμμύδια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
από 1 ματσάκι μαϊντανό και άνηθο
χυμός από 1 λεμόνι
1 μεγάλη ντομάτα τριμμένη
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
20 αμπελόφυλλα ή φύλλα λάχανου για τη βάση της κατσαρόλας

Για τη σάλτσα γιαουρτιού:

500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
10 κλωναράκια άνηθος ψιλοκομμένος
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
αλάτι

 

Εκτέλεση

Ξεκινήστε μουσκεύοντας το ρύζι για 30 λεπτά σε κρύο νερό. Μετά στραγγίστε το και ξεπλύνετέ το πολύ καλά.

Ζεματίστε τα αμπελόφυλλα αν είναι φρέσκα 2-3 λεπτά για να μαλακώσουν ή ξεπλύνετέ τα πολύ καλά αν είναι από βάζο.

Βάλτε σε ένα μπολ το ρύζι, τα κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον χυμό λεμονιού και την τριμμένη ντομάτα. Ψιλοκόψτε τον μαϊντανό και τον άνηθο και ρίξτε τα στο μείγμα με το ρύζι. Αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε τα υλικά.

Αν τα αμπελόφυλλα είναι μεγάλα, κόψτε το χοντρό κοτσανάκι που φτάνει σχεδόν μέχρι τη μέση του φύλλου. Βάλτε το με τη λεία πλευρά προς τα κάτω, βάλτε μια κουταλιά από τη γέμιση στη μέση του φύλλου, διπλώστε τις δύο πλευρές (την αριστερή και τη δεξιά) προς τα μέσα και τυλίξτε το ρολό.

Στρώστε στον πάτο της κατσαρόλας τα αμπελόφυλλα ή τα φύλλα λάχανου και βάλτε με τη σειρά τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο. Αφού τα ετοιμάσετε όλα, περιχύστε τα με μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο και προσθέστε νερό, τόσο ώστε να καλύψει και την τελευταία σειρά. Ακουμπήστε ένα βαρύ πιάτο ανάποδα πάνω από την τελευταία σειρά και βάλτε την κατσαρόλα στην εστία.

Αφήστε τα στη μεγαλύτερη ένταση για λίγη ώρα μέχρι να πάρουν βράση και μετά χαμηλώστε την ένταση στο ελάχιστο και μαγειρέψτε τα για 45 λεπτά. Στο ενδιάμεσο τσεκάρετε αν λιγοστεύουν τα υγρά στην κατσαρόλα και προσθέστε από 1 φλιτζάνι ζεστό νερό κάθε φορά που βλέπετε πως το φαγητό στεγνώνει.

Αφού μαγειρευτούν, αφήστε τα να κρυώσουν ελαφρώς και με προσοχή βγάλτε τα από την κατσαρόλα.

Για τη σάλτσα γιαουρτιού ανακατέψτε όλα τα υλικά και σερβίρετε με τα ντολμαδάκια.

 

Πηγή: ethnos.gr