Πατάτες fondant, η κλασική βουτυρένια συνταγή της Γαλλίας
Υλικά
3 μεγάλες πατάτες
1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
170 γρ. βούτυρο σε κύβους
1 φλιτζ. ζωμό κοτόπουλου
2 σκελίδες σκόρδου, ξεφλουδισμένες και πατημένες
2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
Εκτέλεση
Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις ξεπλένουμε κάτω από κρύο, τρεχούμενο νερό. Κόβουμε τις άκρες κάθε πατάτας, και την υπόλοιπη πατάτα την κόβουμε στη μέση, έτσι ώστε να έχουμε 6 κυλινδρικά κομμάτια πατάτας σε ίσα μεγέθη. Σε μια γάστρα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει, τσιγαρίζουμε τις πατάτες από όλες τις μεριές μέχρι να πάρουν χρώμα. Θα χρειαστούμε 5΄-6΄ λεπτά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και προσθέτουμε το βούτυρο, ώστε να αρχίσει να λιώνει γύρω από τις πατάτες. Τις μαγειρεύουμε για 5΄.
Προσθέτουμε τον ζωμό κοτόπουλου και αφήνουμε τις πατάτες να σιγοβράσουν για 5΄ ακόμη.
Τέλος, προσθέτουμε το σκόρδο και το θυμάρι. Καλύπτουμε με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και αφήνουμε τις πατάτες να σιγομαγειρευτούν για 20΄. Τσεκάρουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι μία πατάτα, ώστε να δούμε αν έχει μαγειρευτεί μέχρι μέσα. Αν ναι, τότε είμαστε έτοιμοι.
Σερβίρουμε τις πατάτες με το αγαπημένο μας ψητό. Μπορούμε να τις στραγγίξουμε, να μεταφέρουμε το βούτυρό και τα λάδια τους σε ένα μικρό κατσαρολάκι, να αφήσουμε το μείγμα να κατέβει, και να το σερβίρουμε μαζί με τις πατάτες, σαν μια πεντανόστιμη σάλτσα.
Συμβουλή
Πώς δεν θα μας μαυρίσουν οι πατάτες
Δεν πρέπει να τις αφήσουμε εκτεθειμένες να περιμένουν ενώ τις έχουμε ξεφλουδίσει. Αν τις έχουμε ξεφλουδίσει και δεν είμαστε έτοιμοι ακόμη να τις μαγειρέψουμε, τις βυθίζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό. Πριν το μαγείρεμα τις στεγνώνουμε καλά.
Πηγή: olivemagazine.gr