Υλικά

Για τις πατατοκροκέτες

500γρ. πατάτες καθαρισμένες, κομμένες
200γρ. κασέρι, σε κυβάκια
2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 αβγό
1 κουτ. σούπας αλεύρι
λάδι για τηγάνισμα
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την καπνιστή σάλτσα ντομάτας

4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
400γρ. ντομάτες καθαρισμένες, σε κυβάκια
1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
2 κουτ. σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το πανάρισμα

300γρ. ψίχα ψωμιού ψημένη, τριμμένη
3 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
1 κουτ. σούπας μουστάρδα
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο

 

Διαδικασία

Για τη σάλτσα: Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, προσθέτετε τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα και βράζετε σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά. Προσθέτετε τον βασιλικό, ανακατεύετε και τραβάτε το σκεύος από τη φωτιά. Αδειάζετε τη σάλτσα σε μπολ και αφήνετε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Για τις πατατοκροκέτες: Βράζετε τις πατάτες σε μπόλικο νερό με λίγο αλάτι για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Σουρώνετε και αφήνετε λίγο να πέσει η θερμοκρασία τους.

Τις βάζετε σε ένα μπολ και με ένα πιρούνι τις λιώνετε. Προσθέτετε το κασέρι, τον μαϊντανό, το αβγό, το αλεύρι, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύετε και αφήνετε το μίγμα για λίγο στο ψυγείο να σφίξει. Πλάθετε σε κροκέτες και τις κρατάτε στην άκρη.

Ζεσταίνετε πολύ καλά μπόλικο λάδι σε μια χαμηλή κατσαρόλα, ενώ σε ένα πιάτο ρίχνετε τα ψίχουλα του ψωμιού και σε ένα δεύτερο ανακατεύετε τα αβγά με το σκόρδο και τη μουστάρδα. Περνάτε τις κροκέτες πρώτα από το ψωμί, μετά από το αβγό και τέλος ξανά από το ψωμί.

Τηγανίζετε τις παναρισμένες κροκέτες για 3 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά και τις ακουμπάτε σε χαρτί κουζίνας. Σερβίρονται ζεστές μαζί με την καπνιστή σάλτσα ντομάτας.

 

Tips

Το σημαντικό σε αυτή τη συνταγή είναι το πανάρισμα, για να είναι οι κροκέτες τραγανές εξωτερικά και εσωτερικά να λιώνουν.

 

 

Πηγή: olivemagazine.gr